Materiál potrubí vnitřního vodovodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocel – složení, vlastnosti
Advertisements

Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Kanalizační potrubí svislé
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Teplovodní podlahové vytápění
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Technické materiály kovové
Kanalizační potrubí ležaté
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Přehled materiálů pro vodovodní potrubí vnitřních vodovodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického.
Spoje potrubí-rozvod vody1 VY_32_INOVACE_472.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
Spoje lisované Jde o poměrně novou instalační metodu potrubních nerozebíratelných spojů. V dnešní instalatérské praxi hojně využívanou. Autorem materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 Anotace.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Transkript prezentace:

Materiál potrubí vnitřního vodovodu Střední odborná škola Otrokovice Materiál potrubí vnitřního vodovodu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Materiál potrubí vnitřního vodovodu Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/20 Název DUM Materiál potrubí vnitřního vodovodu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: požadavky na materiál, potrubí ocelová, měděná, plastová Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Jmenovitá světlost, jmenovitý tlak, trubky a tvarovky Datum 13. 11. 2012

Materiál potrubí vnitřního vodovodu Náplň výuky Požadavky na potrubí Druhy materiálů Potrubí z oceli Potrubí z mědi Potrubí z plastů

Požadavky na potrubí Potrubí pro rozvody vnitřního vodovodu z jakéhokoliv materiálu musí splňovat tyto požadavky: plynotěsnost a vodotěsnost po celou dobu životnosti odolnost materiálu proti mechanickému namáhání a teplotním rozdílům hygienická nezávadnost a bezpečnost provozu hladký povrch stěn (zejména vnitřku) jednoduchá montáž, opravy a údržba

Druhy materiálů Pro rozvody vnitřního vodovodu mohou být použity potrubí z těchto materiálů: Ocel s povrchovou ochranou (pozinkovaná nebo nerezová- chromovaná) Měď (pozor na kombinaci potrubí měděného a ocelového za sebou) Plast (polyetylén, polypropylén, PVC-C) Jiné druhy materiálů se dnes neinstalují. Dříve se používalo potrubí olověné s cínovou vložkou, v současné době se tento materiál nahrazuje.

Potrubí z oceli Je nejstarším materiálem používaným v rozvodech vnitřního (domovního) vodovodu. Pro rozvody se používají trubky ocelové pozinkované nebo nerezové. Běžnější jsou pozinkované, protože nerezové jsou podstatně dražší. Norma o trubkách uvádí trubky bezešvé hladké nebo přesné. Pro běžné účely instalatéři používají trubky hladké. Přesné trubky se vyrábí s různými tloušťkami stěny. Např. trubka o průměru 25 mm může mít stěnu silnou 1 mm nebo 1,5 mm nebo 2 mm nebo 2,5 mm a dokonce i 3 mm. Trubky se vyrábí a používají v provedení bezešvé a svařované, instalatéři používají častěji trubky bezešvé. Trubky v rozvodech rodinných domů nebo menších objektů mají průměry od ½“ do 1“, ve větších objektech se používají i větší průměry. V tabulkách se obvykle uvádí také hmotnost trubek vztažená na 1 metr délky trubky. Instalatér si může spočítat celkovou hmotnost potrubí a navrhnout správně podpory a uchycení trubek.

Obr. 1: Ocelové nerezové potrubí se sváry v rozvodu s redukcí

Obr. 2: Ocelové nerezové flexibilní trubky Ocelové trubky nerezové se vyrábí také v provedené pružné neboli flexibilní. Slouží k připojování v místech obtížně dostupných pro připojení běžnými tvarovými kusy. Trubky se vyrábí v různých délkách. Zakončení trubek je převlečnou maticí s vnitřním nebo vnějším závitem, případně i jiným zakončením Obr. 2: Ocelové nerezové flexibilní trubky

Obr. 3: Trubky velkých průměrů se ve výrobě opatřují ochrannými víčky, které mají být na trubkách i ve skladech

Potrubí z mědi Trubky a tvorové kusy z mědi se používají stále častěji. Pro domovní rozvody se používají trubky s vnějším průměrem 12, 15, 18, 22 a 28 mm. Větší průměry se používají ve velkých budovách. V rozvodech vodovodů se používají i kombinace různých materiálů. Potrubí pro teplou se instaluje z trubek měděných a pro studenou vodu z plastových. Využijí se tak výhody obou materiálů. Měděné trubky mají velmi dobré vlastnosti a mohou být použity na rozvody studené i teplé vody. Nevýhodou je jejich podstatně vyšší cena než plastových. Protože měď ve spojení s jinými kovovými materiály tvoří elektrochemický článek, musí se potrubí z mědi a potrubí z oceli spojit správně – jinak by došlo časem ke korozi v místě spoje.

