Využití Matlabu v analytických procesech při správě DR D. Stařík, M. Koblas Praha 4. května 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručný úvod do UML.
Advertisements

Investiční certifikáty a příklady jejich použití
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Scia - Nemetschek Postavení SCIA v holdingu Nemetschek
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Patria Plus Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Zadání diplomové práce Kapacitní plánování výrobkových projektů.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Podniková Informatika Cvičení 2 Business Process Architect.
Lineární programování
Zkoušení mechanických soustav
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Tvorba tabulky Writer. Osnova Tvorba tabulky v LO Vytváření tabulek jsme trénovali při: Dnes vytvoříme tabulku PC komponentů Vložení základní tabulky.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika investic.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Školení MMW Úvodní školení. Co je MMW a k čemu slouží? MMW neboli Markdata Media Workstation je nová softwarová aplikace speciálně navržená k analýze.
Konstrukce investičních produktů
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Řízení finančních rizik
Pathfinding s využitím PostGIS Prezentuje : Jan Kolář.
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
III. Analýza nabídky Přehled témat 8. Technologie 9. Minimalizace nákladů 10. Maximalizace zisku 11. Alternativní teorie firmy.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
Cíl přednášky Seznámit se
KAPITÁLOVÝ TRH. PODSTATA KAPITÁLOVÉHO TRHU Definujte kapitálový trh (vysvětlete jeho podstatu) Kdo se na KT (kapitálovém trhu = finanční trh) spolu potkává?
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
Nasazení nástrojů BI pro analýzu dat z IS STAG Řešitel: Vladimíra Zádová Datum:
Problematika optimalizace portfolia
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Matematické modely ve finanční sféře
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Simplexová metoda.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
KONTROLNÍ METODY v HÚL II
Kolektivní investování
Analýza výsledků v modelech lineárního programování
Servisní aplikace přístupového systému
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Lineární optimalizační model
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
GaP a správa úvazků.
Transkript prezentace:

Využití Matlabu v analytických procesech při správě DR D. Stařík, M. Koblas Praha 4. května 2004

Hledání optimálního benchmarku  Benchmark = virtuální portfolio, jež poskytuje nejvyšší možný výnos za předem definovaných omezujících podmínek. Těmi jsou replikovatelnost, kreditní kvalita garantů investičních nástrojů, požadavky na likviditu portfolií, požadavek na nezáporný výnos za pevné klouzavé období. Tento benchmark potom správci portfolia sledují při konstrukci skutečného investičního portfolia. S jeho výnosy jsou také srovnávány výnosy skutečných investic. Zde se snažíme o vytvoření jistého “black boxu”, který by nám při zadání časových řad z historického chování jednotlivých složek benchmarku našel momentálně optimální zastoupení jednotlivých komponent v benchmarku.

Analýza atribuce jednotlivých složek zisku do celkového zisku portfolií  Snažíme se rozložit zisk ze správy portfolií na jeho jednotlivé zdroje. Těmi jsou postupně  spekulace na výnosovou křivku  jež dále dělíme na spekulace na paralelní pohyb, zestrmění a zakřivení křivky  investování do spreadových produktů,  spekulace na pohyby spreadů u kreditních produktů,  selekce jednotlivých titulů. Cílem je “stand alone” aplikace, která bude pracovat s daty v databázích a bude generovat patřičné výstupy v grafické a tabulkové podobě.