Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Neživá příroda - vzduch
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Neživá příroda - vzduch
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Smysly člověka (všeobecně)
Planety sluneční soustavy – Velké planety
DÝCHACÍ SYSTÉM.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Plíce. Stavba plicních váčků : PLÍCE JE PÁROVÝ ORGÁN, KTERÝ UMOŽŇUJE VÝMĚNU PLYNŮ.MEZI KRVÍ A VZDUCHEM. : DO ALVEOL SE DOSTÁVÁ VZDUCH, KYSLÍK DIFUNDUJE.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dýchací soustava.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Prezentace – výklad učiva
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. DÝCHACÍ SOUSTAVA Pří_199_Člověk_Dýchací soustava Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s dýchací soustavou člověka. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti žáků. Je určen pro předmět přírodověda v 5. ročníku. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha 2: SPN- pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2004. ISBN 80-7235-258-X

Dýchací soustava (systema respiratorium) je orgánová soustava živočichů, která slouží k dýchání, tedy výměně dýchacích plynů (kyslíku a oxidu uhličitého) mezi vnějším a vnitřním prostředím. Naprostá většina živočichů nutně potřebuje kyslík k buněčnému dýchání pro přeměnu živin na energii.

Dýchací soustava Dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce. Dýchací cesty dělíme na horní a dolní cesty dýchací.

HORNÍ CESTY DÝCHACÍ dutina nosní nosohltan dutina ústní jazyk hltan

HORNÍ CESTY DÝCHACÍ dutina nosní nosohltan dutina ústní jazyk hltan

Dolní cesty dýchací hrtan průdušnice průdušky

Dýchání Ke zdravému životu potřebuje každý člověk čistý vzduch s dostatkem kyslíku. Vzduch se dostává do těla nosem při dýchání. Nos je smyslový orgán, který určuje vůni. Zajišťuje jeden z pěti lidských smyslů – čich. Dýchání člověku umožňuje dýchací ústrojí.

Dýchací soustava Nosohltan Dutina nosní Hrtan Průdušnice Průdušky Plíce Průdušinky

Dýchání Vzduch přijímáme do těla nosem nebo ústy. Vdechnutý vzduch postupuje do plic trubicí, která se nazývá hrtan. V další části jí říkáme průdušnice. Ta se větví na dvě průdušky. Průdušky vstupují do plic. Postupně se rozvětvují až na velmi jemné trubičky.

Na jejich konci jsou maličké tenkostěnné váčky - plicní sklípky. Plicní sklípky tvoří plíce. Povrch plicních sklípků je protkán jemnými vláskovitými trubičkami s krví - krevními vlásečnicemi. Jejich stěnou do krve prolíná kyslík. Zároveň se do plicních sklípků z krve uvolňuje oxid uhličitý, který pak vydechujeme.

Kyslík ze vzduchu se v plicích váže na barvivo obsažené v krvi. Krev kyslík rozvádí po celém těle. Okysličuje tak všechny orgány. Z těchto orgánů krev zase odvádí nepotřebný oxid uhličitý, který se pak v plicích uvolňuje a člověk ho vydechuje. Ve znečištěném ovzduší však člověk vdechuje také škodlivé a jedovaté látky.

Škodlivé a znečištěné látky se dostávají do vnitřních orgánů a v nich se většinou ukládají. Při dlouhodobém vdechování škodlivých látek může člověk vážně onemocnět. Onemocnění může způsobit také vdechování příliš studeného vzduchu. Dýcháme proto nosem, a ne ústy, aby se mohl vzduch, než se dostane do plic, ohřát a částečně zbavit prachu.

Dýchací ústrojí nos ústa plíce průdušnice bránice

Onemocnění dýchací soustavy Nachlazení Astma Rýma Zápal plic

PAMATUJ! Znečištěné ovzduší lidem škodí. Kouření je životu nebezpečný zlozvyk. Vdechuje se při něm velké množství škodlivých látek. O čistotu ovzduší musíme pečovat.

Přiřaď správný název dýchací soustavy. dutina nosní hrtan plíce nosohltan průdušnice průdušky průdušinky

Dýchací soustava - řešení dutina nosní nosohltan hrtan průdušnice průdušky plíce průdušinky

Vyber názvy částí dýchací soustavy: oko průdušnice průdušinky průdušky nosohltan dutina nosní plíce plicní sklípky koleno tenké střevo srdce ucho Horní cesty dýchací tvoří: DUTINAOKONOSNÍUCHOJAZYKDUTINANOHAÚSTNÍNOSOHLTANHLAVAHLTAN Dolní cesty dýchací jsou tvořeny: HRTANŽALUDEKPRŮDUŠNICESVALYPRŮDUŠKYSRDCE

ŘEŠENÍ: Vyber názvy částí dýchací soustavy: dutina nosní nosohltan průdušnice průdušky průdušinky plíce plicní sklípky Horní cesty dýchací tvoří: DUTINA NOSNÍ, JAZYK, DUTINA ÚSTNÍ, NOSOHLTAN, HLTAN Dolní cesty dýchací jsou tvořeny: HRTAN, PRŮDUŠNICE, PRŮDUŠKY

Doplň křížovku a dozvíš se, který plyn je pro člověka velmi důležitý. Kyslík se po těle rozvádí pomocí … Vzduch do plic vstupuje přes … Smyslový orgán, určující vůni Jedno z onemocnění dýchacích cest Plíce se větví na jemné trubičky Životu nebezpečný zlozvyk poškozující plíce P Z   S

ŘEŠENÍ: Pro člověka je důležitý kyslík. Kyslík se po těle rozvádí pomocí … Vzduch do plic vstupuje přes … Smyslový orgán, určující vůni Jedno z onemocnění dýchacích cest Plíce tvoří Životu nebezpečný zlozvyk poškozující plíce K R V E P Ů D U Š Y N O S Z Á A L   I C Í Ř

Něco zajímavého o dýchací soustavě na stránkách: S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry se dozvíš Něco zajímavého o dýchací soustavě na stránkách: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051041-plice/

Zdroje: File:Respiratory system.svg. THERESA KNOTT. Wikimedia.org [online]. 2006, 15.1.2012 [cit. 2012-12-26]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Respiratory_system.svg?uselang=cs (14) Ficheiro:Head lateral mouth anatomy.jpg. Wikipedie [online]. 2006, 4.8.2010 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://pt.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Head_lateral_mouth_anatomy.jpg (3,5,6) Soubor: Lungs.gif. Wikimedia commons [online]. 2008, 9.12.2011 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lungs.gif (7) Dýchací soustava: vlastní zdroj Plíce. Medicina.cz, první český zdravotnický portál [online]. 1995, 28.9.1999 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://www.medicina.cz/verejne/clanek.dss?s_id=2554&s_rub=0&s_sv=69&s_ts=39206,38 Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online]. 2000 [cit. 2014-08-05]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025095048-prvni-pomoc/400216100051041-plice/