Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.05 Studené omáčky Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2
OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky studené, majonéza Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy studených omáček a s přípravou základní omáčky studené – majonézy.
STUDENÉ OMÁČKY příprava je časově náročná vyžadují pečlivost doplní a zpestří chuť pokrmů mají chuťový význam větší než pokrmy vložky – doplňky mají mít jemnou strukturu většina se vyrábí průmyslově: tabulové salátové drezinky
STUDENÉ OMÁČKY připravují se ze základní majonézy TP: žloutky osolíme + pokapeme citr. šťávou + za stálého míchání kapeme olej do zhoustnutí použité suroviny mají mít stejnou teplotu jinak se majonéza srazí nejvhodnější je teplota 20 0 C sražení může způsobit i studená či teplá mísa, předávkování olejem
STUDENÉ OMÁČKY Náprava sražené majonézy: 1.postupným zašleháváním sražené majonézy do čerstvých žloutků 2.přidáním horkého octa a vymícháním 3.přidáním husté omáčky bešamel nebo veluté
STUDENÉ OMÁČKY POZOR! Při použití syrových vajec hrozí riziko nákazy salmonelózou. Proto je vhodnější použít vařenou majonézu.
STUDENÉ OMÁČKY Vařená majonéza: žloutky, vodu, ocet, sůl – šleháme 10 min ve vodní lázni 80 0 C vychladíme a přiléváme za stálého míchání olej
STUDENÉ OMÁČKY Použití majonézy: při přípravě salátů marinád složitých jemných studených omáček Lze ji doplnit nebo nahradit: zakysanou smetanou bílým jogurtem =) snížíme obsah cholesterolu a usnadníme trávení
OPAKOVÁNÍ Proč používáme raději majonézu vařenou? Sníží se riziko onemocnění salmonelózou. Čím napravíme sraženou majonézu? -postupným zašleháváním sražené majonézy do čerstvých žloutků -přidáním horkého octa a vymícháním -přidáním husté omáčky bešamel
OPAKOVÁNÍ Uveď použití majonézy. Na saláty, marinády a na složité jemné omáčky studené. Čím lze majonézu nahradit? Zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Na co dbáme při přípravě majonézy? Aby suroviny měly stejnou teplotu.
Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.