Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – 20.10.2005 Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
ECVET v Programu celoživotního učení
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.
AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
IVIG 2005, Praha, 22. září
Komise pro elektronické informační zdroje CPVŠK Hradec Králové B. Katolická ZČU v Plzni.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Evropský průvodce kompetencemi v oblasti knihovnických a informačních služeb – minulost, přítomnost, budoucnost? Miloslava Faitová Univerzitní knihovna.
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Činnost komise IVIG v roce 2004 CPVŠK 2004, České Budějovice
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
CPVŠK Komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Rozvoj výuky cizích jazyků
Transkript prezentace:

Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni

Knihovní zákon (č. 257/2001 Sb. ) Příprava návrhu novely a zdůvodnění (novela v roce 2006) Příprava návrhu novely a zdůvodnění (novela v roce 2006) Diskuze v Ústřední knihovnické radě Diskuze v Ústřední knihovnické radě Předložení MK ČR do konce listopadu 2005 Předložení MK ČR do konce listopadu 2005

Elektronické informační zdroje MŠMT –LI a 1N – velmi dobré zajištění EIZ ve většině vědních oborů MŠMT –LI a 1N – velmi dobré zajištění EIZ ve většině vědních oborů Dílčí úkoly Dílčí úkoly – koordinace výměny titulů – sjednocení stat.ukazatelů (COUNTER) 2006 – ve spolupráci s CESNET – rozšíření přístupu (autentizace a autorizace uživatelů) 2006 – ve spolupráci s CESNET – rozšíření přístupu (autentizace a autorizace uživatelů) Přehled EIZ – Přehled EIZ –

E-VŠKP Příprava metadat Příprava metadat Organizace toku informací – vnitřní směrnice VŠ Organizace toku informací – vnitřní směrnice VŠ Formální úprava prací Formální úprava prací Budování elektronického registru Budování elektronického registru Ve spolupráci s STK - budování národního registru šedé literatury Ve spolupráci s STK - budování národního registru šedé literatury 2006 – soubor doporučení směrem k VŠ 2006 – soubor doporučení směrem k VŠ

Informační gramotnost seminář IVIG 2005 seminář IVIG 2005 Průzkum informační gramotnosti (3 univerzitní a 5 fakultních knihoven) Průzkum informační gramotnosti (3 univerzitní a 5 fakultních knihoven) Standardy informační gramotnosti VŠ studenta Standardy informační gramotnosti VŠ studenta 2006 – Koncepce informačního vzdělávání na VŠ 2006 – Koncepce informačního vzdělávání na VŠ

Standardy informační gramotnosti Porozumění odborným textům Porozumění odborným textům Znalost informačních zdrojů oboru Znalost informačních zdrojů oboru Využívání numerických a technických informací Využívání numerických a technických informací Ovládání mateřského jazyka a odborné terminologie v mateřském i cizím jazyce Ovládání mateřského jazyka a odborné terminologie v mateřském i cizím jazyce Používání informačních a komunikačních technologií pro práci s informacemi z oblasti studia a oboru Používání informačních a komunikačních technologií pro práci s informacemi z oblasti studia a oboru

Mezinárodní spolupráce AKVŠ – zástupce a reprezentant VŠ knihoven – 23 VVŠ AKVŠ – zástupce a reprezentant VŠ knihoven – 23 VVŠ Účast na setkání zástupců národních asociací vědeckých knihoven v Evropě Účast na setkání zástupců národních asociací vědeckých knihoven v Evropě Mezinárodní spolupráce v oblasti výměny informací, vyhledávání a sdílení „best practice“, iniciování změny v komunikaci vědeckých poznatků Mezinárodní spolupráce v oblasti výměny informací, vyhledávání a sdílení „best practice“, iniciování změny v komunikaci vědeckých poznatků

Děkuji za pozornost PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni