Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Algoritmizace Vývojové diagramy.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
If-else, do-while, switch, operátory
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Algoritmizace.
Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4.
Mgr. Jan Lavrinčík, DiS..  pro proměnnou typu Date alokováno 8 bajtů paměti, které obsahují spakovaný vzorek bitů nejen pro datum, ale i pro přesný čas.
Informatika I 2. přednáška
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pascal - cykly.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Lineární rovnice Zobrazení 10 sudých čísel – CYKLUS Suma 10 čísel JK, 2015.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Úloha 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Řízení běhu programu, řídící struktury A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 2: Základní pojmy Bc. Radek Libovický.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Algoritmizace a programování
Vytváření dokumentace algoritmů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI (s výstupní podmínkou)
Další příkazy a konstrukce
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Podprogramy.
Základy algoritmizace 3/13 příkaz cyklus, proměnná typu pole
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
ZAL – 4. cvičení 2016.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Příkazy cyklů

Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Ve vývojovém diagramu jej zobrazujeme pomocí šestiúhelníků Ve vývojovém diagramu jej zobrazujeme pomocí šestiúhelníků i = 0, n

Dva typy cyklů Existují algoritmy, které určitý příkaz provádějí opakovaně po známý počet cyklů – např. výpočet faktoriálu Existují algoritmy, které určitý příkaz provádějí opakovaně po známý počet cyklů – např. výpočet faktoriálu Naopak může jít o takový algoritmus, kdy určitý výpočetní krok se opakuje až do splnění určité podmínky – např. většina numerických řešení rovnic apod. Naopak může jít o takový algoritmus, kdy určitý výpočetní krok se opakuje až do splnění určité podmínky – např. většina numerických řešení rovnic apod.

Cyklus For – Next Je to cyklus, který umožňuje vykonat blok příkazů n – krát, kde n je přesně stanovené konkrétní konečné číslo Je to cyklus, který umožňuje vykonat blok příkazů n – krát, kde n je přesně stanovené konkrétní konečné číslo Syntaxe: Syntaxe: For prom = start To konec [Step krok] [blok příkazů] [Exit For] [blok příkazů] Next [prom] počáteční hodnota proměnné prom konečná hodnota proměnné prom přičte se v každém kroku pro předčasné opuštění cyklu

Vnoření cyklů For Words = 10 To 1 Step -1 For Words = 10 To 1 Step -1 –For Chars = 0 To 9 – MyString = MyString & Chars –Next Chars –MyString = MyString & "." Next Words Next Words V základním cyklu se proměnná Words snižuje o 1 V základním cyklu se proměnná Words snižuje o 1 Ve vnořeném cyklu se proměnná Chars zvyšuje o 1 a připojuje k MyString Ve vnořeném cyklu se proměnná Chars zvyšuje o 1 a připojuje k MyString Po skončení slova se přidá tečka Po skončení slova se přidá tečka

Cyklus Do – Loop Je to cyklus, ve kterém lze blok příkazů opakovat tak dlouho, dokud je platná, resp. neplatná zadaná podmínka. Je to cyklus, ve kterém lze blok příkazů opakovat tak dlouho, dokud je platná, resp. neplatná zadaná podmínka. Platnost, resp. neplatnost podmínky testujeme buď před započetím cyklu nebo po jeho ukončení Platnost, resp. neplatnost podmínky testujeme buď před započetím cyklu nebo po jeho ukončení Cyklus můžeme předčasně ukončit klausulí Exit Do Cyklus můžeme předčasně ukončit klausulí Exit Do

Testování na platnost Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se nemusí provést ani jednou, protože se podmínka testuje hned na začátku. Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se nemusí provést ani jednou, protože se podmínka testuje hned na začátku. Opakuje blok příkazů, dokud podmínka platí. Blok příkazů se provede alespoň jednou, protože se podmínka testuje až na konci Opakuje blok příkazů, dokud podmínka platí. Blok příkazů se provede alespoň jednou, protože se podmínka testuje až na konci Do While podmínka příkazy Loop Do příkazy Loop While podmínka

Testování na neplatnost Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se nemusí provést ani jednou, protože se podmínka testuje hned na začátku. Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se nemusí provést ani jednou, protože se podmínka testuje hned na začátku. Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se provede alespoň jednou, protože se podmínka testuje až na konci. Opakuje blok příkazů, dokud není podmínka platná. Blok příkazů se provede alespoň jednou, protože se podmínka testuje až na konci. Do Until podmínka příkazy Loop Do příkazy Loop Until podmínka

Nekonečný cyklus Nekonečná smyčka, opakuje blok příkazů neustále. Nekonečná smyčka, opakuje blok příkazů neustále. Cyklus lze předčasně opustit korektním způsobem pomocí příkazu Exit Do. Cyklus lze předčasně opustit korektním způsobem pomocí příkazu Exit Do. Do příkazy Loop