1.Obecné zákonitosti živých soustav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
BIOCHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Život na Zemi.
Obecná biologie.
Látkové složení lidského těla- prvky
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
Složení živých soustav
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Základy přírodních věd
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Ekologické aspekty liniových staveb
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Rostliny.
Přechod rostlin na souš
Ostatní mikroorganismy
Biologie 1.E
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Biochemie Úvod do biochemie.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Živá příroda.
Názory na vznik a původ života
Základy biologie člověka
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Geologické éry Země.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Předgeologické období a prahory
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Co jsme již poznali.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Vznik života na Zemi.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Bioindikátory čistoty vod
Vznik a evoluce života na Zemi. Co je život termodynamicky: klesá entropie vznikem živého organismu (ale i v neživé přírodě jsou známy procesy poklesu.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Přechod rostlin na souš
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY
Třídění živých organismů
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

1.Obecné zákonitosti živých soustav Pokus o stručné vypracování „otázky“ ze základů biochemie. Autor neznámý

Prvky obsažené v živých organismech Makrobiogenní ( H,O,C,N,P ) – ve všech, moc Invariabilní – ve všech, méně. Podle zastoupení je dělíme na oligobiogenní (0,05-1%) (Ca,Mg,S,K,Na,Fe,Cl) a mikrobiogenní (Co,Mn,Mo,Cu,Zn) Variabilní (jen v některých) – B,Si,V,Al

Životní projevy Rozmnožování (v širším slova smyslu, tedy asimilace okolních látek do svého těla) Dráždivost a schopnost reagovat na okolní prostředí takovým způsobem, aby si udržoval svoji homeostázu Pohyb

Třídění organismů podle typu jejich metabolismu Podle zdroje uhlíku dělíme organismy na LITOTROFNÍ (autotrofní, zdrojem je vzdušný CO2, nebo uhličitany) a ORGANOTROFNÍ (heterotrofní, zdrojem organické látky) Podle zdroje energie dělíme na FOTOTROFY (zdrojem energie je elmag.záření) a CHEMOTROFY (zdrojem energie je oxidace živin) Možné jsou všechny 4 kombinace. FOTOLITOTROFOVE jsou např. zelené a purpurové sirné bakterie, řasy, sinice, zelené rostliny FOTOORANOTROFOVÉ jsou purpurové nesirné bakterie, autotrofní prvoci (krásnoočko) CHEMOLITOTROFOVÉ jsou sirné,železité a nitrofikační bakterie CHEMOORGANOTROFOVÉ jsou bakterie,houby,prvoci a živočichové Podle vztahu ke kyslíku dělíme organismy na Striktní anaerobové : primitivní prokaryota, různé patogeny (kyslík je zabijí) Fakultativní anaerobové : kvasinky (kyslík mohou a nemusí mít) Obligatorní aerobové: lidé, tygři, myši (kyslík k životu nutně potřebují)

Vznik a vývoj života Vysvětlení: Kreacionismus (inteligentní tvůrce, dnes již zavrženo. Navrhuje řešení složitější než sám problém) Panspermie (ano DNA bylo nalezeno i mimozemského původu, ale přesto bývá zavrhováno) Vznik v důsledku přirozených příčin na zemi (nejlépe přijímaná teorie. Možná je i kombinace s druhým bodem) Chronologie vývoje -16*109 let: vznik vesmíru (odhad z Hub.konstanty) -4,6*109 let: vznik země -3,5*109 let: nejstarší fosilní doklady života na zemi. Prebiotická evoluce (někdy též chemoevoluce), která předcházela biologickou evoluci tedy započala ještě dříve. CO2,N2,H2O (event. NH3,CH4,CO,C2 (z grafitu)) zde interagovali s vodou praoceánu za současného působení tlaku, výbojů blesků, vysoké teploty a za katalýzy některými horninami (například na povrchu jílů se velmi ochotně zachytávají různé org.látky a polymerují zde). První replikující se systémy byly patrně RNA-enzymy - (2,5-3)*109 let: organismy vyčerpávaly už téměř veškerou masu organických látek a tak byly nutny přejít na fotosyntézu (čímž byl zabezpečen CO2 jako nevyčerpatelný zdroj). Došlo také k přechodu z H2S jako redukčního činidla na H2O, což způsobilo produkci O2 - 700*106 let: Správné využívání kyslíku (po asimilaci mitochondrií) vedlo k vývoji mnohobuněčných - 500*106 let: vstup života na souš Molekulární fylogeneze jako metoda zkoumání evoluce Darwin: co je dobré je akceptováno M.Kimura: co není špatné je akceptováno