Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemické složení organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Pionýrů 400, Frýdek-Místek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_141_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_481_Př7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 546_VyZd7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_147_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
CZ.1.07/1.1.10/
Základní pojmy organické chemie
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dusík.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Základní škola, Hradec Králové
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_257_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Bílkoviny, jejich vznik, vlastnosti, důležité zdroje bílkovin v potravě, denaturace bílkovin Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 28. 3. 2012

Cílem prezentace je vysvětlit pojem organické kyseliny, jejich názvosloví, vlastnosti a užití. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování úkolů v pracovním sešitu.

BÍLKOVINY

Bílkoviny jsou složité organické látky, které ve svých molekulách obsahují kromě atomů uhlíku, vodíku a kyslíku také atomy dusíku, popř. atomy síry a fosforu. Jsou základní látkou všech živých organismů. Vytvářejí obrovské molekuly-tzv. makromolekuly. Bílkoviny vznikají vzájemnou vazbou mnoha různých aminokyselin.

VZNIK BÍLKOVIN Rostliny vytvářejí bílkoviny z produktů fotosyntézy a z dusíkatých látek získaných z půdy. Bobovité rostliny dokážou využívat i dusík ze vzduchu. Živočichové nejsou schopni vytvářet bílkoviny z minerálních látek jako rostliny, proto je musí přijímat v potravě.

VLASTNOSTI BÍLKOVIN Většina bílkovin je rozpustná ve vodě. Zvýšená teplota nebo některé chemické látky způsobují trvalé poškození bílkovin. Dochází k vysrážení bílkovin – denaturaci. Denaturace bílkovin je proces nevratný. Příklady chemických látek, které denaturaci způsobují: vyšší teplota, kyseliny, hydroxidy, některá organická rozpouštědla, např. aceton, soli některých kovů, např. síran měďnatý.

DŮLEŽITÉ ZDROJE BÍLKOVIN V POTRAVĚ ČLOVĚKA vejce mléko ryby maso sýry luštěniny

Obrázky ze snímku č.6 [cit. 2012-19-03] ms word-klipart