Politika sociální inkluze v Evropské unii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Co je sociální začleňování
ECVET v Programu celoživotního učení
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
European Commission Employment and Social Affairs DG Budoucnost strategie sociálního začleňování Hana Velecká GŘ pro zaměstnanost, sociální věci a rovné.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
Evropská konsensuální konference Brusel 9.– Mgr. Ilja Hradecký.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Komunitní sociální práce
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Evropská sociální politika (?) Evropský sociální model (ideová, hodnotová a programová rovina) Harmonizace systémů sociální politiky (praktická rovina,
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Třetí téma kurzu Evropská sociální politika.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Politika pracovního trhu
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Sociální zabezpečení v EU
Místní plán inkluze + OP VVV
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Rozvoj inovací v EU.
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Koordinační výbory NSRR
Transkript prezentace:

Politika sociální inkluze v Evropské unii

Vývoj EU směrem ke kooperaci v sociální politice Sociální procesy EU a otevřená metoda koordinace Otevřená metoda koordinace Proces sociálního začleňování Cíle strategie sociálního začleňování Směřování procesu sociálního začleňování a jeho vazby na další procesy Mid-term hodnocení Lisabonské strategie a Joint Report 2005

Vývoj EU směrem ke kooperaci v sociální politice Rezoluce týkající se programu sociální akce (1974) Poverty programmes Poverty 1 Programme 1975 – 81 Poverty 2 Programme 1985 – 88 Poverty 3 Programme 1989 – 1994

Klíčové dokumenty Rezoluce Rady o boji proti sociální exkluzi (1989) Doporučení Rady o „Společných kritériích týkajících se dostatečných zdrojů a sociální pomoci v systémech sociální ochrany“ (1992) Doporučení Rady o „Konvergenci cílů a politik sociální ochrany“ (1992) „Modernizace a zlepšení sociální ochrany v Evropské unii“ (1997) Amsterdamská smlouva (1999) „Vzájemně dohodnutá strategie modernizace sociální ochrany (1999)

Sociální procesy EU a otevřená metoda koordinace

Otevřená metoda koordinace Principy: Subsidiarita Konvergence Management by objectives Dohled a vzájemné učení Integrovaný přístup

Proces sociálního začleňování Národní akční plány sociálního začleňování Joint Reports Pracovní listy Komise Nové členské země Společné memorandum o sociálním začleňování

Priority nových členských zemí APZ a celoživotní vzdělávání Ochrana před chudobou Děti Bydlení Sociální služby Zvláště znevýhodněné skupiny

Cíle strategie sociálního začleňování Nice (2001) Usnadnit participaci Prevence sociálního vyloučení Pomoc nejzranitelnějším Mobilizace všech relevantních institucí a aktérů Modifikace 2002 – důraz na stanovení cílů Typy cílů v NAPSI

Směřování procesu sociální inkluze a jeho vazby na další sociální procesy Proces sociální inkluze Penzijní proces Proces zdravotní a dlouhodobé péče Making work pay Hospodářská politika a politika zaměstnanosti – integrované směrnice Posilování vazby mezi procesem sociální inkluze a ostatními politikami – Annual Progress Report

Mid-term hodnocení Lisabonské strategie Hodnocení otevřené metody koordinace v oblasti penzí a sociální inkluze´ Streamlining sociálních procesů Podklady pro hodnocení: a) Dotazníky b) Zpráva o implementaci NAPSI a Národní strategická zpráva o penzích c) Závěry z workshopu expertů d) Hodnocení Community Action Programme on Social Exclusion

Joint Report on social inclusion 2005 Priority: Trh práce Sociální ochrana Vzdělávání a odborná příprava Děti Ubytování Sociální služby Diskriminace

Doporučení pro členské země Posílit vazby mezi hospodářskou politikou a politikou zaměstnanosti Posílit implementaci Zaměřit se na klíčové oblasti a stanovit si ambicióznější cíle Posílit monitoring a hodnocení politik

Doporučení pro Radu a Komisi Posílit mainstreaming cílů sociální inkluze do všech politik EU Lépe využít potenciál otevřené metody koordinace pro efektivitu Zajistit klíčovou roli strukturálních fondů Pokročit ve vývoji společných indikátorů a zlepšit dostupnost statistických dat