INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Metabolismus SACHARIDŮ
Metabolismus sacharidů
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Metabolismus lipidů  - oxidace.
III. fáze katabolismu Citrátový cyklus
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Obecné principy metabolismu Biologické oxidace, makroergní sloučeniny
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus sacharidů
CITRÁTOVÝ CYKLUS (KREBSŮV CYKLUS, CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ)
Princip, jednotlivé fáze
Metabolismus lipidů.
Didaktické testy z biochemie 2
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Biokalyzátory chemických reakcí
METABOLISMUS LIPIDŮ.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Sekundární procesy fotosyntézy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Studijní materiál pro bakaláře FTK UP Olomouc
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Krebsův a dýchací cyklus
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Obecný metabolismus Metabolismus: Základní pojetí a obsah pojmu.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Β-oxidace VMK.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Energetický metabolismus
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
Látková výměna Školení trenérů licence A
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Fotosyntéza.
Β-oxidace VMK.
Krebsův a dýchací cyklus
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Lipidy ß-oxidace.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Biochemie – Citrátový cyklus
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS FYZIOLOGIE A FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY UP OLOMOUC

OBECNÉ SCHÉMA METABOLISMU Konečné produkty trávení jsou aminokyseliny (vznikají z proteinů) mastné kyseliny a glycerol (vznikají z tuků) hexózy fruktóza, galaktóza a glukóza (vznikají se složitějších sacharidů) Jejich štěpy s krátkým řetězcem jsou si podobné = = metabolická hotovost přechodných produktů (intermediátů)

OBECNÉ SCHÉMA METABOLISMU Intermediáty Z nich mohou být syntetizovány sacharidy tuky proteiny vstupují do cyklu kyseliny citrónové (rozkládají se na atomy vodíku a CO2) Atomy vodíky jsou oxidovány na vodu řetězcem flavoproteinů a enzymy cytochromů.

Vysokoenergetické fosfátové sloučeniny PŘENOS ENERGIE Energie uvolněná katabolismem není využitá buňkami přímo, ale používá se jí k tvorbě vazeb mezi zbytky kyseliny fosforečné a některými organickými sloučeninami (fosfáty). V některých velké množství energie, která se při jejich hydrolýze uvolňuje (10 - 12 kcal/mol) MAKROERGNÍ FOSFÁTY Vysokoenergetické fosfátové sloučeniny Některé jsou nízkoenergetické (glukóza-6-fosfát) a uvolňují při hydrolýze jen 2 - 3 kcal/mol.

adenozintrifosfát (ATP) PŘENOS ENERGIE Nejvýznamnější makroergní fosfát je všudypřítomný adenozintrifosfát (ATP) Hydrolyzuje se na adenozindifosfát (ADP) a uvolňuje energii např. na svalovou kontrakci nebo na syntézu mnoha chemických sloučenin. Odštěpením dalšího fosfátu vzniká adenozinmonofosfát (AMP) a uvolní ještě zbytek energie.

Vysoce-energetické fosfátové vazby P adenozin využitelná energie ATP ADP Pi + Vysoce-energetické fosfátové vazby

PŘENOS ENERGIE kreatinfosfát (CP) např. guaninu, Dalším makroergním fosfátem přítomným ve svalu je kreatinfosfát (CP) Trifosfátové deriváty pyrimidinových nebo purinových bází např. guaninu, guanosintrifosfátu (GTP), citidintrifosfát (CTP), uridintrifosfát (UTP), inosintrifosfát (ITP)

Během prvních 1 – 2 sekund zátěže dominantní energetický zdroj Množství ATP ve svalech je velmi malé (3 – 8 mmol/kg svalů) při intenzivní činnosti mohl by být ATP spotřebován během dvou sekund 2 sekundy!

Celý systém ATP- CP velmi malá energie celkem asi 5,7 – 6,9 kcal Makroergní fosfáty ATP a CP Hned od začátku resyntéza ATP z CP CP - zásoba okamžitě dostupné energie Celý systém ATP- CP velmi malá energie celkem asi 5,7 – 6,9 kcal Hradec Králové, 12. září 2006

Podíly anaerobních systémů na krytí energetického výdeje při tělesné práci 1. Makroergní fosfáty ATP a CP Rychlost degradace CP prudce klesá už po 1,3 s (brání úplnému vyčerpání CP) Zbývající anaerobní energetický příspěvek 2. Anaerobní glykolýza

acetyl-CoA PŘENOS ENERGIE koenzym A (CoA) Vysokoenergetické sloučeniny - merkaptany koenzym A (CoA) Redukovaný CoA reaguje s acylovými skupinami a tvoří jejich deriváty (acyl-CoA). Nejdůležitější je přeměna redukovaného CoA na acetyl-CoA klíčový význam pro intermediární metabolismus.

