Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Ji ř ina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzd ě lávání, školské poradenské za ř ízení a za ř ízení pro další vzd ě lávání pedagogických pracovník ů (NÚV).
Caffé latte macchiatto je nápoj p ř ipravený ze t ř í díl ů. Espressa, horkého mléka a mlé č né p ě ny. Nápoj je servírován v kónických sklenicích s limonádovou l ž i č kou.
Mlé č ná p ě na Espresso Teplé mléko Obrázek č. 1
P ř ipravíme si do nerezové konvice s v ě tším objemem vychlazené mléko s obsahem tuku 3,5 %. Mléko vyšleháme oh ř ívací jehlou. Teplota mléka nesmí p ř esáhnout 70 °C a necháme chvíli odstát.
Našlehané mléko p ř elijeme do vysoké vyh ř áté sklenice, a ž po okraj. Obrázek č. 2 Obrázek č. 3
P ř ipravíme si do konvi č ky espresso. Obrázek č. 4
Nalijeme pomalu espresso doprost ř ed mlé č né p ě ny, t ě sn ě nad povrchem. Espresso tak z ů stane výborn ě odd ě lené od mléka a p ě ny. Obrázek č. 5
Je pova ž ována za dezertní nebo-li odpolední kávu, tento typ kávy je populární hlavn ě u ž en a m ůž e se kombinovat s r ů znými p ř íchut ě mi. ( č okoláda, sko ř ice…)
Obrázek č. 6
Seznam obrázk ů Obrázek č. 1: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Obrázek č. 2: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Obrázek č. 3: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Obrázek č. 4: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Obrázek č. 5: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Obrázek č. 6: Caffé latte macchiatto – foto: autorka práce Pou ž itá literatura VESELÁ, Petra. Kniha o káv ě. Smart Press. Praha: Smart Press, ISBN