OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080302
Označení „šumivá vína“ je pouhý zastřešující pojem pro nápoje obsahující víno splňující uvedená kritéria. O kvalitě názvy nevypovídají. Důležitým kritériem při posuzování kvality je CO 2. V tomto smyslu rozlišujeme šumivá vína s přídavkem CO 2 a s přírodním CO 2. obr. 1
ŠUMIVÁ VÍNA S PŘÍDAVKEM CO 2 Tato vína považujeme za nejméně kvalitní, protože v nich neproběhl přírodní kvasný proces. Jejich příprava trvá pouhých několik týdnů. Perlení vínu propůjčuje rychlý výrobní postup, tzv. impregnace kupáže. Vzniklé bublinky jsou ovšem příliš velké a rychle ze skleničky vyprchají. obr. 2
ŠUMÍVÁ VÍNA S PŘÍRODNÍM CO 2 Tato vína se vyznačují podstatně jemnějším perlením. Směs vín cuvée (kupáž) se ve sklepě přidáním cukru kvasinek podnítí k sekundárnímu kvašení. To může trvat až pět let, než se láhev vysoce kvalitního šumivého vína, jakým je například pravé šampaňské, dostane do obchodu. obr. 3
PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN Použitá literatura
obr. 1:VACATION RENTALS CHAMPAGNE ARDENNE [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2: Levně šumivé víno - Lidl [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3:HAPPY VALENTINE [online] [cit ]. Dostupné z: Citace zdrojů