Dobrodružný Simplicius Simplicissimus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Literatura na počátku 20.století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Autor: Bc. Eva Doležalová
Portréty literárních osobností světové literatury.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Britská literatura 20. století vybraní.
EVROPA VE 30. LETECH (II.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Portréty literárních osobností světové literatury
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Alexandr Solženicyn životopis,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Boris Akunin životopis, přeložené.
Marie Majerová 9. ročník.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Španělská renesance.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Základní poznatky – KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
Transkript prezentace:

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Autor: Mgr. Pavel Gajdošík

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus mistrovské pikareskní dílo německé literatury 17. století a zřejmě nejslavnější evropský barokní román vůbec Ilustrace k prvnímu vydání z roku 1669

Životopis autora autorem románu byl Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen (kolem 1622 – 1676), potomek zchudlé šlechtické rodiny, který hrůzy třicetileté války, do níž je román situován poznal už jako kluk když mu bylo dvanáct, město Gelnhausen, kde vyrůstal u dědečka, bylo obsazeno a vypleněno císařským vojskem (obyvatelé ale utekli do blízké pevnosti) brzy byl naverbován do armády sám (už ve čtrnácti sloužil u zásobovacích oddílů), po dvacítce byl povýšen na písaře regimentu a na konci války byl sekretářem jednoho plukovníka po válce se oženil a léta byl správcem hradu a pozemků jednoho hraběte v Bádensku-Württembersku na konci života byl správce a vymahačem daní štrasburského biskupa, ale zemřel za holandsko-francouzské války, do níž se jeho pán přidal na straně Ludvíka 14.

Simpliciánské spisy Grimmelshausen všechna svá díla publikoval až v posledním desetiletí svého života a liboval si v pseudonymech stvořených jako anagramy (např. Melchior Sternfels von Fuchshaim) jako autor deseti slavných „simpliciánských spisů“ byl tedy odhalen až v 19. století, více než 150 let po jejich prvním vydání Knihy 1-5 tvoří „Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Knihu 6 „Pokračování dobrodružného Simplicissima aneb Konec téhož“ Knihu 7 tzv. „Vzdorosimplex“ aneb Sepsání života arcipodvodnice a poběhlice Kuráže, česky též jako Vojanda Libuška) Knihu 8 Divous Skočdopole, česky též jako Soldát Skočdopole), Knihu 9 a 10 Kouzelné ptačí hnízdo, dvoudílný román obsahující nábožensky motivovanou společenskou kritiku a satiru na lehkověrnost a lakomství

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Dobrodružný Simplicius Simplicissimus – je velmi komplexní a dějově nesmírně bohatý barokní román zobrazující třicetiletou válku a úpad mravů, který přinesla autor je velmi sečtělý, a proto je dílo plné odkazů na klasickou literaturu – od antické až po renesanční pikareskní romány francouzských a španělských autorů. kromě barvitého děje obsahuje učené odbočky, jadrně komické scény a časté moralizování – podané však hořce pravdivou satirickou formou, takže dnešního čtenáře na rozdíl od vážných dobových děl příliš nenudí.

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus hrdina je v úvodu prostomyslný desetiletý kluk, který vyrůstá u pěstounů na statku a ani nezná své jméno při pasení ovcí hrou na dudy a zpěvem nechtě přiláká oddíl vojáků, kteří zabloudili v blízkém lese, a ti statek vyplení kluk se spasí útěkem do lesa, kde potká zbožného a učeného poustevníka poustevník mu dá jméno Simplicissimus a asi dva roky ho v lese vychovává v duch přísné křesťanské morálky když poustevník umře, kluk chce zůstat v lese, avšak vojáci mu ukradou zásoby na zimu, a proto na radu poustevníka z dopisu na rozloučenou vyrazí do blízké vojenské pevnosti

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Nejprve je považován za špióna, ale zastane se ho farář z vesnice, do níž s poustevníkem občas chodil, a tak z něj udělají páže guvernéra když ale naivně kárá všechny nepravosti kolem (obžerství, alkoholismus, pokrytectví apod.), upadne v pevnosti v nemilost, je degradován na blázna a musí nosit šaty z telecí kůže a čapku s oslíma ušima jako šašek pokračuje ve svém mravoučném napomínání, ale pak je unesen chorvatskými vojáky, sice jim uteče, ale vystřídá řadu dalších pánů a dokonce se v ženských šatech ukrývá i v klášteře postupně pozná, jak nenapravitelně zvrhlý je svět, odhodí své křesťanské zábrany a stane se válečným dobrodruhem hromadícím válečnou kořist jako „myslivec ze Soestu“ bohatství a pochybná sláva mu stoupnou do hlavy, dostane se až do Paříže, kde dělá kariéru jako operní zpěvák a gigolo dvorních dam, ale pak je oloupen a zhyzděn neštovice, takže je zpátky na dně společnosti

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus chvíli se ve Francii živí chemickými triky jako podvodný mastičkář, pak je násilně přinucen znovu sloužit ve vojsku, potkává bývalé přátele a nepřátele dvakrát se v knize ožení, obě manželky mu umřou, ale stejně mu byly nevěrné a po jedné mu zůstane kromě manželského syna i pět dalších dětí nemanželských když se usadí na statku ve Schwarzwaldu, od jezerních lidí dostane magický kámen schopný na místě, kde bude položen, vyčarovat léčivý pramen, ale Simplicius ho omylem položí na zem v lese, kde je mu pramen k ničemu po takové opakované smůle chce být poustevníkem, ale zajat dalšími vojáky se dostává až do Moskvy, carovi tam vyrábí střelný prach, ale když se vrací do Německa, chytnou ho Tataři a ti ho zavlečou až do Koreje

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Simpliciova asijská dobrodružství už ale autor podává jen letmo, protože sám v Koreji, Japonsku, Macau či cestou zpět v Egyptě nikdy nebyl hrdina je dokonce zajat piráty a nějakou dobu nucen veslovat jako otrok na galéře, ale důležitější je jeho ztroskotání, když se plaví na lodi do Španělska, aby navštívil poutní místo Santiago de Compostela Ztroskotání přežije jen s lodním tesařem, zachrání se na pustém ostrově, tesař se tam upije palmovým vínem, ale Simpliciovi je tam jako asi prvnímu robinsonovi světové literatury mimo všechna světská pokušení a hrůzy války dobře, Když ho tam po letech objeví holandská loď, odmítne se nechat z ostrova odvézt a kapitánovi pouze předá své memoáry, které tam spisoval

Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Dílo bylo chváleno mnoha pozdějšími slavnými německými spisovateli, romantiky 19. století, fascinovanými jeho lidovostí, ale třeba i později nositelem Nobelovy ceny za literaturu Thomasem Mannem Mann o románu v předmluvě k překladu do švédštiny v roce 1944 napsal, že je literární a životní památkou nejvzácnějšího druhu, která v plné svěžesti přetrvala už téměř tři staletí a ještě mnohá přetrvá, protože jde o velkolepé vypravěčské dílo – pestré, divoké, drsné a zábavné Simplicius je opravdu čtivý i dnes, zatímco jiná slavný díla starší literatury (např. Don Quijote či Božská komedie) se sice dodnes ctí, ale čtou už velmi špatně, a proto jen výjimečně

Použité zdroje 1) Hans Jacob Christoffel von Grimmelshausen. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-09-02]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Jakob_Christoffel_von_Grimmelshausen 2) Der abenteuerliche Simplicissimus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-09-02]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Der_abenteuerliche_Simplicissimus 3) GRIMMELSHAUSEN, Hans Jakob Christoffel von. Der abenteurliche Simplicissimus. Berlin: Christoph Merian Verlag, 2009, Hörbuch 2. září 2013