Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Elektromagnetická indukce
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Vznik střídavého proudu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Skalární součin Určení skalárního součinu
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Magnetické pole.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Tato prezentace byla vytvořena
Skalární součin Určení skalárního součinu
zpracovaný v rámci projektu EU
33. Elektromagnetická indukce
Magnetické pole.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Elektrické stroje a zařízení
Elektromagnetická indukce
VLASTNÍ INDUKCE.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce 2
Transformátory.
Elektromagnetická indukce
elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nestacionární magnetické pole
TRANSFORMÁTOR.
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Elektromagnetická indukce
Energie magnetického pole cívky
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Elektromagnetické vlnění
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
Přípravný kurz Jan Zeman
Účinky elektrického proudu
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceElektromagnetická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Základy elektrotechniky Jednoduché obvody s harmonickým průběhem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektromagnetická indukce
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Elektromagnetická indukce
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Střídavý proud - 9. ročník
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VLASTNÍ INDUKCE.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS) MUDr.Radovan Přikryl, Ph.D. Psychiatrická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně

Historie Neinvazivní a fokální stimulace mozku pomocí magnetického pole D´Arsonval (1896) a Thomson (1910) zkonstruovali velké elektromagnetické stimulátory, které ale nevytvořily magnetické pole o dostatečné intenzitě Barker (1985) vyvinul generátor magnetického pole, který byl schopen aktivovat kortikální neurony Stimulační cívka spojená s kondenzátorem schopným vytvořit dostatečně silný elektrický proud ve velmi krátkém časovém intervalu (stejný princip užívají současné přístroje)

Základní fyzikální principy Elektřina a magnetizmus jsou na sobě závislé Proud procházející cívkou vyvolává magnetické pole kolmé ke směru proudu procházejícího cívkou Pokud je vodivé prostředí, jako je mozek, vystaveno účinku střídavého magnetické pole, dochází k indukci proudu v tomto vodivém prostředí (Faradayův zákon elektromagnetické indukce) Směr sekundárního proudu je opačný než směr proudu primárního (Lenzův zákon)

Mechanizmus stimulace Indukované elektrické pole je nejvyšší v blízkosti cívky a typicky stimuluje korové oblasti v rozsahu několika centimetrů Dochází k depolarizaci nebo hyperpolarizaci buněčných membrán, které přerušují indukovaný proud TMS vyvolává excitaci hlavně na ohybech kortikokortikálních nebo kortikospinálních vláken nebo na nervových zakončeních blízko povrchu kůry mozkové

Mechanizmus stimulace Tím dochází ke změně transmembránového napětí a ke změnám iontových kanálů závislých na napětí Po TMS dochází k souvislé aktivaci neuronů, metabolickým a hemodynamickým změnám detekovatelných EEG, fMRI nebo PET.

Stimulační cívky Velikost stimulované oblasti závisí z velké části na tvaru, velikosti a orientaci cívky Cívka ve tvaru 8 (motýlková cívka) Nejlepší Prostorové rozlišení je 1 cm2 Hloubka stimulace 2 cm Kruhové, kloboučkové, konické cívky

TMS: vlastní postup Elektromagnetická cívka se umístí na povrch hlavy Vybitím kondenzátoru dochází k průchodu proudu o velké intenzitě cívkou (cca 500J) Tento puls trvá 200-300 milisekund Tím se vytvoří proměnné magnetické pole, které trvá asi 100 až 200 milisekund Magnetické pole má sílu asi 2 Tesla, což je 40 000 násobek zemského magnetického pole

rTMS Umožňuje opakovanou stimulaci, ne tedy jen jeden puls, ale celou sérii pulsů Opakovaná rytmická TMS v jednom místě se nazývá repetitivní TMS Důležitá je frekvence stimulace 1Hz a méně: nízkofrekvenční stimulace 5Hz a více: vysokofrekvenční stimulace

Mechanismus účinku Vysokofrekvenční rTMS zvyšuje kortikální excitabilitu a metabolickou aktivitu neuronů Nízkofrekvenční rTMS snižuje kortikální excitabilitu a metabolickou aktivitu neuronů

Nežádoucí účinky Cefalea Epileptiformní záchvaty (7 pacientů) Přechodné halucinace Přechodné zvýšení sluchového prahu (100-120 dB)

Indikace v psychiatrii Deprese Mánie OCD Schizofrenie Sluchové halucinace Negativní příznaky Craving

Doporučená literatura Tuček: Transkraniální magnetická stimulace a deprese. Acta psychiatrica postgradualia bohemica