č.1 Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi a soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Doba totality v ČSR - po 1948.
Obhajoba závěrečné práce
Budování socialismu v ČSR
Vývoj české ústavnosti
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Číslo v digitálním archivu školy
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Totalita v Československu
Vývoj české ústavnosti
Československo v 50. letech
Charta 77.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Poválečné Československo do roku
Československo v 50. letech
Československo v letech
Vývoj Československa v 60. letech 20. století Michal Kolář.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní historické mezníky ve vývoji československa v letech
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Poúnorové Československo
Co si představíš pod pojmem „socialismus s lidskou tváří“?
Justice ve službách režimu
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
SSSR mezi světovými válkami I
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
POLITICKÉ PROCESY V 50. LETECH
Nástup totality v Československu
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Digitální učební materiál
ČÍNA.
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obnovení demokracie v Československu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Komunizmus.
Periodizace české poválečné literatury
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

č.1

Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi a soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit jen násilím. č.2 Komunizmus z latinského communis = „společný“

Komunistický režim v Československu se vyznačoval:  absencí svobodných voleb  kolísající úrovní teroru -nejtvrdší bylo období po převratu a první polovina 50. let, které bylo charakteristické používáním nejbrutálnějších metod stalinismu, včetně justičních vražd a vytváření koncentračních a pracovních táborů pro politické odpůrce a režimem označené „nespolehlivé občany“.  extrémní ideologizací institucí  kolektivizaci zemědělství  likvidací politických odpůrců Komunistický režim v Československu Únorový převrat 1948 až po Sametovou revolucí v listopadu 1989.

1.Vítězný únor 2.Éra stalinismu v 50. letech –1970: Demokratizace a okupace vojsky Varšavské smlouvy –1990: Normalizace a stagnace ČSSR Milníky komunistického režimu

- 20. února demise většiny nekomunistických ministrů února přijetí demise a utvoření komunistické vlády Národní fronty v čele s Klementem Gottwaldem. - vyzbrojování Lidových milicí Vítězný únor

 9. května 1948 je Československo prohlášeno lidově demokratickou republikou.  1948 byly schváleny zákony  Zákon o táborech nucené práce  Zákon na ochranu lidově demokratické republiky.  Byly též zřízeny pomocné technické prapory pro politicky nespolehlivé jedince jako kulaky, kněží, západní letce atd.  Junák, Sokol nebo Orel byly označeny za buržoazní a zakázány.  Politickým procesům, které byly zaměřeny jednak proti opozici (Heliodor Píka, Milada Horáková), ale i proti nepohodlným členům strany (Rudolf Slánský).  V roce 1949 byla vyhlášena 1. pětiletka = rozvoj těžkého průmyslu na úkor spotřebního, také byl vydán zákon o JZD a začala násilná kolektivizace. Éra stalinismu

– vznik ČSSR (Ustava) -pevně zakotven socialismus a vedoucí úloha KSČ. - Uvolnění po zejména v kultuře - Postupné uvolňování poměrů vedlo nakonec až k Pražskému jaru v roce Naděje na „socialismus s lidskou tváří“ tak byly rázně ukončeny invazí států Varšavské smlouvy, oficiálně nazvanou „bratrská internacionální pomoc 1960–1970: Demokratizace a okupace vojsky Varšavské smlouvy

 Docházelo k mnohým čistkám, hospodářství upadalo.  Rostl vliv disentu a nevládních organizací, mezi které patřila například Charta 77. Ta poukazovala na porušování lidských práv v  Režim proti těmto organizacím bojoval, například vytvořením anticharty, sdružení umělců, kteří oficiálně tímto vyjádřili podporu tehdejšímu režimu.  V osmdesátých letech se ještě více projevil hospodářský, ale i společenský a kulturní úpadek z let sedmdesátých  Po uvolnění poměrů uvnitř Sovětského svazu a prosazení perestrojky v druhé polovině osmdesátých let se v listopadu 1989 i socialistické Československo s jistým zpožděním po Sametové revoluci otevřelo okolnímu světu a vydalo se na cestu k demokracii a tržnímu hospodářství. 1970–1990: Normalizace a stagnace ČSSR

Lidové milice Původně byly LM určeny na obranu průmyslových podniků (převážně před jejich legálními majiteli) a na zastrašování politických protivníků. Pro jejich členy (většinou dělníky) byla pořádána vojenská cvičení, na kterých se učili zacházet se zbraněmi. Jednotky podléhaly přímo vedení KSČ, vrchním velitelem byl generální tajemník Státní bezpečnost (StB ) byla politickou policií, která byla ihned od svého vzniku v roce 1945 pod kontrolou KSČ, a sloužila k ovládnutí mocenských pozic a likvidaci protivníků režimu. Vznikla 30. června 1945 jako jedna z neuniformovaných složek Sboru národní bezpečnosti. Po roce 1948 byla jedním z hlavních nástrojů komunistického teroru. Zanikla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera 1. února Represívní orgány moci

V polovině roku 1949 se z Vojny stal tábor nucených prací. Byli tam umísťováni například lidé, kteří byli z politických důvodů protiprávně internováni. V roce 1951 se Vojna změnila na Nápravně pracovní tábor, tedy vězeňské zařízení, do něhož byli zavíráni odpůrci režimu, odsouzení ve vykonstruovaných procesech k vysokým trestům odnětí svobody. Pracovní tábor Vojna č.3

Zdroje Obrázky: č.1. Czech folks Dostupné z: sa-zapn%C3%BA%C5%A5-telev%C3%ADzor-_-p%C5%99eklad.jpg č. 2. Srb a kladivo Dostupné z: č. 3. Pracovní Tábor Vojna Dostupné z: /800x800_Tabor_Vojna_historicke_foto__Large_.jpg Použité zdroje: David, M. Politologie, 5 vydání,Olomouc: Olomouc Paměť a dějiny, Revue pro studium totalitních režimů 2007/01 Komunismus Dostupné z: Komunismus Dostupné z: Československo Dostupné z: Tábor Vojna - drsná realita komunistického lágru Dostupné z: UPVKZ Dostupné z: