Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_257_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Bílkoviny, jejich vznik, vlastnosti, důležité zdroje bílkovin v potravě, denaturace bílkovin Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 28. 3. 2012
Cílem prezentace je vysvětlit pojem organické kyseliny, jejich názvosloví, vlastnosti a užití. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování úkolů v pracovním sešitu.
BÍLKOVINY
Bílkoviny jsou složité organické látky, které ve svých molekulách obsahují kromě atomů uhlíku, vodíku a kyslíku také atomy dusíku, popř. atomy síry a fosforu. Jsou základní látkou všech živých organismů. Vytvářejí obrovské molekuly-tzv. makromolekuly. Bílkoviny vznikají vzájemnou vazbou mnoha různých aminokyselin.
VZNIK BÍLKOVIN Rostliny vytvářejí bílkoviny z produktů fotosyntézy a z dusíkatých látek získaných z půdy. Bobovité rostliny dokážou využívat i dusík ze vzduchu. Živočichové nejsou schopni vytvářet bílkoviny z minerálních látek jako rostliny, proto je musí přijímat v potravě.
VLASTNOSTI BÍLKOVIN Většina bílkovin je rozpustná ve vodě. Zvýšená teplota nebo některé chemické látky způsobují trvalé poškození bílkovin. Dochází k vysrážení bílkovin – denaturaci. Denaturace bílkovin je proces nevratný. Příklady chemických látek, které denaturaci způsobují: vyšší teplota, kyseliny, hydroxidy, některá organická rozpouštědla, např. aceton, soli některých kovů, např. síran měďnatý.
DŮLEŽITÉ ZDROJE BÍLKOVIN V POTRAVĚ ČLOVĚKA vejce mléko ryby maso sýry luštěniny
Obrázky ze snímku č.6 [cit. 2012-19-03] ms word-klipart