Operační systém a BIOS 8. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 33.1 Operační.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Operační systémy I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Operační systémy Název a adresa školy
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Operační systémy cvičení 1 © Milan Keršláger Obsah: náplň předmětu,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
David Rohusch 15/16 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Jana Palacha EP1.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Zapnutí a vypnutí počítače
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Operační systém a BIOS 8. ročník

OPERAČNÍ SYSTÉMY Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější, než vývoj obyčejných programů.

Co je Operační systém? Je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to tedy program, který zajišťuje chod počítače a dalších zařízení k němu připojených (hardwaru) a fungování dalších programů. Je uložen na HDD.

Důležité pojmy: Multitasking - je funkce umožňující souběžné zpracování více úloh v jednom okamžiku. Např. budu si prohlížet internetové stránky a pustím si k tomu hudbu. Pozn. Běh takto dvou spuštěných aplikací je však pouze zdánlivý. Ve skutečnosti procesor běžící procesy rychle střídá a uživateli vznikne dojem, že běží současně.

Důležité pojmy: Driver (ovladač, ovladač zařízení) - je software, pomocí kterého dokáže operační systém zacházet s daným hardwarem - komunikovat s ním, obsluhovat ho. (tiskárna, flash disk, myš...) Pozn. Spousta ovladačů je obsažena přímo v operačním systému, případně s aktualizacemi systému dochází k jejich doplňování. Proto často při zapojení např. tiskárny nepotřebujeme ovladače, které jsou se zařízením dodávané na CD nebo DVD.

Důležité pojmy: Bootování Zavádění operačního systému do operační paměti RAM po zapnutí počítače. Jde o sekvenci úkonů, které se provedou, aby došlo ke správnému spuštění počítač. Pozn. Probíhá kontrola funkčnosti součástek počítače, aktivace připojených zařízení a poté dochází k nahrávání části operačního systému do paměti RAM. Pak se kontrola nad počítačem předá tomuto spuštěnému operačnímu systému.

Přehled operačních systémů Vývoj OS od firmy Microsoft od roku 1981 dodnes.

MS DOS - starší textový OS (1981)

WINDOWS 1 - 1985

WINDOWS 3.11 – 1993 výrazná změna grafiky

WINDOWS 95 – podpora plug-and-play Pozn. Plug and Play (v překladu „připoj a hraj“) je počítačová technologie umožňující jednodušší rozpoznávání a konfigurace hardware

WINDOWS 98–vylepšení, spolehlivý

WINDOWS XP – 2001, vylepšení multimediální stránky

WINDOWS VISTA – 2007 změna grafiky

WINDOWS 7 - 2009

WINDOWS 8 - 2012

WINDOWS 10 - 2015

Operační systémy od jiných firem Mac OS - pro počítače Apple Macintosh LINUX – volně šiřitelný, zdarma UNIX – od firmy AT&T

LINUX LAX

LINUX MANDRIVA

MAC OS X

Co je to BIOS? BASIC INPUT/OUTPUT SYSTEM - základní vstup/výstup systém Systém BIOS je program zabudovaný do osobních počítačů. Při zapnutí počítače se aktivuje jako první. Systém BIOS je součástí hardwaru vašeho počítače a je oddělený od systému Windows.

Uložení BIOSu Programový kód BIOSu je uložen na základní desce ve stálé paměti typu ROM, EPROM nebo modernější flash paměti s možností jednoduché aktualizace (anglicky upgrade).

Funkce BIOSU používá se hlavně při startu počítače pro kontrolu přítomnosti, inicializaci a konfiguraci připojených hardwarových zařízení a následnému zavedení operačního systému, kterému pak předá další řízení počítače. zajišťuje základní vstupně–výstupní funkce

BIOS u starších PC

BIOS u notebooků

BIOS u nových PC sestav

Zdroje: http://www.zlegalizuj.cz/poradna-pro-windows/jak-legalizovat-windows.html http://www.itbiz.cz/psystar-pokracuje-proti-apple http://www.zive.cz/bleskovky/operacni-systemy-poradte-ostatnim/sc-4-a-151994/default.aspx http://www.servispckupka.cz/bios.php http://computer.howstuffworks.com/bios.htm http://hdwallpapers1080.net/hd-wallpapers-2015-windows-7-download.html http://innovativelyorganized.com/blog/the-multitasking-myth-how-it-actually-decreases-your-productivity/ http://it.wikipedia.org/wiki/File:Linux-xp-desktop.png http://net.mgo.opava.cz/mydata/UserFiles/Image/gui/23_windows_98.gif http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/14882-windows-xp-vista-nebo-7-srovnani-rychlosti?start=5 http://www.zive.cz/Clanky/Strucna-historie-Windows/sc-3-a-115491/default.aspx