MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Jak se uplatnit na trhu práce
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Myšlenkové základy skautingu
Asertivita jako obrana proti manipulaci Typy manipulátorů
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Každý den jsme trochu starší…
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
PSYCHICKÁ ZÁTĚŽ PŘEHLED REAKCÍ. ŠKÁLY PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOB: 0 = NENÍ TO MŮJ ZPŮSOB REAGOVÁNÍ 1 = OBČAS TAK REAGUJI 2 = ČASTO REAGUJI TÍMTO ZPŮSOBEM 3.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
První zaměstnání Petr Machala.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Komunikace s rodiči.
Alena Dvořáková 12 let 7.A Základní škola Šumperk, Vrchlického 22,Šumperk 7871 Tel.:
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Myšlenky o přátelství. Člověk by chtěl být gigantem a je hovno kamaráde.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Andrea Brožová Doubková
MANAŽERSKÉ KOUČOVÁNÍ Milada Blažková
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Skupinová dynamika.
Řízení a plánování kariéry
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Million Leaders Mandate
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Zaměstnání členů rodiny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Struktura poradenského procesu
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Pošli toto srdce všem, které nechceš v roce 2012 ztratit,
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
19 0btížní lidé Cíle: Identifikovat obtížné lidi jak uvnitř týmu, tak mimo něj Porozumět tomu jak správně jednat s obtížnými lidmi.
Násilná osoba aneb co s ní
Každý den jsme trochu starší…
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY

ZÁKLADNÍ ZNAKY KULTU- PREVENCE vedení informace o vůdci nauka co je jejím základem členství nábor kontinuita členství možnosti odchodu

MOŽNÉ OTÁZKY Jak dlouho už tohle provozujete? Chcete mě získat pro nějakou organizaci? Můžete mi říct jména všech organizací, které jsou k vaší sektě přidruženy? Kdo je hlavní vedoucí? Jakou má minulost a kvalifikaci? Jaký je jeho trestní rejstřík? V co věří vaše sekta? Věří, že účel světí prostředky? Je za určitých okolností dovolen podvod? Co se čeká od toho, kdo do sekty vstoupí? Musí odejít ze školy nebo ze zaměstnání, odevzdat úspory a majetek a rozejít se s příbuznými a přáteli, kteří jeho krok neschvalují? Považuje někdo vaši skupinu za problematickou? Pokud ji lidé kritizují, jaké mají námitky? Jaký máte vztah k bývalým členům? Už jste někdy zkoušel s někým takovým promluvit a zjistit, proč odešel? Omezuje vaše skupina styky s bývalými členy? Jmenujte tři věci, které vám na vaší skupině a vedoucím nesedí.

MOŽNOSTI ODCHODU ZE SEKTY neprogramování či deprogramování nenásilná forma: Je potřeba, aby se oběť kultu setkala s bývalými členy. Vždy se před postiženou osobou hovoří o jiných sektách.. Postiženému se ukáže, že je v pasti, do které nevlezl o své vůli. Jednou ze zásad je, že lidé potřebují a chtějí růst. Je nutnost posílit rodinné vztahy. Ve velmi obtížných případech se používá skryté intervence. Jakmile se zvládne fobie z výstupu ze sekty a dosáhne kontaktu s pravou identitou a pravým já postiženého a ten pochopí, jak s ním manipulovali, téměř vždycky se rozhodne pro svobodu, protože ví, že ta je pro něj nejlepší. Odchod z kultu dává jedinečnou příležitost vidět sama sebe „nahého“ a analyzovat všecko, co jsme kdy věděli a věci jsme věřili. Taková situace může osvobozovat, ale také nahánět hrůzu. Je to šance začít život znova.

ZÁKLADNÍ CHYBY PŘI INTERVENCI Nadměrný pocit viny a hanby – rodina si neustále vyčítá, jak se něco takového  mohlo vůbec stát. Lidé si nevšímají vlastních potřeb – nejlepší způsob, jak pomáhat druhým, je starat se dobře sám o sebe. Afektovaný přístup – agresivní chování, hysterické tirády a nevhodná slova jako „kult“ a „vymývání mozku“ mívají skoro vždycky opačný účinek. Příbuzní se snaží kultismu přesvědčit konfrontačním způsobem a z pozice nadřazenosti – to prostě nefunguje. Nesvalujme vinu na osoby, které byly podvedeny – nemohou za to.

ÚSPĚŠNÁ INTERVENCE respektovat osobní cíle a zájmy nesnažit se to zvládnout sám vytvořit si plán vztah a důvěra informace povzbuzení a perspektiva

KONKRÉTNÍ KROKY vytvoření vztahu cílená komunikace modely identity přístup k předkultové identitě možnost pohledu z různých hledisek eliminace procesu, který brání samotnému myšlení nabídka budoucnosti definovat psychickou manipulaci

TYPY ODCHODŮ ZE SEKTY prostý odchod vyhození odchod s pomocí poradce

PROBLÉMY LIDÍ, KTEŘÍ ODEŠLI ZE SEKTY recidiva překonávání jazyka kultu ztráta duševní potence zlé sny, strach zastrašování, hrozby intimní vztahy