Acetyl CoA = aktivní acetát PŘENOS ENERGIE Acetyl-CoA má vyšší obsah energie než kyselina octová, se kterou se snadno slučuje v reakci, která by jinak vyžadovaly přísun energie. Acetyl CoA = aktivní acetát Z energetického hlediska je tvorba 1 molu sloučeniny typu acyl-CoA rovnocenná tvorbě 1 molu ATP.

BIOLOGICKÁ OXIDACE OXIDACE je reakce, při které reaguje sloučenina s O2 nebo ztrácí H nebo elektron. Opačné reakce se nazývají REDUKCE. Biologické oxidace jsou katalyzovány enzymy (za jednu specifickou reakci je odpovědný určitý enzym) Kofaktory (jednoduché ionty) nebo koenzymy (organické nebílkovinné sloučeniny) jsou pomocné látky, které fungují jako transportéry reakce (mohou katalyzovat několik různých reakcí).

BIOLOGICKÁ OXIDACE Některé koenzymy fungují jako akceptory H. Odstraňují H ze skupiny R-OH za vzniku R=O. Při této dehydrogenaci přebírají H nikotinamidadenindinukleotid (NAD+) a nikotinamidadenindikukleotidfosfát (NADP+) za vzniku (di)hydronikotinamidadenindinukleotidu (NADH a NADH2) (di)hydronikotinamidadenindinukletidfosfátu (NADPH a NADH2)

flavinadenindinukleotid (FAD), BIOLOGICKÁ OXIDACE H je přenášen na flavoprotein-cytochromový systém, který oxiduje NADH2 (NADH) a NADPH2 (NADPH) na NAD+ a NADP+. Podobnou funkci má i flavinadenindinukleotid (FAD), ze kterého vznikají jeho redukované deriváty (FADH a FADH2)

BIOLOGICKÁ OXIDACE Flavoprotein-cytochromový systém je tvořen řetězcem enzymů, které přenášejí H na O2 za vzniku H2O. Tento pochod probíhá v mitochondriích. Jak vodík postupuje podél řetězce enzymů je každý enzym redukován a poté znovu oxidován. Poslední enzym je cytochromoxidáza, která přenáší H na O2 za vzniku H2O.

FLAVOPROTEIN-CYTOCHORMOVÝ SYSTÉM přenáší vodík na kyslík NAD+ NAD+ NAD+ NADH2 NAD+ NADH2 NAD+ NADH2 2H+ 2H+ 2H+ NAD+ 1/2O2+ 2H+ cytochromoxidáza H20 řetězec koenzymů přenáší vodík na kyslík MITOCHONDRIE

AEROBNÍ FOSFORYLACE AEROBNÍ FOSFORYLACE, RESPIRAČNÍM ŘETĚZCI Vznik ATP pomocí oxidace na flavoprotein-cytochromovém systému se nazývá AEROBNÍ FOSFORYLACE, probíhající v RESPIRAČNÍM ŘETĚZCI

RESPIRAČNÍ ŘETĚZEC ATP ATP ATP 1/2 O2 NADH2 NAD+ 1 2 3 H20 ADP+Pi

RESPIRAČNÍ ŘETĚZEC FADH2 FAD+ ATP ATP 1/2 O2 2 3 H20 ADP+Pi ADP+Pi

RESPIRAČNÍ ŘETĚZEC FADH2 ATP ATP ATP 1/2 O2 NADH2 1 2 3 H20 ADP+Pi

AEROBNÍ FOSFORYLACE V respiračním řetězci vzniká z ADP a anorganických fosfátů (Pi) ATP. NADH2 má energii na přeměnu 3 molekul ADP na 3 molekuly ATP. FADH2 má energii na přeměnu 2 molekul ADP na 2 molekuly ATP.

RESPIRAČNÍ ŘETĚZEC FADH2 ATP ATP ATP 1/2 O2 NADH2 1 2 3 H20 ADP+Pi

Otázky z kapitoly. Intermediáty. Makroergní fosfáty. Koenzymy, kofaktory. Oxidace, redukce. Flavoprotein-cytochromový systém. Respirační řetězec.