8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucí výzvy pro ERÚ v kontextu nové energetické legislativy
Advertisements

Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
IX. Jarní konference energetických manažerů Energetický regulační úřad v novele energetického zákona Konference AEM Poděbrady 15. a Josef FIŘT.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Střednědobá vize vývoje evropského trhu s elektřinou ( IEM) Ludmila Petráňová ČEPS, a. s. Předsedkyně představenstva a generální ředitelka.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Implementace Evropské energetické legislativy
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace

8. září 2004AEM Praha2 Kompetence a zdroje regulátorů

8. září 2004AEM Praha3 Porovnání modelů ČR a zemí EU Regulace (cenová) síťových odvětví Založeno na „Evropském pobídkovém modelu“ Použit princip RPI – X Výnosnost na aktiva Čerpáno ze zkušeností Anglie, Holandska Model trhu s elektřinou Vlastní řešení, plně funkční a stabilní Model trhu s podpůrnými službami Vlastní řešení, plně funkční Nejliberálnější systém v Evropě ? Model přidělování přes-hraničních kapacit Díky aktivitám ČEPS jeden z nejlépe fungujících systémů v Evropě Připravovaný model trhu s plynem Snaha o vytvoření vlastního modelu Použití některých nástrojů z Itálie (systém virtualizace zásobníků)

8. září 2004AEM Praha4 Nová legislativa EU Elektroenergetika Směrnice 2003/54/EC o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou Nařízení (EC) č. 1228/2003 o podmínkách přístupu k sítím pro přes-hraniční obchod s elektřinou Směrnice 2001/77/EC na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na vnitřním trhu s elektřinou Směrnice 2004/8/EC na podporu kogenerace

8. září 2004AEM Praha5 Nová legislativa EU Plynárenství Směrnice 2003/55/EC o společných pravidle pro vnitřní trh s plynem Směrnice 2004/67/EC o bezpečnosti a spolehlivosti dodávek zemního plynu Připravované nařízení o podmínkách přístupu k přepravním sítím

8. září 2004AEM Praha6 Okamžité dopady vstupu na činnost ERÚ Udělování licencí zahraničním osobám podnikajícím v sektoru energetiky Uznávání odborné kvalifikace pro splnění licenčních podmínek Změna Cenového rozhodnutí č. 26/2003 v oblasti cen za použití přenosové soustavy pro účely exportu - účinnost nařízení č. 1228/2003 Zahajení aktivní účasti v pracovních skupinách ERGEG a CEER

8. září 2004AEM Praha7 ERGEG ERGEG = Energy Regulatory Group for Electricity and Gas Založeno na základě rozhodnutí Rady a Komise č. 796/2003 Vytvořeno jako formální uskupení pro komunikaci s Komisí a orgány Komise (jednotlivá DG) Každý stát má jednoho zástupce 03/2004 schválena procedurální pravidla pro přijímání rozhodnutí Při schvalování dokumentů jsou hlasy jednotlivých zemí váženy poměrem počtu poslanců v EP Vychází z podkladů CEER (dobrovolné uskupení na základě placeného členství)

8. září 2004AEM Praha8 ERGEG - elektroenergetika Pracovní skupina pro elektroenergetiku ITC mechanismus „Congestion management“ Harmonizace tarifů – „G“ komponenta Očekávané výstupy – Řím, září 2004 Pravidla ITC a CM schváleny jako přílohy k nařízení č. 1228/2003 Doporučení pro harmonizaci tarifů včetně „G“ komponenety Doporučení k zajištění bezpečnostních a spolehlivostních standardů – vychází z „UCTE handbook“

8. září 2004AEM Praha9 ERGEG - plynárenství Pracovní skupina pro plynárenství Zásobníky Entry – exit systém na přepravě Přes-hraniční transport plynu Očekávané výstupy – Madrid, červenec a prosinec 2004 Nařízení pro přístup k přepravním sítím (obdoba nařízení č. 1228/2003 pro plynárenství) Vyhodnocení implementace „Guidelines for good practice 2“ pro přístup k přepravě Schválení návrhu „Guidelines for good practice“ pro přístup k podzemním zásobníkům

8. září 2004AEM Praha10 Pracovní skupiny CEER Electricity WG Electricity Infrastructure System Operation Inter-TSO Compensation Gas WG Network access rules Gas Balancing Gas Infrastructure Single Energy Market WG Regional Energy Market Competition and Unbundling Monitoring Security of Supply Monitoring

8. září 2004AEM Praha11 Děkuji Vám za pozornost