Významné areny 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
Další uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 13
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
aromatické uhlovodíky
Nela Martínková Anetta Jáňová VIII. B
CZ.1.07/1.1.10/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ARENY.
Alkoholy a fenoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny
Zdroje uhlovodíků Ropa
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Proč je ropa tak důležitá?
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
UHLÍ.
ALKOHOLY A FENOLY II..
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Aromatické uhlovodíky
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Kateřina Kavková XB,2014. C 6 H 5 CH(CH 3 ) 2 kumen je triviální název pro izopropylbenzen organická sloučenina patřící mezi aromatické uhlovodíky bezbarvá.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Aromatické uhlovodíky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Areny – aromatické uhlovodíky
VY_32_INOVACE_Slo_III_13 Areny ppt.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
Karbonylové sloučeniny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Areny – aromatické uhlovodíky
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Významné areny 1

Benzen bezbarvá, zápalná a toxická kapalina karcinogenní účinky. se sladkým zápachem nerozpustný ve vodě Hořením se uvolňují saze C6H6 + O2 → C + CO2 + H2O

Benzen Příprava: frakční destilací dehtu dekarboxylací kyseliny benzoové benzoová → benzen + CO2 dehydrogenací cyklohexanu cyklohexan → benzen + 3H2 hydrolýzou toluenu toluen + H2 → benzen + CH4 trimerizací ethynu 3 CH≡CH → C6H6

Benzen Využití: Významné rozpouštědlo Výchozí látka pro výrobu: léčiv, kosmetiky, v CD, plastů, syntetické pryže, barviv a výbušnin Přídavek do benzínu Výroba: Styrenu Fenolu a cyklohexanu (zpracování nylonu)

Benzen a životní prostředí Zdroje benzenu: Zplodiny z automobilové dopravy vypařování z paliv během manipulace, distribuce a skladování Důsledky pro zdraví: bolest hlavy, pocit únavy, zrychlení srdečního tepu, chvění a ztrátu vědomí Velká koncentrace může způsobit i smrt poškozuje kostní dřeň a způsobuje chudokrevnost způsobuje zejména leukemii a rakovinu plic.

Naftalen Bílá, krystalická látka Těkavá, hořlavá, toxická látka Slabě narkotické účinky Zisk: Frakční destilace černouhelného dehtu Snadno se odpařuje (již za pokojové teploty)

Naftalen Využití: V domácnostech jako vykuřovací prostředek či jako pevné kuličky proti molům. Výchozí látka pro výrobu např. : anhydridu kyseliny ftalové Insekticidů Tenzidů

Naftalen a životní prostředí Způsobuje: bolesti hlavy, zvracení , pocení, křeče, průjmy. Hemolýzu a nekrózu a poruchy funkce jater Kde se setkáme naftalenem? Používáni kuliček proti molům Některé deodoranty obsahují naftalen

Anthracen Leskle světle hnědá krystalická látka Toxické účinky na pokožku a sliznice Využíván pro výrobu dalších chemických látek Výskyt: Odpadní vody z výrovy barviv a pesticidů Vzniká při nedokonalém spalování uhlí a ropy Cigaretový kouř

Anthracen Využití: Výroba alizarinu Výroba syntetických vláken a plastů Výchozí látka pro výrobu Fenanthrenu Karbazolu Antrachinonu Rozpouštědlo biocidů Součást pesticidů

Anthracen Dopad na lidské zdraví: Výpary: podráždění dýchacích cest, očí a kůže Dlouhodobé vystavení se působení anthracenu může vyvolávat: Mutace Rakovinu

Toluen bezbarvá velmi těkavá kapalina Páry toluenu tvoří se vzduchem výbušnou směs Škodlivý pro lidské zdraví Výroba: Součást petroleje

Toluen Využití Zneužívání: Rozpouštědlo barev a laků Náplň do teploměrů Výroba trhavin (TNT) Výroba benzenu Zneužívání: Inhalační droga