MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
31. Stacionární magnetické pole
Magnetické pole cívky s proudem
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Magnetické pole.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
zpracovaný v rámci projektu EU
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Elektromagnetismus V./2./81.
LENZŮV ZÁKON.
MAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Hendrik Antoon Lorentz
Částice s nábojem v magnetickém poli
Výpočet indukce magnetických polí
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
všechny animace a obrázky - archiv autora
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Veličiny magnetickeho pole
Magnetické pole PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Střídavý proud - 9. ročník
VLASTNÍ INDUKCE.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM

Magnetické pole v okolí cívky s proudem + - Magnetické pole je znázorněno magnetickými indukč- ními čarami.

Určení směru magnetických indukčních čar + - Zahnuté prsty pravé ruky ukazují dohodnutý směr proudu v závitech cívky a palec ukazuje směr indukčních čar v dutině cívky.

Určení magnetických pólů cívky S + - Na straně severního pólu čáry z cívky vystupují. Na straně jižního pólu čáry vstupují do cívky.

Magnetická indukce v ose cívky B = konst. osa cívky + - Magnetické pole v ose cívky je téměř homogenní. Magnetická indukce B má konstantní velikost.

Magnetická indukce v ose cívky B = konst. + - N - počet závitů cívky I - elektrický proud v cívce l - délka cívky

Magnetická indukce v ose cívky N - počet závitů cívky l - délka cívky rZ - hustota závitů, udává počet závitů připadajících na 1m délky cívky

Magnetická indukce v ose cívky d - průměr drátu hustě navinuté cívky Hustota závitů je rovna převrácené hodnotě průměru drátu hustě navinuté cívky.

Helmholtzovy cívky Vzdálenost cívek je rovna jejich poloměru h = r, proud v cívkách prochází stejným směrem. Jsou zdrojem homogenního, poměrně slabého mg. pole.

Helmholtzovy cívky Jsou zdrojem homogenního, poměrně slabého mg. pole. Hermann von Helmholtz (1821-1894) německý fyzik Jsou zdrojem homogenního, poměrně slabého mg. pole.

I Prstencová cívka (toroidní) osa prstence I Magnetické pole je soustředěno téměř jenom v dutině cívky. Je často používána v technické praxi.

Experiment - + Závislost velikosti indukce magnetického pole cívky na velikosti proudu v cívce ...

Řešte úlohu: Určete proud, který prochází dlouhou válcovou cívkou, je-li velikost magnetické indukce magnetického pole cívky 3,14.10-3 T. Hustota závitů cívky je 2.103 m-1. I = 1,25 A

Řešte úlohu: Dlouhou válcovou cívkou, na které je hustě navinut drát o průměru 0,8 mm, prochází proud 1 A. Určete velikost magnetické indukce magnetického pole cívky. B = 1,8.10-3 T

Test 1 Orientaci indukčních čar v cívce s proudem určujeme: a) Ampérovým pravidlem pravé ruky, b) Flemingovým pravidlem pravé ruky, c) Ampérovým pravidlem levé ruky, d) Flemingovým pravidlem levé ruky. 1

Test 2 Velikost magnetické indukce v ose cívky závisí na velikosti proudu v cívce: a) přímo úměrně, b) nepřímo úměrně, c) nezávisí. 2

Test 3 Veličina hustota závitů cívky udává: a) vzdálenost závitů od sebe, b) počet závitů na jednotku délky, c) průměr drátu cívky. 3

Test 4 Velikost magnetické indukce v dutině v ose cívky je dána vztahem: 4

Test 5 Výraz , kde d je průměr drátu cívky udává: a) převrácenou hodnotu průměru drátu, b) počet závitů cívky připadajících na jednotku délky, c) hustotu závitů. 5