Velká hospodářská krize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová hospodářská krize
Advertisements

ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová hospodářská krize
Světová hospodářská krize
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Franklin Roosevelt New Deal
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Krizová spirála – „černý pátek“ – pokles ceny akcií -chudnou bohatí akcionáři – příčina – nadvýroba – řešení? omezit výrobu – důsledek – propouštění.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Česká literatura mezi válkami
Světová hospodářská krize
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celkový a mezní produkt
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úspory z rozsahu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
USA, hospodářská krize Petr Machala.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Světová hospodářská krize Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2812_Světová_hospodářská_krize Autor: Mgr. Kočíř.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_5_ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA Č. 5 Číslo projektu:
Světová hospodářská krize
Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová.
VY_32_INOVACE_02A_Velká hospodářská krize - východiska Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Světová hospodářská krize
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Čelákovice
VY_32_INOVACE_01A_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
Zásahy do tržního mechanismu
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Velká hospodářská krize
50 – 56, hospodářská krize str nová učebnice
Světová hospodářská krize
VY_32_INOVACE_02B_Velká hospodářská krize - východiska
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Od prosperity ke krizi Uč. str
Transkript prezentace:

Velká hospodářská krize Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Krach na newyorské burze (Černý čtvrtek) 24 Krach na newyorské burze (Černý čtvrtek) 24. října 1929 - největší burzovní krach v dějinách Ke krachu došlo vlivem spekulace s cennými papíry na newyorské burze. Příčinou hospodářského poklesu bylo velké rozšíření výrobních kapacit, s  nímž se kupní síla nemohla vyrovnat. Dav lidí na Wall Street v průběhu Černého čtvrtka

Ačkoliv klesal odbyt průmyslu, akcie stále stoupaly Ačkoliv klesal odbyt průmyslu, akcie stále stoupaly. A nakonec se kurzy akcií zhroutily o 90%. Výroba velmi poklesla. Mnoho podniků bylo zavřeno. Aby zboží neztratilo na hodnotě, bylo ničeno. Banky krachují. Obilí nikdo nekupuje, proto ho zemědělci pálí, ba dokonce se používá jako palivo v lokomotivách. Rozvrácen zahraniční obchod. Všechny státy se brání vysokými cly a koncentrací kapitálu (Ford, General Motors, Chrysler, Siemens, IG Farben, Krupp) – což krizi ještě více prohloubilo. Davy lidí před bankou v New Yorku

Bez práce se ocitlo 40 milionů lidí. Krize v krátké době způsobila prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles produkce. Z této situace pak vyplynuly tzv. hladové pochody a celková nedůvěra v politický a ekonomický systém. Bez práce se ocitlo 40 milionů lidí. Životní úroveň některých lidí se prudce snížila. New York Toronto

Hlad a bídu měly zmírnit charitativní akce. Polévka pro nezaměstnané (USA).

Poukázky pro nezaměstnané

Automobily tažené koňmi, nebyly peníze na benzín.

Během krize byli bankéři tak nepopulární, že se bankovní lupiči, jako Bonnie a Clyde, stali lidovými hrdiny.

Vzdělávání dospělých umožnilo jejich rekvalifikaci. New Deal (Nový úděl) - název souboru opatření, ekonomických a sociálních reforem zavedených v průběhu let 1933-37 během vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta v USA s cílem podpořit, ozdravit a zreformovat státní ekonomiku během Velké hospodářské krize. Soubor státních zásahů do ekonomiky: (v liberální Americe něco neobvyklého) stát: - dohlížel na banky - reguloval vývoz - určoval pěstování plodin - zajišťoval veřejné práce (budování přehrad na Tennessee, stavby silnic, letišť, zalesňování atd.) - vyplácel podpory v nezaměstnanosti Vzdělávání dospělých umožnilo jejich rekvalifikaci.

Franklin D. Roosevelt – tvůrce programu New Deal Vláda zadala řadu veřejných nástěnných maleb, aby zaměstnala umělce. William Gropper „Výstavba přehrady" (1939)

2 - 3 miliony nezaměstnaných Američanů získaly práci na státních zakázkách.

New Deal připravil i plán, jak pomoci chudým zemědělcům New Deal připravil i plán, jak pomoci chudým zemědělcům. Vláda platila farmářům, kteří nechávali ležet ladem části polí. Tím se měla zvýšit cena potravin, farmáři měli mít vyšší příjmy.

Program Adolfa Hitlera vyšel z podobných principů jako New Deal. Oba projekty byly postaveny na principu státních zakázek a vybudování centrální banky, přičemž Hitlerův jednoznačně směřoval k vojenským zakázkám. Hitlerův projekt měl prakticky okamžité výsledky, jeho nevýhodou bylo, že levicové myšlenky směřující k absolutní moci státu, které obsahoval, vyžadovaly další a další zásahy a posilování zbrojení, což nakonec nutně vedlo k rozpoutání války. Německá žena používá znehodnocené peníze jako topivo

Velká hospodářská krize Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Čapek, V., Pátek. J.: Dějepis pro střední odborné školy. Scientia, Praha 2001 Kuklíkovi, Jan a Jan: Dějiny 20. století. SPL – PRÁCE, Praha 1999 http://www.ucebnice-dejepisu.ic.cz/ http://www.dejepis.com/ http://www.palba.cz/forumfoto/displayimage.php?album=7&pos=101 http://www.fronta.cz/foto/hitler-v-reichstagu