INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Zákon o sociálních službách
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Koncepce péče o staré občany
Podpora v nezaměstnanosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Stáří jako sociální událost
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Správa sociálního zabezpečení
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Právo sociálního zabezpečení
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Správa sociálního zabezpečení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Správa sociálního zabezpečení
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Právo sociálního zabezpečení
Sociální systém České republiky
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Osoba zdravotně znevýhodněná
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Právo sociálního pojištění
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Transkript prezentace:

INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST Sociální politika jako společenská praxe

Obsah prezentace Vývoj přístupů k invaliditě Definice invalidity Právní úprava problematiky Sociální ochrana a osoby se zdravotním znevýhodněním Institucionální zajištění zájmů ZP Sociální začleňován í osob se ZP Vzdělávání Zaměstnávání Další bariéry

Vývoj přístupů Postižení je považováno za osobní tragédii (medicínské vymezení) Sociální model zdravotního znevýhodnění vztah mezi společenskými podmínkami a sociálním znevýhodněním Zdůraznění (zbytkových) schopností jednotlivce, odstraňování bariér, snaha o plnou integraci do společnosti

Pojmy (WHO, klasifikace vad, postižení a znevýhodnění 1980) Vada, porucha (impairment) Postižení, změněná schopnost (disability) Znevýhodnění (handicap)

Zdravotní postižení definice Stav trvalého a závažného snížení funkčních schopností v důsledku úrazu, nemoci, nebo vrozené vady Stav, kdy je osoba v důsledku trvalé nemoci, úrazu, vady či odchylky sociální povahy podstatně omezena v praktickém životě v porovnání s ostatními V poslední době je termín označován za diskriminační Doporučuje se termín „osoby se zvláštními potřebami“

Pokračování Významné přechodné či trvalé tělesné či duševní poškození nebo ztráta určité funkce či části organizmu, v důsledku toho i snížená pracovní schopnost či společenské uplatnění. Invalidita je definována v každé zemi zákonem. Zákon 155/1995 O důchodovém pojištění , § 39 a další (v platném znění)

Pojetí zdravotního postižení Je kategorií medicínskou, (ten jehož změna zdravotního stavu je nevratná) ekonomickou, (dochází k omezení ekonomické aktivity, výplata důchodů) sociologickou (vztah společnosti ke ZP, individuální situace, hájení zájmů ZP a právní. invalidita je vždy definována zákonem

Plná invalidita Pojištěnec je plně invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu poklesla jeho schopnost samostatné výdělečné činnosti nejméně o 66%, nebo je schopen pro zdravotní postižení soustavné výdělečné činnosti jen za zcela mimořádných podmínek.

Částečná invalidita Pojištěnec je částečně invalidní jestliže z důvodů trvale nepříznivého zdravotního stavu poklesla jeho schopnost soustavné výdělečné činnosti nejméně o 33%.

Definice v právu Právo zná: Osoby zdravotně postižené (Listina základních práv a svobod) Těžce zdravotně postižené občany (zákon 100/1988 Sb. O sociálním zabezpečení) Plnou a částečnou invaliditu (Zák. 155/1995 Sb. O důchodovém pojištění) Osoby se změněnou pracovní schopností (pracovně právní předpisy)

Sociální ochrana Obecné principy: Úmluva ILO č. 128/1967 o dávkách v invaliditě, stáří a dávkách pozůstalostních V ČR – invalidní důchody jsou součástí důchodového pojištění ID plný ID částečný

Sociální ochrana (pokračování) Vazba na důchodové pojištění – vychází z předpokladu ztráty pracovní schopnosti Případní vazba na nemocenské pojištění – vychází z předpokladu (trvale) změněného zdravotního stavu Sociální pomoc a služby

Instituce Ministerstvo zdravotnictví MPSV Vládní výbor pro zdravotně postižené občany (Národní plán vyrovnávání příležitostí pro ZP) Národní rada zdravotně postižených Koordinuje a zastřešuje organizace ZP

Sociální začleňování Zaměstnanost Vzdělávání Život bez barier Pracovní rehabilitace Chráněná pracoviště Povinné podíly zaměstnávání ZP Podporované zaměstnání Vzdělávání Život bez barier