Strategické řízení lidských zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
Řízení lidských zdrojů
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit administrativních činností
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Historické etapy vývoje managementu
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Vykonavatelé ŘLZ v organizaci
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Předmět: Řízení podniku 1
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Národní konference kvality ve veřejné správě
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Definice managementu.
Organizace výuky.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Personální plánování.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Několik námětů a otázek k zamyšlení a výběru
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Moderní personalistika
FIREMNÍ KULTURA.
Organizace výuky.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Vybrané manažerské nástroje
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Strategické řízení lidských zdrojů
MARKETING Přednáška P
Zdravotnický management
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Abstrakt Abstract Cíl práce Testované hypotézy Bibliografie
Ekonomika malých a středních podniků
Business intelligence shapes security
Zdravotnický management
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Strategické řízení lidských zdrojů Co je strategie?

Strategie Strategie je odpověď na otázku „kam chceme jít a jak se tam dostaneme?“ (P. Skat-Rørdam) Souhrn (tzv. strategických) rozhodnutí, která stanovují směry vývoje podniku v jeho prostředí. (Gälweiler) Není důležité, kde jsme, ale kam jdeme.

Stratos (řec.) = vojenský generál

Strategie Ale copak se všichni úspěšní vůdcové chovají jako generálové?

Strategie Dají se ve významných psychologických školách vystopovat prvky strategie? Kdo z psychologických otců byl dobrým stratégem?

Strategická terapie Strategická terapie“ je jméno pro ty typy terapie, ve kterých terapeut bere na sebe přímou odpovědnost za ovlivňování lidí. ( J. Haley). Strategická terapie užívá terapeutických úkolů a technik jako je přerámcování a paradoxní intervence

Strategie a strategický management Jako mají různí lidé a organizace různé strategie, existují též různá pojetí strategického managementu.

Pojetí strategického rozpětí (P. Skat-Rørdam)

Jak poznáme strategii Jak se odlišuje od taktiky? Podle čeho poznáme, že organizace naplňuje určitou strategii?

Strategie jako proces Vztah zamýšlené a nově vznikající strategie ke strategii realizované (Papula)  

Transformační řízení Strategické řízení jako řízení transformační (John P. Kotter, Srdce změny) Logický postup kroků vedoucí ke změně kultury organizace a jejímu posunu na kvalitativně vyšší úroveň existence. Více se dozvíte na třetím setkání

Vize organizace „A powerful vision provides everyone in the organization with a shared mental framework that helps give form to the often abstract future that lies ahead. Effective visions provide a word picture of what the organization intends ultimately to become - which may be five, ten, or fifteen years in the future. This statement should not be abstract - it should contain as concrete a picture of the desired state as possible, and also provide the basis for formulating strategies and objectives.“ www.balancedscorecard.biz/Glossary.html

To byla dřina, co?

Dobrá vize Je obrazná, adresná, uskutečnitelná, jednoznačná, flexibilní a srozumitelná. „Počítač do každé domácnosti“ Steve Job, Apple „Rozšiřme prodej kvalitních hamburgrů po celém světě“ McDonald „ ?????????????????????????????????“ Studenti předmětu PSY111

Strategické cíle O úroveň konkrétnější než vize Měly by být „SMART“: Stimulating Measurable Acceptable Realistic Timeable

Hierarchie strategií organizace Firemní (corporate) strategie Dlouhodobé cíle organizace jako celku Cesty vedoucí k jejich dosažení Základní strategická rozhodnutí Oborová (business) strategie Základem je tzv. „strategic business unit“ (strategická podnikatelská jednotka) SBU je organizační složkou organizace (např. fakulta v prostředí university) Funkční (functional) strategie Dosažení efektivity při uplatňování zdrojů Jednotlivé funkční oblasti (marketing, lidské zdroje, ekonomika, kontrola apod.)

Vztah mezi složkami strategie I jednotlivé funkční strategie mohou mít strategie dílčí (např. strategie ŘLZ a strategie zabezpečování LZ, strategie rozvoje LZ a strategie odměňování) Horizontální soulad (v rámci jedné úrovně, např. soulad strategie ŘLZ a strategie kontroly kvality) Vertikální soulad

Kdo si to zapamatuje, má bod  Strategický HRM Definice: aplikovaná strategie (kam chceme jít a jak se tam dostaneme) v oblasti řízení lidských zdrojů Armstrong: je to „přístup k rozhodování o záměrech a plánech organizace, týkajících se charakteru zaměstnávání lidí a strategie, politiky a praxe získávání, vzdělávání a rozvoje pracovníků, řízení pracovního výkonu, odměňování a pracovních vztahů.“ Kdo si to zapamatuje, má bod 

Cíle strategického HRM Formovat strategickou schopnost organizace Udávat směr Zabezpečit uspokojení potřeb organizace i jejích pracovníků

Znaky strategického HRM Použití plánování Logicky promyšlený přístup k řízení systémů personální práce Přizpůsobení aktivit ŘLZ podnikové strategii Lidé jako „strategický zdroj“

Strategický HRM „Měkké“ a „tvrdé“ řízení lidských zdrojů (Store). Jsou inženýři tvrdí? (aneb proč jsou potřeba psychologové v HRM) Měkké pojetí – důraz na lidské vztahy, komunikaci, participaci a kvalitu pracovního života.

Na zdrojích založené ŘLZ Přístupy ke strategickému ŘLZ etc. To si prosím nastudujte v Armstrongovi, bude se to zkoušet