Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec 30.03.2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Správní právo Pojem správního práva.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Základní registry veřejné správy
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Legislativní proces J.Kožiak.
Porovnání legislativního zajištění minimální kvality řízení informačních systémů ve veřejné správě a ve zdravotnictví Ing. Daniel Kardoš Řízení kvality.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Elektronická publikace
Atestace Fáres Shima ředitel odboru atestací Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Optimalizace atestace 1 Atestace ISVS optimálně Hradec Králové března 2003 Ing. Pavel Staša, CISA Security Architect & Auditor, ICZ a.s.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Základní registry.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Informačních systémů veřejné správy
Telekomunikační a informační infrastruktura
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
GDPR General Data Protection Regulation
Obecně o veřejné správě
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Legislativní pravidla vlády I - úvod
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec

Standardy – současný stav  Ministerstvo informatiky je zmocněno vydávat standardy k provedení zákona.  Standardy neprochází klasickým legislativním procesem.  Po revizi legislativních pravidel se zmocnění může zdát příliš široké.  Závaznost standardů není jednoznačná, zejména s ohledem na územní samosprávu.

Standardy – Vyhlášky- Metodické pokyny  Stávající standardy se v budoucnu rozdělí do dvou forem: - vyhláška, obecně závazný právní předpis vydaný na základě přesného zákonného zmocnění ve Sbírce zákonů, - metodický pokyn sloužící jako doporučující stanovisko Ministerstva informatiky vydaný ve Věstníku.

Atesty 1/3  4 základní oblasti atestací : - dlouhodobé řízení IS, - způsob komunikace, referenční rozhraní, - funkcionalita, - bezpečnost.  Dlouhodobé řízení IS je plánování, organizace, řízení a kontrola - projektování, pořizování, vývoje, uvádění do provozu, správy a ukončení činnosti informačních systémů, - bezpečnosti informačních systémů a - ekonomické efektivity informačních systémů.

Atesty 2/3  Komunikací informačních systémů se rozumí - vazby informačního systému, na informační systémy jiného správce, - prostřednictvím referenčního rozhraní nebo jiným způsobem, který stanoví ministerstvo.  Funkcionalita znamená, že IS je způsobilý svými funkcemi zabezpečit příslušnou činnost orgánu veřejné správy.  Bezpečnost – bezpečnost IT, tedy neporušenost, dostupnost a ochrana zpracovávaných dat před zneužitím, ztrátou nebo poškozením.

Atesty 3/3  Orgán veřejné správy má povinnost - zajistit atest dlouhodobého řízení IS atest se vydává na orgán, - u provozovaných informačních systémů, které komunikují (mají vazby) s IS jiného provozovatele prokázat atestem způsobilost k takové komunikaci, - u vybraných IS prokázat atestem jejich funkcionalitu, - u vybraných IS prokázat atestem jejich bezpečnost.

Atestační střediska MIČR Akreditující osoba Pověření Akreditované atestační středisko Akreditované atestační středisko Akreditované atestační středisko Atest Akreditace

Děkuji za pozornost.