JULES VERNE 8.2.1828-24.3.1905.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoři dobrodružné literatury
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
LIGHTHOUSE ENGLISH LIBRARY. CO V ANGLICKÉ KNIHOVNĚ NAJDETE? Čeká na vás už přes 40 knížek různých žánrů (dobrodružné, krimi, napínavé, pohádky, sci-fi).
Cambridge.
Karel Hynek Mácha.
Světová literatura po 1. světové válce
Autor: Pokorná Martina
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Co víme o číslovkách.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Hrátky s češtinou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Jack London Americký spisovatel.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Eduard Petiška Český spisovatel.
Jaroslav Seifert ( )
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Ray Bradbury životopis, romány, otázky.
Marie Majerová 9. ročník.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
JULES VERNE (8. února 1828 Nantes – 24. března 1905 Amiens)
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
ČÍSLOVKY - SKLOŇOVÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Ing. Anna Hečková ZŠ Lozorno
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

JULES VERNE 8.2.1828-24.3.1905

ŽIVOT… narodil v Nantes jako první z pěti dětí pařížského právníka Pierra Verna 1839-nechal se najmout jako plavčík na loď do Indie,jeho rodiče to však zjistili a jeho cestě zabránili 1847-odjel do Paříže,kde studoval práva po ukončení studia se živil jako obchodník byl francouzský spisovatel dobrodružné literatury hodně cestoval a své zážitky zpracoval ve svých knihách je považován za jednoho ze zakladatelů vědeckofantastické literatury jeho knihy jsou dodnes oblíbeny hlavně mezi mládeží

V KŘÍŽOVCE TI VYJDE DÍLO …    

KŘÍŽOVKA 1)NEBOŤ,VŽDYŤ,TOTIŽ jsou spojky poměru… 2)jiný název pro opačná slova 3)vymyšlený příběh,dobro vítězí nad zlem 4),,mrtvý jazyk“ 5)Bern je hlavní město… 6)křestní jméno tohoto spisovatele 7)řecký básník,Ilias a Odyseia 8)B,F,L,M,P,S,V,Z jsou ……….. souhlásky 9)souvětí,které má 2 a více VH 10)chemická značka dusíku 11)podstatná jména na která si můžeme sáhnout 1)neexistující postava-Jára... 2),,Sedm malých forem“-divadlo… 3)slovní druh,který jako jediný časujeme 4)český nositel Nobelovy ceny za literaturu 5)Karel ……. Mácha

TAJENKA-…Podivuhodné cesty Dílo Julesa Verna označení pro cyklus šedesáti dvou dobrodružných a vědeckofantastických románů a sedmi povídek (resp. novel) vydané v letech 1863 až 1919. Verne však ve skutečnosti není autorem všech románů-některé dopsal a jiné upravil jeho syn Michel

DALŠÍ DÍLA Cesta do středu Země (1864) 20 000 mil pod mořem (1869) Tajemný hrad v Karpatech (1892) Patnáctiletý kapitán (1878) Dva roky prázdnin (1888) Pět neděl v balóně (1863) Ocelové město (1879) http://www.youtube.com/watch?v=aqaFHYPKuak&feature=related

PRÁCE S TEXTEM… Cesta kolem světa za 80 dní Dobrodružný příběh anglického džentlmena – nudného až běda – Philease Fogga, který se z nudy vsadí prakticky o celé své jmění,že objede svět za 80 dní. Cestu podnikne a jede mnoho jízdními prostředky,vlakem,lodí,plachetnicí,sněžnými saněmi,na slonovi.Doprovází ho sluha Proklouz (Jackie Chan).Působí potíže na cestě,protože vstoupí do zakázané mešity a nechá se opít opiem.Další postavou je detektiv Scotland Yardu Fix, který si neověří informace a stíhá Fogga jako těžkého zločince přes celý svět na útraty Yardu.Když přijede do Londýna,myslí,že prohrál,ale zjistí,že jeli proti času, takže mají jeden den k dobru - Fogg sázku vyhraje.

OTÁZKY K TEXTU… 1. Napiš nějaké vlastnosti Philease Fogga. 2. Který herec ztvárnil postavu sluhy Proklouze? 3. Za kolik dní se vsadil,že objede celý svět? 4. O jakou číslovku se jedná?(obě dělení). 5. Najdi a vypiš tři zájmena. 6. Napiš synonyma-jí,spí,leží. 7. Proč nejprve nevěděl,že sázku vyhrál? 8. Urči mluvnické kategorie-plachetnicí. 9. Urči mluvnické kategorie-objede. 10.Urči mluvnické kategorie-anglického džentlmena.

SMRT… zemřel 24.března 1905 v Amiensu  Jeho syn Michel se postaral o vydání jeho posledního originálního románu Zatopená Sahara Poté knihou Maják na konci světa zahájil dlouhodobé vydávání dalších svazků Podivuhodných cest