MiFID Markets in Financial Instruments Directive.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
 Poprvé se objevila v USA v souvislosti s Securities Act 1933  Pojem Due Diligence byl tehdy použit jako jistý druh ochrany pro makléře při nákupu cenných.
P9 CENA JAKO NÁSTROJ MM Cena - je vyjádřením „hodnoty“ zboží nebo služby. Cena je jediným prvkem marketingového mixu, který vytváří firmě příjmy. Všechny.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Z BLÁTA DO LOUŽE? ZE STROPU 27 ROVNOU DO EURA? EXPORTNÍ FORUM LISTOPADU 2014, MLADÉ BUKY Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
MARKETINGOVÝ MIX.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
OBCHODOVÁNÍ NA DEVIZOVÉM TRHU (FOREX) KRISTINA KARPLYUK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby
Kolektivní investování
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Investiční služby investiční nástroje
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Prezentace obchodního plánu
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Ing. Václav Kovalovský JHK-kapitálové trhy a investice
Název společnosti Obchodní plán.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Prezentace obchodního plánu
Investiční služby Mgr. Lukáš Hrdlička.
Transkript prezentace:

MiFID Markets in Financial Instruments Directive

MiFID Směrnice o trzích finančních nástrojů Pravidla při poskytování investičních služeb Evropský předpis – Výbor evropských regulátorů cenných papírů Cíl – sladit ochranu investorů v Evropě Míra ochrany – nejvyšší, pokud máte malé zkušenosti a znalosti v oboru finance a žádáte obchodníka s CP, aby vám poradil nebo za vás učinil rozhodnutí

VÝZNAM SMĚRNICE 1.Před investicí 2.Během investice a po ní 3.Průběžné povinnosti

MiFID 3 hlavní zásady, kterými se řídí obchodník: Jednat čestně, spravedlivě, profesionálně (obchodník je v silnější pozici profesionála) Poskytnout informace, které jsou korektní, jasné a nejsou zavádějící (aby klienti mohli přijímat kvalifikovaná rozhodnutí) Poskytnout investiční služby, které berou v potaz konkrétní situaci zákazníka (jeho investice by měly odpovídat jeho profilu investora a investičním požadavkům)

MiFID Před investicí: O jaký typ klienta jde – drobný/profesionální (většina fyzických osob zařazena mezi drobné) Drobný investor – náleží mu nejvyšší míra ochrany Profi investor – banky, stát, penzijní fondy, velké firmy, výjimečně jedinci

MiFID Fyzická osoba v roli profi zákazníka Klient chce být profi Obchodník požádá klienta, aby ho mohl považovat za profi Důsledky získá přístup k investičním nástrojům, ke kterým nemají drobní přístup

MiFID Profi klient Musí přijímat vlastní investiční rozhodnutí Dokáže vyhodnocovat rizika Nepotřebuje vysokou úroveň ochrany Obchodník musí vyhodnotit, jestli je pro klienta kategorie profi vhodná

MiFID Jaké investiční služby mohou být poskytnuty drobnému klientovi: Investiční poradenství – test vhodnosti Obchodování bez investičního poradenství – test přiměřenosti Správa aktiv – test vhodnosti

INVESTIČNÍ PORADENSTVÍ Test vhodnosti Investiční cíle Doba, po kterou chce nástroj držet Vztah k riziku, rizikový profil Motivace investování Finanční situace Zdroj a výše pravidelného příjmu Majetek Finanční závazky Znalosti a zkušenosti

INVESTIČNÍ PORADENSTVÍ Znalosti a zkušenosti Znalost typů investičních služeb Znalost typů investičních nástrojů Povaha, četnost, objem předchozích obchodů Vzdělání Povolání současné i předchozí Vazba klient – obchodník (transparentnost)

OBCHODOVÁNÍ BEZ PORADENSTVÍ Klient přebírá větší míru odpovědnosti za svá rozhodnutí Pokud pouze realizace pokynů nákup/prodej – jiné ochranné mechanismy Test přiměřenosti Komplexní nástroje / Nekomplexní nástroje Varování Případné převzetí rizika

OBCHODOVÁNÍ BEZ PORADENSTVÍ Test přiměřenosti se nevztahuje na určité druhy jednoduchých transakcí Nekomplexní nástroj Vlastní iniciativa klienta (nejde o reakci na nabídku obchodníka pro konkrétního klienta) Obchodník upozorní, že za klienta transakci neposuzuje

SPRÁVA AKTIV Závislost na rozhodnutích a volbách obchodníka Obchodník nemusí komunikovat při každé transakci Test vhodnosti Omezené info

MiFID Jaké informace dostane klient před investicí: Korektní, jasné, neměly by být zavádějící Relevantní a s dostatečným předstihem, aby klient mohl přijmout kvalifikované rozhodnutí 1.Propagační sdělení 2.Smluvní dokumentace 3.Informace o obchodníkovi 4.Informace o obhospodařování zákaznického majetku 5.Informace o investičních nástrojích 6.Informace o nákladech a poplatcích

MiFID Systém pro odškodnění investorů Podávání stížností Obchodníkovi zadáte pokyn: Zpracování pokynu – musí být proveden neprodleně, podle pořadí, v němž jej obchodník obdržel a včas Obchodník musí postupovat tak, aby pro klienta soustavně dosahoval nejlepších možných výsledků

MiFID Jaké informace má obchodník poskytovat: Jak určuje faktory, které jsou významné pro provádění pokynů za nej podmínek Jaké převodní místo zvolil (místo provedení) burza, jiní obchodníci, přímo obchodník Měl by informovat o provedení pokynu (údaje o ceně, souhrn účtovaných provizí a poplatků) Pokud provádí správu A – info o složení a ocenění portfolia - pravidelně

MiFID Průběžné povinnosti: Střet zájmů nepreferovat jiné klienty, sdělit, jak brání střetu Ochrana majetku zákazníků investiční nástroje a peněnží prostředky drží odděleně, řádně účtuje, min ročně zaslat výpis Stížnosti zákazníků stanovené transparentní postupy při vyřizování stížností, návrhy opatření

MiFID es/isd/index_en.htm