Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Výroba elektrické energie - obecná část
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Chytré sítě Smart grids.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Závěrečná zpráva k objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR dne seminář SVSE, , Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Výroba elektrické energie - obecná část
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
OBSAH ZPŮSOBY KOMUNIKACE OBCH S PDS CO JE TO ESB ?
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Výroba elektrické energie - obecná část
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora AEM Tomáš Albrecht

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 2 Komfortní energie pro Vás Stav nouze Rekapitulace sledu událostí Pokles spotřeby - vliv klimatizací a chlazení Problémy a nejasnosti Dopady Změny

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 3 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – sled událostí 14:00ČEPS vyhlašuje stav nouze od 14:00 a vyhlašuje regulační stupně 2, 3, 4, 5 14:14ÚD ČEPS předává informaci na ED PREdi o vyhlášení stavu nouze a vyhlášení regulačních stupňů č. 2, 3, 4, 5 15:20ÚD ČEPS žádá o omezení odběrů pomocí HDO do 15:45Vysílány povely HDO na vypnutí – na žádost ČEZ distribuce provedeno vypínání i pro oblast bývalého STE (společná automatika pro oba regiony) 18:35ÚD ČEPS předává informaci na ED PREdi o zrušení reg. stupňů č. 4 a 5 k 18. hodině 18:45 ED PREdi dává pokyn k uvedení HDO do normálního provozu 19:00Obnoven normální provoz HDO (i pro oblast STE) 23:00 ÚD ČEPS ruší stav nouze – odvolány reg. stupně č. 2 a 3, vyhlášen stupeň č. 1 Středa 8:00ČEPS odvolává reg. stupeň č.1

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 4 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – pokles spotřeby

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 5 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – vliv klimatizací

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 6 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – problémy Komunikace –Rychlost předávání informací o stavu nouze (ÚD ČEPS -> ED PREdi -> zákazníci) – 30 minut – dá se to stihnout? –S kým komunikovat – mobily, y, aktualizace kontaktů –Dostupnost kontaktních osob Znění vyhlášky 219/2001 – neodpovídá požadavkům plně otevřeného trhu –Regulační stupně sjednává se zákazníkem dodavatel/obchodník, ne distributor - změna dodavatele –Nejasný pojem - snížení výkonu sjednaného ve smlouvě o dodávce –Sjednávání regulačních stupňů –Je zákazník schopen v kteroukoliv dobu plnit závazek sjetí dle RS Vymahatelnost plnění –Vyhodnocení plnění regulačních stupňů –Odpovědnost za neplnění povinností z RS

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 7 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – dopady Distributor – snížení příjmů za použití sítě – zanedbatelný dopad Obchodník - prodej – snížení příjmů – relativně malý dopad Obchodník – trading – neplatnost smluvních hodnot u OTE - celá spotřeba za 1990 Kč/MWh – zvýšení nákladů o necelých 4 mil. Kč za 9 hodin SN. Zákazník - omezení výroby, ušlý zisk

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 8 Komfortní energie pro Vás Stav nouze – změny k diskuzi Změna legislativy – vyhlášky č. 219: –přizpůsobit otevřenému trhu, –jednoznačné termíny pro sjednávání regulačních stupňů, –kdo má sjednávat regulační stupně (obchodník a zákazník nebo zákazník a distributor)?, –časové možnosti reakcí zákazníků, –odpovědnost?, –vyhodnocení RS, –sankce při neplnění? Komunikační kanály mezi ED PDS a zákazníky/obchodníky Využít možnosti HDO – předcházení stavu nouze, rychlost změny výkonu, znalost odpínaného výkonu předem, odpínání výkonu pouze v určité oblasti (dle vysílačů) Zákazník – připravené technicko-organizační řešení při vyhlášení stavu nouze v kteroukoliv dobu

Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 9 Komfortní energie pro Vás Děkuji za pozornost