Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Středisko podpory poradenských služeb
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Benchmarking nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod vlastní organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro.
Struktura poradenského procesu
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Vzájemná hospitační činnost
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Sociologický výzkum.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Management a rozvoj obcí
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Systém managementu jakosti
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Ekosystémová perspektiva. Přístup orientovaný na úkoly.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Pedagogická diagnostika
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Systém managementu jakosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Struktura poradenského procesu
Workshop k akčnímu výzkumu
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální šetření a legislativa
Úvod do kvalitativního výzkumu
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Sociální šetření v prostředí obecních úřadů
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Katedra sociální práce
Volnočasová pedagogika
Transkript prezentace:

Metodika posouzení Metody, techniky, postupy

Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?

Algoritmus procesu posouzení n Watson a Westová (2006): n (1) příprava na setkání s uživatelem služby; n (2) setkání s uživatelem služby s cílem vytvořit vztah a získat relevantní informace; n (3) reflexe a analýza získaných informací k určení vhodné intervence a (4) vlastní provedení činnosti.

Příprava na setkání s uživatelem služby 1. cíl posouzení, 2. uvážení vhodných témat a otázek, 3. zvážení kdo bude participovat (jako posuzovatel i jako posuzovaný) a 4. jaké metody posouzení mají být použity.

Cíl posouzení n Co má být posouzením odkryto nebo určeno? n Volba cíle ovlivní témata a otázky… n Standardní sety otázek nemohou být vždy přiměřené…

Určení témat či otázek n Které aspekty rodinného života jsou podstatné? n Nebylo již dříve něco posouzeno? n Není nějaké téma dáno obligatorně? n Potřebuji něco nastudovat?

Zdroje informací „Jaké zdroje informací jsou k dispozici?“ n Jsou vedeny nějaké záznamy z dřívějška? n S kým je třeba hovořit? Je s nimi opravdu třeba hovořit? n Pozor na opakované zjišťování téhož!!! n Významný zdroj: jiní profesionálové n Více zdrojů informací – triangulace n Nedostatek informací ohrožuje klienta i SP.

Volba vhodných metod a technik „Co musím udělat, abych získal/a informace vhodným a účinným způsobem?“ n Je k dispozici nějaký vhodný nástroj posouzení? n Vlastní scénář rozhovoru… n Využití technik rozhovorů terapeutických a poradenských škol n Hry a malování (i pro dospělé…) n Dotazníky a škály n Pozorování (kontext, cíl a souhlas), VTI n Analýza dokumentů (systematicky)

Kontakt s uživatelem služby Jde o: 1. vytvoření vztahu a 2. sběr relevantních informací. n Sociální pracovník jako expert x partner n Neztratit ze zřetel cíl posouzení (tvorba souboru argumentů) n Při posouzení jsou základními dovednostmi schopnost komunikovat, vyjednávat a řídit rozhodovací proces.

Reflexe a analýza získaných informací n je klíčová z hlediska následného rozhodnutí o intervenci, n závisí na typu informací, n v partnerství s klientem.

Vlastní provedení intervence n Na základě posouzení vznikne plán, n V průběhu intervence se musí pracovat se zpětnou vazbou, n Posouzení není jednorázový akt.

Závěrečné poznámky n řada témat a otázek je předurčena (rodinou, zakázkou, soudem, předchozí prací s rodinou), n volbu koho zahrnout do posouzení je třeba podřídit principu zajištění maxima možných a relevantních pohledů v různých prostředích, n čas je často rámován potřebou předložit zprávu soudu, potřebou řešit problémovou situaci, n volba metod musí být podřízena účelu, přičemž více metod znamená zvýšení šance na zachycení reality, n významnou hodnotou při posouzení je partnerství. n Klíčové doporučení: posouzení musí vycházet z určitých teoretických premis, které je třeba definovat na počátku celého procesu.

Děkuji za pozornost