Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba Ivana Šmídová
Advertisements

I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Základní registry veřejné správy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Registr dlužníků státu
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
EGovernment v ČR Veřejné informační služby Standard ISVS J. Svoboda.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Jednotlivé projekty MSp
ISSS 2005 Spolupráce projektu PVS a ePUSA Konference ISSS 2005 Autor:Jan Ježek MARBES CONSULTING s.r.o. Palackého nám Plzeň.
Portál veřejné správy Prezentační část
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
identifikačního registru UIR-ADR
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zprostředkování kontaktu
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Zprostředkování kontaktu
Informační zdroje české veřejné správy
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Informace pro externí administrátory
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Mikroregion Bystřicko - CSS
Transkript prezentace:

Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové

Veřejná správa jako služba občanům Co občan hledá na webových stránkách veřejné správy  na který úřad se má obrátit  kde se tento úřad nachází  kdy mají úřední hodiny, kdo jeho záležitost vyřizuje  co je potřeba mít s sebou (doklady, žádost, fotku, …)

Legislativní rámec  Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím  Standard ISVS pro zveřejňování vybraných informací ve veřejné správě způsobem umožňujícím dálkový přístup, uveřejněný veVěstníku ÚVIS č. 7/2001

Legislativní rámec  Usnesení vlády č. 1259/2002, které stanoví metodiku pro sjednocení analýzy veřejných služeb  Usnesení vlády č. 875/2000, které stanoví základní principy jednotného postupu  Nařízení vlády č. 364/1999 Sb., kterým se upravuje součinnost orgánů státní správy s obcemi při zajišťování povinností obcí podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Zákon č. 106/1999 (1) Povinně zveřejňované informace (mimo jiné):  popis organizační struktury subjektu veřejné správy  místo a způsob, jak získat příslušné informace  postup, který musí povinný subjekt dodržovat při vyřizování všech žádostí, návrhů i jiných dožádání občanů (2) Povinné subjekty jsou povinny zveřejňovat informace uvedené v odstavci (1) též způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Standard ISVS č. 7/2001  Povinně zveřejňované informace – tabulka s popisy  Osnova popisu postupu - orgánů veřejné správy při řešení životní situace občana  Obecná metodická doporučení k zajištění stálé aktuálnosti a správnosti zveřejňovaných informací

Povinně zveřejňované informace Příklady (vybráno ze 17 bodů):  3. Popis organizační struktury povinného subjektu  4. Kontaktní poštovní adresa, tel., fax, oficiální , oficiální pro elektronický podpis a pro zaručený elektronický podpis, jiné možné spojení  5. Bankovní spojení pro všechny v úvahu připadající platby od veřejnosti  6. Identifikační číslo organizace (IČO)  7. Daňové identifikační číslo (DIČ)

Povinně zveřejňované informace č. Uvozovací text, poznámka k zobrazování 1. Oficiální název 2. Důvod a způsob založení 3. Organizační struktura 4. Kontaktní spojení 5. Případné platby můžete poukázat : 6. IČO 7. DIČ 8. Rozpočet v tomto a předchozím roce: 9. Žádosti o informace 10. Příjem žádostí a dalších podání 11. Opravné prostředky 12. Formuláře 13. Návody pro řešení nejrůznějších životních situací 14. Nejdůležitější předpisy 15. Sazebník úhrad za poskytování informací 16. Výroční zpráva podle zákona č. 106/1999 Sb. 17. Seznam organizací Povinně zveřejňované informace

Osnova popisu postupu – řešení životních situací Příklady (vybráno z 30 bodů): 8. Na kterém úřadu můžete tuto životní situaci řešit 9. Kde, s kým, kdy můžete tuto životní situaci řešit 10. Jaké doklady musíte mít s sebou 11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici 12. Jaké jsou příslušné správní a jiné poplatky 13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Širší legislativní rámec  Zákon č. 101/1999 Sb., o ochraně osobních údajů  Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském  Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech  Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu  Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech VS  Návrh Standardu ISVS 024/01.01 pro popis informačních zdrojů ve veřejné správě (DCMI)

Děkujeme za pozornost