Diskuse k teleworkingu ISSS 2003, Hradec Králové, 24. 3. 2003 moderuje: Aleš Kučera, člen představenstva SPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Komplexní řešení metropolitních sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Nezaměstnanost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Práce na dálku řízená podnikem (Corporate Teleworking) Úvod.
Implementace systému flexibilních benefitů
Podpora částečných úvazků?
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Bezpečnostní politika
TISKOVÁ KONFERENCE měsíců vlády z pohledu investic Investiční situace v ČR 16. července 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Informační a komunikační technologie
Benefity.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Diskuse k teleworkingu ISSS 2003, Hradec Králové, moderuje: Aleš Kučera, člen představenstva SPIS

Diskutující Vladimír Mlynář – ministr informatiky Evžen Tošenovský – hejtman Moravskoslezského kraje Martin Kovář – poradce předsedy vlády pro otázky ICT Martin Kroft – vedoucí legislativní skupiny SPIS Contactel

Co je teleworking? Co je teleworking? Podle definice: „Pracovní místo (aby se jednalo o teleworking) musí být jiné než běžné pracovní místo u zaměstnavatele. Informační a telekomunikační technologie a jejich využití jsou potom charakteristickým a nezbytným rysem takovéhoto způsobu práce.“

Co je teleworking? Teleworking je logickým vyústěním technologických inovací poledního desetiletí směřujících k odpoutání činností člověka od určitého fyzického místa: –mobilní telefonie –notebooky, PDA, jiná přenosná terminálová zařízení –WiFi a jiné formy internetového připojení –technologie Visitors Based Networking, Internet Printing Obecnou snahou těchto technologií je umožnit práci a komunikaci odkudkoli a kdykoli.

Pro koho je nejdůležitější teleworking? Pracovníci s jakýmkoli handicapem či potenciálně zhoršenou pozicí na trhu práce –Pracovníci v oblastech s nízkou atraktivitou pro zaměstnavatele typický projev strukturální nezaměstnanosti –Pracovníci se sníženo pracovní schopností úraz, nemoc, vrozené postižení –Ženy mateřská dovolená, péče o děti

Pro koho je pohodlný teleworking? Vysoce kvalifikovaní pracovníci tzv. „knowledge workers“ –Programátoři –Obchodní zástupci –Pracovníci tvůrčích profesí

Kdo je „teleworker“? Ten, kdo se pomocí ITC připojuje k informačnímu systému svého zaměstnavatele –používá firemní aplikace –vkládá data, provádí operace nad datovými sklady svého zaměstnavatele –používá počítač, připojení a další technické prostředky, které jsou v majetku zaměstnavatele či majetku poskytovatele pracovního místa „teleworkingového“ typu –úkoly od zaměstnavatele na dálku přijímá –jeho práce je na dálku vyhodnocována

Jaké jsou výhody teleworkingu? Pro zaměstnance –práce přichází do oblastí neatraktivních pro zaměstnavatele –práci mohou vykonávat lidé handicapovaní na trhu práce tělesně postižení ženy na mateřské dovolené –pracovníci nemusí dojíždět za prací nevylidňují se neaktraktivní oblasti lidé jsou více se svými blízkými, ve své komunitě Pro zaměstnavatele –mohou zaměstnávat pracovníky, kteří jsou ochotni pracovat za nižší mzdu –nemusí dimenzovat kancelářské budovy na plný počet svých pracovníků –udrží pracovníky, kteří by jinak např. následovali životního partnera za profesní kariérou –pracovníků s dlouhým přerušením práce (ženy na mateřské dovolené) umožní pozvolný a dřívější znovuzapojení do práce

Jaké jsou výhody teleworkingu? Pro stát –Snížení strukturální nezaměstnanosti zejména v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností –Vytvoření nejkvalitnějších podmínek pro tzv. knowledge workers a zabránit tak jejich odlivu –Zachování kvalifikované pracovní síly v místech s jinak vysokou nezaměstnaností na rozdíl od investičních pobídek, kde vidíme po nadšení po přilákání zahraničních investorů daňovými prázdninami a investičními pobídkami a po vypršení otevřených dotací stejnou situaci na trhu práce jako před příchodem investorů

Kde se používá teleworking dnes? V EU pracovalo v roce 2001 jako „teleworkersL 9 mil. pracovníků tedy zhruba 6% pracovníků –2/3 pracovali takto pravidelně, 1/3 občas –více pracovníků pracuje takto v zemím s vysokou mírou připojení k internetu –více pracovníků pracuje takto v severských zemích než v zemích jižních –nejvíce: Dánsko 12%, Švédsko 10,5%

Otázka pro Martina Kováře Není potřeba ukazovat grafy nezaměstnanosti, abychom konstatovali, že nezaměstnanost je vysoká, je to obecně známá věc. Proč nejsou prostředky s kapitol aktivní politiky zaměstnanosti využívány směrem k takovýmto moderním způsobům snižování zaměstnanosti, jako je například teleworking?