1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Matematické modelování transportu neutronů Milan Hanuš Konference komise JČMF pro matematiku na VŠTEZ 16. –
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
Plošná interpolace (aproximace)
Lekce 1 Modelování a simulace
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Zkoušení mechanických soustav
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Radioaktivita Obecný úvod.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Stacionární a nestacionární difuse.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
2.2. Pravděpodobnost srážky
Rotace plazmatu Tomáš Odstrčil Zimní škola Mariánská 2012.
Kritický stav jaderného reaktoru
Není-li z reaktoru odveden uvolněný výkon, může nastat i výbuch
4.DIFÚZE NEUTRONŮ 4.1. Elementární difúzní teorie
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Jaderná energie.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Kmity krystalové mříže  je nutné popisovat pomocí QM  energie tepelného pohybu je kvantovaná  je principiálně nemožné pozorovat detaily atomového a.
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda
Neutronové účinné průřezy
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
3. ŠTĚPNÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE
RF Energie štěpení Celková energie uvolňující se při štěpení jednoho jádra 235 U činí asi 200 MeV (viz níže tab.3.1). Hodnotu energie štěpení můžeme.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
6.1. Fermiho teorie stárnutí
7.3. Dvojskupinová metoda výpočtu reaktoru s reflektorem
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
IV. KVAZISTACIONÁRNÍ STAVY a RELACE E.t   TUNELOVÁNÍ Z RESONANČNÍCH STAVŮ (-ROZPAD)
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Metoda molekulární dynamiky
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Transkript prezentace:

1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů 1.3.1. Rozložení neutronů v jaderném reaktoru Rozložení neutronů v jaderném reaktoru je funkcí prostorových souřadnic, energie neutronů, směru jejich pohybu a v obecném tvaru může být vyjádřeno integro-diferenciální Boltzmannovou rovnicí, sestavenou na základě rovnováhy mezi různými jadernými procesy. Zpravidla se používají zjednodušující předpoklady a omezení, a Boltzmannova rovnice se upravuje na vhodnější tvar.

1.3.2.Úkoly fyzikálního výpočtu jaderného reaktoru Určení kritického parametru (určení optimální konfigurace reaktorové mříže, odpovídající minimální hodnotě štěpného materiálu.) Rozložení hustoty neutronů a energie štěpení (návrhu systému ochlazování reaktoru, stanovení průběhu vyhoření jaderného paliva a vzniku štěpných produktů, intenzity radioaktivního záření a hustoty toku neutronů na povrchu reaktoru i v jeho okolí ) Účinnost regulačních orgánů (můžeme měnit hustotu rozložení neutronů podle potřeby – rozvinutí nebo zastavení štěpné reakce.) Stupeň stability (v reaktorech s vysokým stupněm stability malé odchylky od stacionárního stavu rychle zanikají a reaktor se vrací do původního stavu.) Vyhoření jaderného paliva a hromadění strusek Havarijní a speciální provozní režimy reaktoru

1.3.3. Výpočtové metody jaderného reaktoru Vyjádření vztahu rovnováhy v reaktoru– Boltzmannova kritická rovnice. Pro výpočty homogenních reaktorů se používá několik modelů: Model nekonečného prostředí- zkoumání fyzikálních procesů uvnitř systému ve značné vzdálenosti od fyzikálních hranic - výpočet energetického spektra neutronů Jednorychlostní přiblížení- předpokládá, že neutrony v reaktoru mají stejnou energii danou tvarem energetického spektra difúzní rovnice neutronů - v násobícím prostření přechází Boltzmannova rovnice na Helmholtzovu rovnice, rozložení neutronů je závislé pouze na prostorových souřadnicích Fermiho teorie stárnutí- rozložení neutronů je závislé na energii a poloze, Boltzmannova rovnice přechází na parciální diferenciální rovnici - zkoumání zpomalování v reaktorech s moderátorem tvořeným prvky s vysokým hmotnostním číslem

Mnohogrupové metody- studium mnohozónových systémů s ohledem na energetické spektrum neutronů, jsou založeny na modelu spojitého zpomalování. - dvougrupové přiblížení- výpočet reaktorů s velkým počtem zón, vhodný pro výpočty tepelných i rychlých reaktorů. Heterogenní reaktory- aktivní zóna je tvořená mříží, která je složena z malých buněk, každá buňka obsahuje prostorově oddělené palivo a moderátor - pro přesné výpočty je nutné detailní studium charakteristik jednotlivých buněk.