Prezentace – Matematika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČTY POVRCHŮ A OBJEMŮ TĚLES. UŽITÍ GON. FUNKCÍ
Advertisements

Kolmé hranoly – rozdělení, vlastnosti, síť
Jehlan povrch a objem.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Pythagorova věta užití v prostoru
Matematika Povrchy těles.
Jehlan – povrch, objem, výpočty
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Objemy a povrchy těles základní přehled vlastností a vztahů
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Za předpokladu použití psacích potřeb.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
58.1 Povrch jehlanu, kužele, koule
* Hranol Matematika – 7. ročník *.
Objem hranolu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
29.1 Síť a povrch kolmého hranolu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Digitální učební materiál
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:9. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Jehlan autor VM:Ing. Slánská.
Tělesa Užití goniometrických funkcí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Pravidelný n-boký hranol - příklady
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Povrch hranolu – příklady – 1
Tělesa – trojboký hranol
Povrch kvádru Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Kolmé hranoly - povrch a objem Matematika – 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka.
Povrch krychle Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Základní pojmy: Vlastnosti čtyřbokého hranolu: Čtyřboký hranol má dvě podstavy. Podstavy mají tvar čtyřúhelníku (čtverec, kosočtverec, obdélník, kosodélník,
VY_12_INOVACE_Pel_III_17 Jehlan Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 1. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu na obrázku (vyjádřete pomocí odmocnin).
JEHLAN Popis, povrch, objem. JEHLAN Popis, povrch, objem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
J e h l a n Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
VY_12_INOVACE_Pel_III_21 Objem jehlanu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Autor: Mgr. Radek Martinák Jehlan – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Hranol Základní škola a Mateřská škola
Koule Základní škola a Mateřská škola
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
těleso, skládající se ze dvou shodných, rovnoběžných podstav a pláště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tělesa –čtyřboký hranol
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Anotace: Prezentace slouží k pochopení geometrického pojmu
VY_32_INOVACE_02_GEOMETRIE_13
Matematika Komolý jehlan
Matematika pro 9. ročník Povrch jehlanu.
VY_32_INOVACE_050_Povrch a objem hranolu
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 1.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
Povrch krychle.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_01
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Rotační kužel Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Prezentace – Matematika Jehlany - Opakování pro 7.ročník Helena Vaňková, M-AJ

Jehlan Víte jak vypadá jehlan? Vzpomeňte si, kde jste ho viděli a uveďte alespoň jeden příklad. Pyramida Střecha

Jehlan podstava Obecně je to pravidelný n-úhelník. Dokážete teď popsat jehlan? Jaké má části? podstava Může mít tvar Trojúhelníku Čtyřúhelníku (čtverce, obdélníku,…) Pětiúhelníku Obecně je to pravidelný n-úhelník. Jehlan, jehož podstavou je pravidelný n-úhelník se nazývá pravidelný jehlan.

Jehlan boční stěny A co další části jehlanu? Kolik má jehlan minimálně stěn? Jehlan má 3 a více bočních stěn. Tvoří je trojúhelníky. Má-li jehlan n bočních stěn, nazývá se jehlan n-boký. (např.: má-li 3 boční stěny, nazývá se trojboký, má-li 4 boční stěny, nazývá se čtyřboký, …)

Jehlan Vrchol. Přemýšlejte: Co mají všechny boční stěny společné? Společný vrchol všech bočních stěn je hlavní vrchol jehlanu.

Jehlan Zkuste si vzpomenout, co jsme ještě nepopsali. Pomocí čeho zjistíte, jak je jehlan vysoký? Je to výška jehlanu. Výška jehlanu je vzdálenost hlavního vrcholu od roviny podstavy.

Jehlan A poslední poznámka k jehlanu: Boční stěny pravidelného jehlanu jsou shodné, jsou to tedy rovnoramenné trojúhelníky.

Komolý jehlan Takže teď všichni víme, co je to jehlan. Ale dokáže někdo z vás říci, co je to komolý jehlan? A také jak vznikne? Pokud boční hrany jehlanu protneme rovinou, která je rovnoběžná s jeho podstavou, vzniknou dvě tělesa – komolý jehlan a doplňkový jehlan.

Komolý jehlan Můžete jmenovat alespoň některé rozdíly mezi jehlanem a komolým jehlanem? Komolý jehlan má dvě podstavy, kterými jsou shodné n-úhelníky. Vzdálenost rovin obou podstav je výška komolého jehlanu.

Objem a povrch jehlanu A co vzorečky pro výpočet objemu a obsahu jehlanu? Vzpomene si někdo? Komolý jehlan už bude trochu těžší…

Objem a povrch jehlanu Bez příkladu se to samozřejmě neobejde: Př.: Trojboký jehlan má podstavu tvaru rovnoramenného trojúhelníku, jehož ramena mají délku 9 cm a svírají úhel 120°. Výška jehlanu se rovná délce základny trojúhelníku v podstavě. Vypočítejte objem trojbokého jehlanu. Takže jak budeme postupovat?

Objem a povrch jehlanu Nejprve si samozřejmě nakreslíme obrázek podstavy jehlanu podle toho, co už známe: C a = b = 9cm α = 120° V = 1/3Sp.v v = c = ? V = ? a b a A B c

Objem a povrch jehlanu A teď už můžeme přistoupit k jednotlivým výpočtům: Výpočet výšky trojúhelníka podstavy vp a poloviny délky základny r : 92 = vp2 + r2. Pro výpočet r : sin60° = r/9. r = 9.sin60°. r = 7,8 cm. Pro výšku trojúhelníka podstavy: vp2 = 81 + 60,84 = 141,84. v = 11,9 cm. Výška jehlanu v : v = 2.r = 15,6 cm. Sp = 9 . 11,9 . 1/2 = 214,2 cm2. V = 1/3 . 214,2 . 15,6 = 1113,84 cm3. A správná odpověd tedy zní: Objem jehlanu je 1113,84 cm3.

Použitá literatura Kontakt na autora Kindl, K. Matematika – Přehled učiva základní devítileté školy, 2. upravené vydání, 1975, Státní pedagogické nakladatelství Praha Polák, J. Přehled středoškolské matematiky, 1998, Praha: Prometheus Rosecká, Z., Míček, A. Geometrie – učebnice pro 9. ročník, 2000, Nová škola Brno Kontakt na autora helibeli@email.cz © Helena Vaňková, 2004