Český Brod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
Plzeň – naše krajské město
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVITAVY.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Kouřim– naše domovské město
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Klikej V tento den se ve městě každoročně konají oslavy.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
KARLŮV MOST.
ZA PRAMENEM VOLYŇKY Putování Akademie třetího věku obor Historie a místopis Totem-rdc Plzeň. Vyšli jsme z Kubovo Huti a došli přes Lipku do Vimperku,
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Metodický list / anotace:
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Český Brod

Český Brod leží asi 18 km západně od Kouřimi. Rozprostírá se v mělkém údolí potoka Šembery. Je to staré gotické město, které bylo založeno pravděpodobně ve 12. století na jedné z nejdůležitějších zemských stezek - trstenické, která spojovala Prahu s jižní a východní Evropou. Roku 1990 bylo město vyhlášeno památkovou zónou.

V polovině 14. století za pomoci arcibiskupa Arnošta z Pardubic vybudoval Český Brod kamenné hradby. Hradby jsou z červeného pískovce. Je na nich dobře vidět působení eroze.

Hradby již nejsou celistvé Hradby již nejsou celistvé. Pět vstupních bran bylo v minulosti zbouráno. Zachovalo se pouze předhradí Kouřimské brány, které zdobí císařský a český znak. Předhradí bylo vybudováno v 17. století v renesančním stylu.

Husovo náměstí Sousoší sv. Rodiny z dílny předního českého sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa z roku 1722. Na náměstí je ale pouze kopie. Originál je uložen v Podlipanském muzeu.

Husitského vojevůdce Prokopa Holého v kritickém okamžiku bitvy u Lipan připomíná secesní pomník z dílny sochaře Karla Opatrného. Socha stojí před novorenesanční budovou radnice, která byla postavena v letech 1897-1898.

V domě na Husově náměstí nocoval i slavný vojevůdce generál A. V V domě na Husově náměstí nocoval i slavný vojevůdce generál A.V. Suvorov. Jeho jméno nese i jedna z českobrodských ulic.

náměstí Arnošta z Pardubic. Chrám sv. Gotharda je nejstarší uměleckou a historickou památkou města. Byl během své existence mnohokrát přestavován.Jeho střední věz získala svou dnešní podobu při barokní přestavbě.

Nejvyšší českobrodskou středověkou stavbou je pozdně gotická zvonice Nejvyšší českobrodskou středověkou stavbou je pozdně gotická zvonice. Je vysoká 40 metrů.

Vstupní brána do masných krámů. Zdobí ji dochovaný řeznický znak. V 16 Vstupní brána do masných krámů. Zdobí ji dochovaný řeznický znak. V 16.století tu bylo dokonce 28 masných krámů, kde se prodávalo čerstvé maso z místních jatek.

Test 1) Kdy bylo založeno město Český Brod a) ve 12.století b) ve 20.století c) v roce 2005

Test 1) Kdy bylo založeno město Český Brod a) ve 12.století b) ve 20.století c) v roce 2005

Test 2) V údolí kterého potoka bylo založeno? a) Kouřimky b) Šembery c) Výrovky

Test 2) V údolí kterého potoka bylo založeno? a) Kouřimky b) Šembery c) Výrovky

Test 3) Z jakého kamene jsou postaveny hradby ze 14.století? a) z červeného pískovce b) z žuly c) z betonu

Test 3) Z jakého kamene jsou postaveny hradby ze 14.století? a) z červeného pískovce b) z žuly c) z betonu

Test 4) Která historická stavba města je nejstarší? a) předhradí kouřimské brány b) chrám sv. Gotharda c) budova radnice

Test 4) Která historická stavba města je nejstarší? a) předhradí kouřimské brány b) chrám sv. Gotharda c) budova radnice

Test 5) Jak je vysoká gotická zvonice? a) 200m b) 40m c) 5m

Test 5) Jak je vysoká gotická zvonice? a) 200m b) 40m c) 5m

Test 6) Co má v rukou lev na řeznickém znaku? a) sekyru b) nůž c) věnec buřtů

Test 6) Co má v rukou lev na řeznickém znaku? a) sekyru b) nůž c) věnec buřtů

Test 7) Kterou sochu ve městě vytvořil sochař Brokoff? a) sochu Prokopa Holého b) sousoší svaté rodiny c) pamětní desku generála Suvorova

Test 7) Kterou sochu ve městě vytvořil sochař Brokoff? a) sochu Prokopa Holého b) sousoší svaté rodiny c) pamětní desku generála Suvorova

Test 8) Kterou bitvu připomíná socha Prokopa Holého? a) bitvu u Lipan b) bitvu u Kolína c) bitvu na Bílé hoře

Test 8) Kterou bitvu připomíná socha Prokopa Holého? a) bitvu u Lipan 30.května 1934 b) bitvu u Kolína c) bitvu na Bílé hoře

Test 9) Kterou sochu ve městě vytvořil sochař K.Opatrný? a) sousoší sv. rodiny b) sochu Prokopa Holého c) pamětní desku generála Suvorova

Test 9) Kterou sochu ve městě vytvořil sochař K.Opatrný? a) sousoší sv. rodiny b) sochu Prokopa Holého c) pamětní desku generála Suvorova

Test 10) Proč je v Českém Brodě pamětní deska generála Suvorova? a) protože se zde narodil b) protože zde zemřel c) protože zde přenocoval

Test 10) Proč je v Českém Brodě pamětní deska generála Suvorova? a) protože se zde narodil b) protože zde zemřel c) protože zde přenocoval

Zpět na rozcestí