Management a rozvoj obce MRO ? ? Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
KOMUNIKACE MEZI OBCÍ A OBČANY Panelová diskuse Ing. Jan Havlík, MPA – tajemník MěÚ.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
NAUKA O PODNIKU I.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Ekonomické aspekty veřejné správy
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
MAnagement.
Územní samospráva Obce
Vzdělávací politika.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Téma 13: Finanční plánování
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Strategie regionu, obce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Veřejné Finance.
Management a řízení hotelu
Ekonomika malých a středních podniků
Ekonomické aspekty veřejné správy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Management a rozvoj obce MRO ? ? Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

? Management – umění řídit, působit na určitou soustavu – z italského „managgiere“ (ovládat, směřovat), od 16. stol., termín se vztahoval k válečným aktivitám → proto mnohé managerské termíny pocházejí z vojenství [1] → např. strategie = řízení určité činnosti k dosažení základních cílů; obecný postup, umění koncepčně dosahovat stanovených cílů (původně plánování vojenských operací) [2] – kořeny z latinského „manus“ (ruka) [3] Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012 Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2011

? Management (a rozvoj) podniku Je proces organizování, plánování, rozhodování, komunikování, motivování a kontroly, za účelem stanovení a dosažení cíle podniku při použití všech dostupných zdrojů. [3] „Ale co je vlastně cílem podniku a tedy cílem managementu podniku ? Aby fungoval ? Zisk ? Nebo co ještě dalšího ? Rozvoj a všechny cíle jsou podřízeny zisku ??“ ptala se Lukášová „Obecně v Nauce o podniku a Managementu se vychází ze základní definice podnikání z Obchodního zákoníku (a ze Živnostenského zákona), tedy, že podnik je založen za účelem ZISKU, z toho se pak odvinulo, že základním cílem podniku a podnikání je ZISK.“ odpovídala doc. Rydvalová ale / nejen „ Zisk je samozřejmě pro rozvoj podniku důležitý, přičemž je vždy spojen s určitou mírou rizika. Ale podnikání je především proces s cílem vytvořit novou hodnotu finanční i nefinanční formy (v případě tzv. sociálního podnikání) a je spojeno i se společenskou odpovědností. Zisk a vytváření tržní hodnoty podniku je pak ekonomickým cílem podnikání.“ dodala doc. Rydvalová Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012 Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2011

? Management a rozvoj obce Management je proces organizování, plánování, rozhodování, komunikování, motivování a kontroly s cílem udržitelného rozvoje obce [Luk]. Obec je základním územním samosprávným společenstvím občanů; tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území obce; je veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek; vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající; pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem. [zákon o obcích] Rozvoj ? populační růst obyvatel, stavební rozrůstání obce, výstavba nákupních center, výstavba školy, budování parků a hřišť, vznik a činnost zájmových spolků a sdružení ?? ano ALE Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012 Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2011

! Udržitelný rozvoj obce → Takový rozvoj obce, který uspokojí potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích [SZ, § 18]. Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

? JAK ↓ Procesy a Nástroje plánování a řízení obcí ↓ ↓ rozvoje a rozhodování Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

Nástroje rozvoje, řízení, plánování, rozhodování ? nástroj – nářadí, pomůcka k vykonávání práce [4] – instrument [Šů] ! nástroj – termín není jednoznačně definován, v podstatě jsou to způsoby či mechanismy, kterými plánujeme a řídíme rozvoj obcí, přičemž, prostředek může být současně nástrojem [5, Luk] Typy nástrojů dle charakteru → vybrané pro předmět MRO Komunikační → prostředky a způsoby komunikace Plánovací → programové, strategické Legislativní → obecně závazné vyhlášky, nařízení, opatření obecné povahy, rozhodnutí (usnesení), osvědčení, závazná stanoviska Ekonomické → rozpočet obce, plánovací smlouvy Územně plánovací → územně plánovací dokumentace a podklady Koncepční → oborové koncepce a generely Informační → www, tiskoviny, GIS Typy nástrojů dle časového rozlišení Dlouhodobé → strategie, politiky, programy, koncepce → 15 let Střednědobé → plány, programy, rozpočty → 5 let Operační → projekty, fondy, a další tzv. prováděcí nástroje Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

! M ůže se hodit [4] Program → posloupnost, pořadí, postup činností, souhrn zásad pro řízení procesů Plán → stanovení cíle a úkolů činnosti včetně prostředků k jejich dosažení, obvykle v závislosti na čase; dokument vyjadřující výsledek plánování Koncepce → způsob pojetí, idea, vůdčí záměr či konstrukční princip Strategie → postup dosažení cíle Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

! Provázanost a podmíněnost

? O čem to vlastně všechno je ? → odpovědnost, respekt, pokora → vědomosti, znalosti, dovednosti → komunikace, informovanost → zájem, aktivita → stanovení a dodržování pravidel ↓ Morálka Historicky a kulturně podmíněný souhrn hodnotících soudů, zvyků, názorů, ideálů a pravidel, jimiž se lidé řídí ve svém praktickém mravním jednání; dodržování morálky je kontrolováno veřejností a podléhá sociálnímu tlaku, zároveň však systém morálky spočívá na vnitřní sankci (svědomí); Ve vztahu k morálce se utváří sociální identita jednotlivce vůči společenství. [2] Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012 Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2011

Podklady [1] Vybrané kapitoly ze soudobého řízení měst a obcí. Karel Lacina a kol. Univerzita Pardubice [2] Všeobecná encyklopedie Diderot [3] Úvod do managementu. Sáva Kubias. TU v Liberci [4] Malá ČS encyklopedie. Academia [5] Příručka ICLEI pro řízení záležitostí životního prostředí určená orgánům místní správy a samosprávy v ČR. The International Coucil for Local Environmental Initiatives Zákon o obcích. Stavební zákon. Vlastní podklady a zkušenosti. Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2012

Děkuji za pozornost Iveta Lukášová Věda, výzkum a vývoj tvoří nerozlučnou trojici, která patrně jako jediná může nastolit rovnováhu mezi překotně se vyvíjející lidskou společností, jejíž kvalitu určuje dynamika, rozvoj, pokrok, a okolním prostředím, jehož výrazem kvality je ekologická stabilita. [Lukáš, Lukášová]