Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Použití indexů v praxi 5. ledna 2013 VY_32_INOVACE_120220_Pouziti_indexu_v_praxi_DUM

2 Souhrnné indexy lze aplikovat na sledování vývojových změn v oblasti prodeje zboží, vývoje produktivity práce, průměrných mezd, výrobních nákladů, hektarových výnosů a pro posuzování životní úrovně sledováním životních nákladů. Ověření znalostí souhrnných indexů se provede využitím pracovních listů ve wordu a v excelu. Ověří se i vzájemný vztah mezi souhrnnými indexy.

3 Opakování výpočtů:  souhrnný index hodnotový –  souhrnný index objemový – intenzitní veličina je na úrovni základního období –  souhrnný index objemový – intenzitní veličina je na úrovni běžného období –

4  souhrnný index cenový – extenzitní veličina je na úrovni základního období –  souhrnný index cenový – extenzitní veličina je na úrovni běžného období – Vzájemný vztah mezi souhrnnými indexy lze vyjádřit: Vzájemný vztah mezi absolutními hodnotami lze vyjádřit:

5 Příklady: Pracovní list –ve Wordu Pracovní list –v Excelu

6 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google