Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cestování po Evropě / Schengenu
Advertisements

1 Vstup do Schengenu – změny v ČR ISSS Hradec Králové
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
SCHENGEN A ZÁKON O POBYTU CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY V PLATNÉM ZNĚNÍ SE ZVLÁŠTNÍM PŘIHLÉDNUTÍM KE SPECIFIKŮM POBYTU ZA ÚČELEM VĚDECKÉHO VÝZKUMU.
Evropská unie - Schengenský prostor
Státní občanství a cizinecký režim
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Historické milníky evropského práva
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Právní úprava data retention a ochrana osobních údajů Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o. s.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
1 Vstup ČR do schengenského prostoru Eurocentrum Ostrava
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Struktura a principy Evropského práva
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Trestní právo v mezinárodním a evropském prostředí prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Mezinárodní justiční spolupráce doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Rozpočet Evropské unie
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Spolupráce v oblasti justice
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Budoucnost „data retention“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6 Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss 6. prosince 2011

Historické předpoklady spolupráce potřeba koordinovat otázky vnitřní bezpečnosti přeshraniční prvek národního terorismu od počátku 70. let konzultace 1975 založení TREVI pět pracovních skupin: boj proti terorismu; věda, technologie a výcvik policistů; bezpečnost letecké dopravy (později zrušeno); bezpečnost jaderných zařízení a transportu; krizové situace a jejich zvládání; začlenění do Maastrichtské smlouvy jako třetí pilíř

Třetí pilíř od Maastrichtu po Lisabon specifika třetího pilíře jednomyslné rozhodování v Radě malá role Komise, ESD i Parlamentu zvláštní nástroje: rámcová rozhodnutí Amsterdamská reforma přesun některých oblastí do prvního pilíře imigrace, víza, azyl, policejní a justiční spolupráce v občanských věcech přejmenování na Policejní a justiční spolupráci v trestních věcech Lisabonská reforma zrušení třetího pilíře

Historické předpoklady Schengenu volný pohyb osob v rámci EU a volný pohyb zboží  rostoucí počet cestujících osob a rostoucí objem přepravovaného zboží kapacitní problémy na hranicích podpis Schengenské úmluvy v roce 1985 mimo rámec ES

Schengenská prováděcí úmluva (1990) „Vnitřní hranice lze překročit v jakémkoli místě bez kontroly osob.“ (čl. 2) zbytek úmluvy řeší zachování bezpečnosti členských států skutečné zrušení kontrol na vnitřních hranicích: březen 1995

Kompenzační opatření Schengenu Regulace příchozích občanů třetích zemí Přeshraniční spolupráce policie Přeshraniční spolupráce soudů Výměna informací – Schengenský informační systém (SIS) Ochrana osobních údajů

Občané třetích zemí - víza jednotný seznam zemí s vízovou povinností jednotný formát víz státy zůstávají autoritou vydávající víza Vízový informační systém (VIS) čtyři typy víz typ A: letištní tranzitní vízum typ B: tranzitní vízum – max. 5 dní typ C: krátkodobé vízum – max. 90 dní typ D: dlouhodobé vízum – národní vízum (platné jako typ C)

Kontroly na vnějších hranicích Schengen Border Code (Schengenský hraniční kodex) předepsaná kontrola na vstupu do schengenského prostoru platný cestovní doklad platné vízum účel pobytu, dostatečné finance není v SIS jako zamítnutý nebo hrozba důkladná kontrola na výstupu ze schengenského prostoru pravidla pro ochranu „zelené hranice“ povinnost registrovat se (hotely atd.)

Spolupráce policie výměna informací a styčných důstojníků společné vyšetřovací týmy přeshraniční dohled a okamžité pronásledování pouze vážné trestné činy omezení pro policisty překračující hranice např. použití zbraní, zatýkání

Přeshraniční spolupráce soudů vzájemná právní pomoc výměna informací princip ne bis in idem vydávání osob (evropský zatýkací příkaz) vzájemné uznávání rozsudků

Schengenský informační systém (SIS) paprskovitá struktura centrální jednotka ve Štrasburku, národní jednotky, místní terminály přístup k datům omezený pro vybrané instituce další generace – SIS4ALL, SIS II obsah systému hledané a pohřešované osoby, nežádoucí osoby, osoby a vozidla podléhající sledování, pohřešované předměty (vozidla, doklady, zbraně, bankovky)

Ochrana osobních údajů povinné standardy ochrany údajů v SIS např. omezený přístup, omezené použití informací povinnost ustavit nezávislý orgán na ochranu údajů

Další vývoj Schengenu začlenění do evropského práva – Amsterdam rozšíření v současnosti všechny země EU kromě UK, IE, RO, BG, CY plus Norsko, Island, Švýcarsko tzv. Schengen III – Prümská úmluva (2005) opět mimo rámec EU, část už přejata do evropského práva (2008) intenzivnější spolupráce v policejní spolupráci – výměna biometrických údajů (DNA, otisky prstů), boj proti terorismu

Děkuji za pozornost! Otázky? Komentáře? Tomáš Weiss, Ph.D. weiss@fsv.cuni.cz