Oběhová soustava Fylogeneze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

SRDCE.
Název Oběhová soustava člověka
Patologie srdce a cév.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava Klára Kohoutová, 3.A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Cévní soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – prověrka 1. VY_52_INOVACE_26 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Oběhová soustava.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Cévní systém lidského těla
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Krevní oběh.
Srdce a jeho funkce v těle
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Typy dýchacích soustav
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
ČLOVĚK SRDCE - PLÍCE VY_32_INOVACE_II-C-11.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
zpracovaný v rámci projektu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Oběhová soustava Fylogeneze

OTEVŘENÁ OBĚHOVÁ SOUSTAVA Jedinou tělní tekutinou je hemolymfa. Srdce ji pumpuje cévami do sinů, kde dochází k výměně látek mezi hemolymfou a buňkami (hemolymfa se tedy dostává do přímého kontaktu s buňkami tkáně). Hemolymfa se do srdce vrací přes ostia (otvůrky) opatřeny chlopněmi, které se při stahu srdce uzavírají. Cévní soustava závisí na vývoji dýchacích orgánů. UZAVŘENÁ OBĚHOVÁ SOUSTAVA Krev je kompletně uzavřena do cév. K výměně látek dochází při průchodu krve kapilárami a uskutečňuje se mezi krví a tkáňovým mokem (následně mezi mokem a buňkami tkání). Takový systém vyžaduje výkonnou pumpu (srdce) k dosažení potřebného tlaku.

Otevřené běhové soustavy

Měkkýši U měkkýšů se vytváří cévní soustava, která má diferencované srdce tzn. s komorou a předsíněmi, které je uzavřeno v perikardiu. Počet předsíní je obvykle shodný s počtem žaber. Cévní soustava je stále otevřená, ale systém vlásečnic je vytvořen u dýchacích orgánů (žaber či plic). (U hlavonožců se setkáváme s různým stupněm uzavřenosti oběhové soustavy.) nožní žíla žaludek nožní arterie noha srdce žábra

Korýši – Decapoda (desetinožci) chudá na O2 bohatá na O2 perikardiální splav žaberní perikardiální žíly tělní tkáně Vytváří se diferencované srdce s párovitými ostiemi, kterými se nasává hemolymfa z krevního sinu v tělní dutině. Cévní soustavu dotváří komplex otevřených cév. přívodné žaberní cévy podžaberní splav

Hmyz V cévní soustavě dominuje dorzální (hřbetní) céva, která má ve své zadečkové části větší počet ostií. Tato část hřbetní cévy označovaná jako srdce pulzuje a žene hemolymfu aortou dopředu. Na stěny srdce se laterálně upínají křídlaté svaly, které napomáhají k nasávání hemolymfy ostiemi a k její cirkulaci. Oběhový systém je jinak velmi jednoduchý, protože neplní funkci přenosu dýchacích plynů. srdce hřbetní aorta boční céva

Dorzální céva Bičík. V., Fellnerová I., Stonová D. (2007)

Uzavřené běhové soustavy

Kroužkovci Jedná se o skupinu bezobratlých s uzavřenou cévní soustavou. V nejjednodušším případě se skládá z hřbetní cévy, břišní cévy a obloukovitých spojek. Pro cévní soustavu máloštětinatců (Oligochaeta) je typická přítomnost tzv. pomocných (auxilárních) srdcí vytvořených z postranních cév v přední části těla.

Ryby Sinus venosus Předsíň Komora Bulbus arteriosus Srdce je u ryb stejně jako u všech primárně vodních obratlovců dýchajících žábrami plněno pouze odkysličenou krví. Je tvořeno těmito částmi: sinus venosus, předsíň, komora a bulbus arteriosus. srdce Hřbetní aorta Břišní aorta žábry hlava Přední kardiální žíla Zadní kardiální žíla Cuvierovy žíly

Obojživelníci Sinus venosus levá předsíň vstup plicní žíly pravá předsíň komora Conus arteriosus Obojživelníci plíce levá předsíň pravá předsíň komora aorta Srdce obojživelníků se skládá z těchto částí: sinus venosus, dvou předsíní, conus arteriosus a stále pouze jedné komory. Protože už je vytvořen malý a velký krevní oběh, přichází do komory jak krev okysličená, tak i krev odkysličená. Důmyslný mechanismus však brání úplnému smíchání krve odkysličené a okysličené. Zajímavostí jsou tzv. mízní srdce napomáhající koloběhu mízy.

Plazi pravá předsíň aorta komory pravý oblouk levý levá plíce Dochází postupně k tvorbě přepážky (septa), která zdokonaluje oddělení malého a velkého krevního oběhu. Přesto je srdce plazů i nadále tvořeno dvěma předsíněmi a jednou komorou (septum je kompletní pouze u krokodýlů). Dochází k postupné redukci sinus venosus a conus arteriosus. Truncus arteriosus je podélně rozdělen ve tři tepny.

Ptáci plíce pravá předsíň levá komory U ptáku se již setkáváme se čtyřdílným srdcem a dokonalým oddělením krve okysličené a odkysličené (septum je tedy úplné). Aorta je jen na jedné straně, druhotná aorta zanikla. Zde je rozdíl oproti savcům. U ptáků se zachovala pravostranná aorta (u savců levostranná).