Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Typová konverze, oblast platnosti, paměťové třídy 9 Verze
Advertisements

Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Pro začátek něco lehčího
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Programování 2 Cvičení 5.
Příkazy Přednáška č. 4. Příkazy (statements)  Příkaz – dílčí krok programu (část kódu – zpravidla jeden řádek)  Program – posloupnost příkazů  Příkazy.
Aplikační a programové vybavení
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Pole, ukazatele a odkazy
BLIŽŠÍ POHLED NA TŘÍDY, DĚDIČNOST - úvod
Strukturované datové typy
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Programování v C++ Cvičení.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
Datové struktury. 2 Co je datová struktura v C datový typ složený z jiných datových typů nejjednodušší datová struktura je pole. všechny jeho prvky jsou.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Jednoduché datové typy
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Dynamická alokace, polymorfismus
Datové typy a práce s nimi
Současný svět Projekt č. CZ /3. 1
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
Další abstraktní datové typy
Cvičení.
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příklady v jazyku C – část 3
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Příklady v jazyku C – část 2
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Aplikační a programové vybavení
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
Knihovna GLib ● Multiplatformní nástavba standardní C knihovny (běží na Windows, Linux, Mac,...) ● Naleznete zde nástroje pro komfortní práci s řetězci.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
Ukazatele BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Příklady v jazyku C – část 8. Napište program, který inicializuje 2-rozměrné pole uživatele (5 řádků, 2 sloupce) a naplní ho hodnotami (první sloupec.
Vazby dynamických proměnných,databázové systémy Přednáška č. 10.
OSNOVA: a) Ukazatel b) Pole a ukazatel c) Pole ukazatelů d) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Příklady v jazyku C – část 2
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Příklady v jazyku C – část 2
Pokročilé datové typy (struktury, unie, dynamické proměnné)
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
Práce se soubory a řetězci Přednáška č. 9. Práce se soubory v C (1)  Knihovna #include  Knihovna #include  Ukazatel FILE *stream;  Otevření souboru.
Funkce Přednáška č. 5. Funkce (functions)  posloupnost příkazů uvedená hlavičkou  využití – opakovaně volaná sekvence – strukturování programu – ošetření.
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
Řetězce v jazyce C ● řetězec je posloupnost znaků ● řetězcové konstanty se v C vkládají mezi uvozovky, např. "Ahoj Hugo!" ● v paměti je řetězec uložen.
Počítače a programování 2
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Y36PJC Programování v jazyce C/C++
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Programování v jazyce C++
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Abstraktní datové typy
Řetězce (24) Funkce strchr: deklarována v: string.h
Typ pole (1) Proměnná typu pole představuje kolekci proměnných stejného datového typu, které mohou být označovány společným jménem (identifikátorem) Pole.
Řetězce (1) Řetězec (string) je posloupnost znaků (hod-not typu char)
Typ ukazatel (1) Proměnné typu ukazatel (pointer) uchovávají paměťovou adresu Hodnota ukazatele říká, kde (na jaké adrese) se v paměti nachází nějaký objekt.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Řetězce (1) Řetězec (string) je posloupnost znaků (hod-not typu char)
Transkript prezentace:

Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3

Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje  Syntaxe definice ukazatele: * ; * ;  Příklad definice ukazatele na objekt typu int: int* MujPtr; nebo int *MujPtr;

Ukazatele(1)  Lokální proměnné se ukládají na zásobník (blok paměti) od vyšší hodnoty směrem k nižší int a = 5;// lokalni promenna a int b = 8;// lokalni promenna b int* MyPtr;// definice ukazatele na typ int s nazvem MyPtr

Ukazatele(2) MyPtr = &a; *MyPtr = 9;

Ukazatele(3)  Článek o ukazatelích v C++: dex.html

ASCII tabulka  Podle ní jsou reprezentovány znaky v řetězci

Řetězce ukončené znakem NULL (1)  NTS ( Null Terminated Strings )  Pole znaků (char) ukončené znakem NULL (ASCII hodnota 0). Pole proto zabírá v paměti o jeden znak více než je zobrazitelných znaků.  Proměnná, kterou považujeme za řetězec je ve své podstatě ukazatel na první znak řetězce

