Neseďte u toho komplu tolik !

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vlastnosti atomových jader
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Stavba atomového jádra
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Atomová jádra, radioaktivita
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Stavba atomového jádra
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

Neseďte u toho komplu tolik ! !!! VAROVÁNÍ !!! Neseďte u toho komplu tolik !

Jaderná energie Atom Sloučenina Prvek Molekula Jádro, obal e-, p+, n° Nukleony Ionty (kladný, záporný) Ionizace

Atomová jádra Rozměry jádra - asi 100 000x menší než atom, tvoří 99.9% hmotnosti atomu Nukleony – protony - náboj stejné velikosti jako e-, jsou asi 1800x těžší protonové číslo - neutrony - o málo těžší než p+ - nukleonové číslo – celkový počet nukleonů Nuklidy – látky složené z atomů, které mají stejné protonové i nukleonové číslo Izotopy – mají – li 2 atomy, které mají stejné protonové číslo, ale různé nukleonové číslo => 2 izotopy téhož prvku

Radioaktivita = neboli radioaktivní rozpad je samovolná přeměna jader nestabilních nuklidů na jiná jádra, při níž vzniká radioaktivní záření, což je ionizující záření vznikající při radioaktivním rozpadu. Změní-li se počet protonů v jádře, dojde ke změně prvku.

Radioaktivita Radionuklidy – látky, tvořené atomy s jádry, která vyzařují radioaktivní záření Druhy záření: Alfa záření Beta záření Gama záření Neutronové záření

Alfa záření = je proud jader helia (α-částic) a nese kladný elektrický náboj, má nejkratší dosah (lze ho zastavit např. i listem papíru).

Beta záření = je proud záporně nabitých elektronů. Někdy se rozlišuje záření β- (elektrony) a β+ (kladně nabité pozitrony), lze ho zachytit 1 cm plexiskla nebo 1 mm olova.

Gama záření = je elektromagnetické záření vysoké frekvence, neboli proud velmi energetických fotonů. Nemá elektrický náboj, a proto nereaguje na elektrické pole. Jeho pronikavost je velmi vysoká Pro odstínění se používají velmi tlusté štíty z kovů velké hustoty (např. olovo) a nebo slitin kovů velké hustoty.

Neutronové záření = proud neutronů, který nemá elektrický náboj

Propustnost záření

Poločas přeměny = doba, za kterou dojde k rozpadu poloviny z původního počtu atomů radionuklidu

Využití jaderného záření (radionuklidů) Užití v technice a lékařství Metoda značených atomů = můžeme sledovat koloběh látek v organizmech a v přírodě Určování stáří organických látek a hornin Ničení zhoubných nádorů ,sterilizovat předměty, chránit potraviny Kontrola kvality výrobků Jako zdroj energie (vesmír nebo odlehlá místa)

Jaderné reakce Jadernými reakcemi lze přeměnit prvek v prvek jiný (první přeměna N -> O v r.1919 Rutherford) El. náboj i počet nukleonů je stejný před i po jaderné reakci Reakce zapisujeme rovnicemi kde směr reakce je označen šipkou Při jaderných tak chemických reakcích se může uvolňovat energie – nukleony jsou v jádře vázány obrovskými jadernými silami => Rovnice Alberta Einsteina E = mc² (E je energie, m hmotnost, c je rychlost světla ve vakuu. Odtud vyjde, že v 1 kg jakékoli látky je 25mld. KWh => Roční spotřeba el. energie pro ČR 2-3kg jakékoli látky)

Uvolňování jaderné energie Např. štěpení jader při řetězové jaderné reakci -> toto může probíhat jen v tzv. štěpných materiálech ( v přírodě je jen nuklid U 235 původně U 238 obsahuje jen 0,7% U 235 – náročné ho získat- nebo např. plutonium 239, U 233) Kritická hmotnost = množství štěpného materiálu, které zaručí při štěpné reakci, že množství vzniklých neutronů stačí rozštěpit další atomová jádra dříve, než uniknou z látky, případně jsou pohlceny. Kritická hmotnost je závislá na druhu, čistotě, koncentraci a tvaru štěpného materiálu.

Ukázka řetězové jaderné reakce Do jádra Uranu 235 vnikne neutron rozštěpí ho na 2 jádra - > z nich se uvolní 2-3 neutrony nové a takto proces pokračuje „lavinovitě“ Energie se může uvolnit buď výbuchem nebo postupně, řízeně, jako v jaderných reaktorech. Uvolňovat lze energii také slučováním jader vodíku – probíhá ve Slunci a ve hvězdách. Při reakci částice s antičásticí také dochází k úplnému uvolnění energie, která je v látce obsažená.

Princip jaderné bomby * *

Jaderný reaktor = je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze).

Jaderný reaktor Probíhá zde štěpení uranu 235 Aktivní zóna – probíhá zde řetězová reakce - je chlazena např. vodou v tlakové nádobě Pro efektivitu se musí neutrony, které vylétají z jader zpomalovat tzv. moderátorem (voda, grafit) Regulační tyče – k ovládání reaktoru, pohlcují přebytečné neutrony (=mění se jimi výkon) Havarijní tyče – vsunou se do aktivní zóny a reakci zastaví

Jaderný reaktor Teplo, které odevzdá horká voda parogenerátoru, slouží k vytváření páry k pohonu turbíny

Jaderná energetika 1. reaktor – Enrico Fermi – 1942 Zvyšuje se podíl jaderné energetiky Problém – likvidace vyhořelého paliva (nyní se skladuje v „bazénu“ na území elektrárny -> mezisklad (hledají se metody k trvalému uložení nebo likvidace) Kontejnment – „obálka“ z oceli a betonu Výhody – bezpečnost, ekologičnost - V ČR podíl 25% (30% v EU)

Havárie jaderné elektrárny v Černobylu 26.4. 1986 na Ukrajině Jaderná energetika Jaderné záření může vyvolat rakovinu a genetické změny – nutno se chránit Radioaktivitu měříme tzv. dozimetry Jaderný výbuch Vysoká teplota Pronikavé záření Tlaková vlna Dlouhodobé zamoření Havárie jaderné elektrárny v Černobylu 26.4. 1986 na Ukrajině