Psychologické aspekty zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHICKÉ JEVY.
Klinická propedeutika
Emoce (city).
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Psychologie štíhlé postavy
Osobnost pachatele trestných činů
VY_32_INOVACE_PSYPS15060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Klára Šťastná 2.Ročník MK
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Duševní zdraví a psychohygiena
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Psychologie osobnosti
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Tělesné sebepojetí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy sociální psychologie
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Úvod do psychologie
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Předmět psychologie zdraví
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracoval: Mgr. Michal Vičar 4. A, 2006
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Filozofie ošetřovatelství
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vypracoval: Mgr. Michal Vičar 4. A, 2006
teorie oboru ošetřovatelství
Psychologie zdraví.
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Psychologické aspekty zdraví Mgr. Veronika Kavková

Psychologické = (vnitřní) týkající se duševních dějů Aspekty = úhly pohledu Zdraví = ……….

Co je to zdraví ? „Zdraví znamená různým lidem dosti odlišnou věc. Existuje totiž mnoho různých teorií zdraví a idejí, které se k tomuto pojmu vztahují.“ D. Seedhouse

Co si lidé představují pod pojmem zdraví Lékař: pojem zdraví rozumí nepřítomnost nemoci, choroby či úrazu. Sociolog: rozumí pojmem zdraví člověka, který je schopen dobře fungovat ve všech jemu příslušných sociálních rolích. Humanista: slovy zdravý člověk označuje takového člověka, který je schopen pozitivně se vyrovnávat s životními úkoly, které se před ním naskytnou. Idealista: pod pojmem zdraví člověk si představuje člověka, kterému je dobře – tělesně, duševně, duchovně i sociálně.

Zdraví jako prostředek k dosažení cíle a – zaměřenost lidského jednání b - cíl, který nás motivuje b a

Zdraví jako cíl b a HODNOTA a – směřování k hodnotám skrytým v pozadí námi sledovaných cílů b - hodnota v pozadí cílů našeho jednání, která dává tomuto jednání smysl b a HODNOTA

Co může být zdraví? Stav Energie Schopnost adaptace Schopnost plnit sociální role Zdraví jako zboží

Zdraví jako ideál Definice dle WHO (1964): Zdraví je stav, kdy je člověku naprosto dobře, a to jak fyzicky, tak psychicky i sociálně. Není to jen nepřítomnost nemoci. + Zdraví je víc než nepřítomnost nemoci. Neomezuje se jen na fyzické zdraví. - Opomíjí stav, kdy člověku není dobře (kvalitativní jev) Opomíjí duchovní oblast člověka.

„Souhrn reakcí organismu na poruchu rovnováhy mezi ním a prostředím“ Definice nemoci = stav „Souhrn reakcí organismu na poruchu rovnováhy mezi ním a prostředím“ definice WHO

Choroba x nemoc Choroba = abnormalita k níž dochází v částech lidského těla a která může být zjištěna lékařskou vědou (rovina organická) Nemoc = subjektivní pocity, které lidé zakoušejí (rovina psychologická a sociální)

Psychologie zdraví speciální psych. vědní disciplína studium psych. faktorů, které hrají roli jak ve zdraví, tak v nemoci PREVENCE v širším kontextu individuální zodpovědnost za vlastní zdravotní stav V obecné rovině zkoumá jakým myšlením a jednáním člověk podporuje či naopak nepodporuje své zdraví a proč.

Proč vznikla Ψ zdraví? Somatická medicína (patogeny). Jiné pojetí nevědecké → psychika má vliv na zdraví člověka → HOLISTICKÁ medicína Změna struktury nemoci ve 20. a 21. stol. Zdraví má svou hodnotu, je třeba mu věnovat pozornost

Hlavní charakteristiky Ψ zdraví zaměřena na psychicky relativně zdravé lidi zaměřena na předcházení zdravotním těžkostem (prevence, podpora, udržování zdraví) vědecká disciplína, nelze ji považovat za alternativní medicínu

Využití poznatků Ψ zdraví při práci s lidmi Prevence Edukace Motivace Jít příkladem Neustálé zdokonalování sebe sama

Psychohygiena Úzce souvisí s psychologií zdraví. Jak si chránit a upevňovat duševní zdraví a jak zvyšovat odolnost člověka vůči nejrůznějším škodlivým vlivům. Prostředky psychohygieny…..

Psychologická složka osobnosti a její vztah ke zdraví Kognitivní – myšlení (zacházení s informacemi) Afektivní – emoce (nálady, city, pocity) Behaviorální – (chování)

Fungování psychických dějů Myšlení Emoce Jednání

„Neznepokojují nás věci samotné, ale naše mínění o nich.“ Epiktétos Myšlení „Neznepokojují nás věci samotné, ale naše mínění o nich.“ Epiktétos Naše myšlení ovlivňuje náš život (spokojenost, zdraví) víc než si myslíme. Mysl neustále produkuje informace, hodnocení, soudy které nás zaplavují → Soudce, Oběť. MEDITACE, SEBEPOZNÁNÍ

Emoce Emoce ovlivňují naše chování. Emoce ovlivňují náš imunitní systém. STRES → produkce kortikoidů → narušení rovnováhy organismu → psychosomatické onemocnění. RELAXACE PRÁCE S EMOCEMI (kontrola, ovládání, sebepoznání, terapie).

Chování Chování ovlivňuje naše emoce a tím může napomáhat větší životní spokojenosti. POHYB RELAXACE (aktivní, pasivní) ŽIVOTOSPRÁVA VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ VYHÝBÁNÍ SE RIZIKŮM…