Obr. 4: Správná a nesprávná kombinace rozvodu vnitřního vodovodu při použití trubek z různých materiálů

Obr. 5: Označení měděné trubky vysoké kvality Měděné trubky se k nám dovážejí od různých firem a z různých států. Instalatéři by měli používat jen trubky kvalitní se zárukou kruhovitosti podle mezinárodních norem. Tyto trubky se poznají podle toho, že mají označení podle níže uvedeného obrázku. Na trubce musí být natištěno EN a DVGW. Obr. 5: Označení měděné trubky vysoké kvality

Měděné trubky se vyrábí v provedené měkké, polotvrdé a tvrdé Měděné trubky se vyrábí v provedené měkké, polotvrdé a tvrdé. Trubky měkké se dodávají ve svitcích – jsou stočené do kruhu o průměru asi 100 cm podle průměru trubky. Tyto trubky se pro domovní vodovod nepoužívají. Dále se dodávají s izolací nebo bez izolace. Nejde o izolaci proti tepelným ztrátám, ale proti mechanickému poškození. Tyto trubky se nepoužívají pro rozvody vody, ale na podlahové vytápění. Tepelná izolace se na trubky dává dodatečně až při instalaci, izolují se také všechny tvarové kusy v potrubí. Je třeba používat jen trubky určené k danému účelu – zde k rozvodu vnitřního vodovodu. K tomuto účelu se používají z výroby trubky tvrdé bez izolace.

Obr. 6: Měděné trubky rovné bez izolace vhodné pro rozvod vnitřního vodovodu

Obr. 7: Trubky měkké stočené se používají pro podlahové topení, nikoliv pro rozvod vodovodu

Potrubí z plastů Při instalaci potrubí z plastových materiálů musíme počítat s některými nevýhodami těchto materiálů. Patří k nim nízká vrubová houževnatost (nebezpečí mechanického poškození). Malá tepelná odolnost (nelze použít na požární potrubí) a velká délková roztažnost (více kompenzátorů v rozvodu). V rozvodech by se měl používat jen jeden druh materiálu. Různé druhy plastů není možné svařovat. Všechny trubky v rozvodech musí být dobře zaizolované. Pro rozvody studené vody se používají nejčastěji trubky z PE, PVC a PP. Na teplou vodu jsou vhodné trubky z PPR, PEX, případně PB. V rozvodech domovních vodovodů se nejčastěji používají trubky průměrů 16, 20, 25 a 32 mm. Větší průměry jsou u velkých domů a průmyslových budov. Trubky se vyrábějí v tlakových řadách PN 10, PN 16 a PN 20 – jde o vyjádření maximálního tlaku vody v potrubí v barech.

Obr. 8: Plastový tvarový kus DG přechodka Rovněž trubky plastové se dodávají jako rovné kusy nebo stočené v klubech – podobně jako trubky měděné. Stočené v klubech se dodávají jen trubky malých průměrů. K trubkám se vyrábějí také všechny tvarové kusy. Trubka i tvarovka musí být ze stejného materiálu. Pokud je třeba k plastové trubce připojit kovové potrubí nebo armaturu, použije se DG přechodka. Obr. 8: Plastový tvarový kus DG přechodka

Obr. 9: Plastové potrubí

Kontrolní otázky: Jaké jsou požadavky na trubky používané v rozvodech vnitřních vodovodů? Jaké druhy trubek používají instalatéři nejčastěji? V jakých průměrech se používají trubky pro domovní vodovody? Proč je vhodné znát hmotnost trubek? K čemu slouží DG přechodka?

Seznam obrázků: Obr. 1 vlastní Obr. 2 vlastní Obr. 3 vlastní Obr. 4: propagační materiály firmy HCPC Obr. 5: propagační materiály firmy HCPC Obr. 6: propagační materiály firmy HCPC Obr. 7: propagační materiály firmy HCPC Obr. 8: http://www.levnezbozi-vsehodruhu.cz/www-levnezbozi-vsehodruhu-cz/eshop/23-1-PPR-TVAROVKY/41-3-PPR-DG-PRECHODKY-MZD/5/595-PPR-DG-prechodka-MZD-16x1-2 Obr. 9 vlastní

Seznam použité literatury: [1] Jurečka,A. a Adámek,M : Instalace vody a kanalizace III, Praha, Informatorium, 2006. ISBN: 80-7333-050-4 [2] Propagační materiál firmy HCPC [3] Propagační materiál firmy Instaplast

Děkuji za pozornost 