Řetězce ukončené znakem NULL (2)  Konstantní ukazatele  nelze měnit kam ukazují  pomocí sizeof(a) lze zjistit velikost alokovaného místa  jde v podstatě o pole znaků  vždy se alokuje místo pro uložení znaků řetězce char a[8]; // ukazuje na rezervovany, ale nepredvyplneny obsah char b[]="1234"; // ukazuje na rezervovany a predvyplneny obsah, velikost // pole se doplni automaticky char c[5]="1234"; // ukazuje na rezervovany a predvyplneny obsah char d[] = {'1','2','3','4'}; // !!!chyba - neni retezec ukonceny nulou char e[] = {'1','2','3','4','\0'}; // ukazuje na rezervovany a predvyplneny // obsah, velikost pole se doplni automaticky char f[5] = {'1','2','3','4'}; // v poradku, protoze zbytek pole se doplni // nulami

Řetězce ukončené znakem NULL (3)  Proměnné ukazatele  lze měnit kam ukazují  nelze zjistit velikost alokovaného místa pomocí sizeof(g), sizeof(g) vrací jen velikost ukazatele tedy 4B  jde o ukazatel na znak  místo pro uložení znaků řetězce se nealokuje, musíme přiřadit ukazatel na místo s alokovaným obsahem char *g; // nezinicializovany ukazatel, nevytvori zadne rezervovane misto char *h = "1234"; // inicializovany ukazatel, ukazuje na misto v pameti // obsahujici 5 znaku 1234NULL char bufA[5], bufB[12]; // alokace mista char *strA = &bufA, *strB = bufB; // inicializace promennych ukazatelu tak // aby ukazovaly na rezervovane misto

Řetězce ukončené znakem NULL (4)  Přístup k jednotlivým znakům řetězce  Index znaku počítán od nuly (index 0 znamená 1. pozice - tzv. zero based index)  Pozor na index mimo rozsah! char chSecond1 = a[1]; char chSecond2 = *(a+1);

Operace s řetězci #include int main(int argc, char* argv[]) { char vstup[20] = "ABCDE"; char vystup[20]; int n, delka; delka = 5; // strlen(vstup); for( n=0; n<delka; n++) // odzadu vystup[delka-n-1] = *(vstup+n); vystup[delka] = '\0'; printf( "%s\n", vystup); for( n=0; n<delka; n++) // na mala pismena vystup[n] = vstup[n]+32; // v ASCII jsou mala a velka pismena od sebe o 32 vystup[delka] = '\0'; printf( "%s\n", vystup); getchar(); return 0; }

Knihovna pro vstup a výstup Knihovna pro vstup a výstup  #include  #include  Vstupem je klávesnice, výstupem konzolové okno #include int main(int argc, char* argv[]) { char a[20]; char c; puts("Zadej znak:"); // Tisk neformatovaneho retezce fflush(stdin); // Vyprazdneni vstupniho bufferu c = getchar(); // Cteni znaku z klavesnice puts("Znak byl:"); putchar(c); // Tisk jednoho znaku puts("\nZadej retezec:"); fflush(stdin); gets(a); // Cteni retezce z klavesnice puts("Retezec byl:"); puts(a); fflush(stdin); getchar(); return 0; }

Knihovna pro práci s řetězci Knihovna pro práci s řetězci  #include  #include  Pozor na velikost alokovaneho mista u funkci strcpy() a strcat()!!! #include int main(int argc, char* argv[]) { char a[20] = "ABCDE"; char b[] = "New"; char *c; int iLen = strlen(a); // vraci delku retezce (pozor neplest s velikosti // alokovaneho mista) int iSize = sizeof(a); // vraci velikost alokovaneho mista strrev( a ); // prehodi retezec pozpatku strlwr( a ); // zameni velka pismena za mala strcpy( a, b ); // zkopiruje obsah retezce b do a (znak po znaku az po NULL) strncpy( a, b, 2 ); // zkopiruje prvni 2 znaky retezce b do a bez znaku NULL! strcat( a, "York" ); // pripoji retezec "York" k retezci a (znak po znaku az // po NULL), a musi byt dostatecne velke c = strchr( a,'Y'); // vraci ukazatel na pozici kde naleznul první vyskyt Y c = strstr( a, "York"); // vraci ukazatel na pozici kde naleznul první vyskyt York printf("a=%s b=%s c=%s Pozice=%d", a, b, c, c-a); getchar(); return 0; }