ŘEČTÍ BOHOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Apollo(Foibos) Apollón. Je synem Dia a Létó Má sestru-dvoj č e Artemis Apollón je b ů h um ě ní, slunce, múz, v ě št ě ní apod. U sebe nosí p ř edevším.
ANTICKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Nejstarší formy náboženství
Starověká Kréta 6. ročník.
Staré řecké báje, tak trochu jinak
STAROVĚKÉ ŘECKO.
OD THESSALONIKI 2006 K DELPHI Foto: Jaroslav Limburský + ZVUK.
Řečtí bohové.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základy řecké mytologie
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Řecké náboženství.
Řecká kultura náboženství, umění, věda
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Starověké Řecko.
7 starověkých divů světa
Gaia.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 4 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Umění Řecka Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 4/2012 Anotace: textová.
Řecká mytologie Filosofie jako protiklad mýtického výkladu světa Základní rysy řecké mytologie Nejdůležitější bohové řeckého panteonu.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Starověké Řecko I. počátky.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

ŘEČTÍ BOHOVÉ

ŘECKÁ MYTOLOGIE Skládá se z mýtů a legend starověkých Řeků Pojednává o bozích, lidech, hrdinech a jejich činech Báje byly zaznamenávány nejprv ústně, poté literárně /příběhy,básně/, bývaly také zobrazeny na keramice Nejstarší literární díla: epické básně Ilias a Odyssea - popisují události trojské války

VZNIK SVĚTA na začátku „Chaos“ Z temnoty Gaia(Země) , Eros(Láska), Tartaros(Propast), Erebos(Tma) Gaia porodila Úrana Gaia + Úran: Titáni muži: Koios, Kríos, Kronos, Hyperion, Iapeto a Okeanos ženy: Mnémosyné, Foibé, Rheia, Theia, Themis a Téthys Kronos vykastroval svého otce a stal se vládcem Titánů

KRONOS A RHEIA Hestie Déméter Héra Poseidón Hádes Zeus Kronos se svých dětí obával, a proto každé po narození snědl. Na radu své matky Gaie odešla Rheia tajně porodit Dia na Krétu a místo syna podstrčila Kronovi kámen.

PORÁŽKA KRONA Když Zeus vyrostl, podal svému otci nápoj, kvůli kterému vyzvracel Rheiny ostatní děti i s kamenem, které zůstal v jeho žaludku po celou tu dobu. Zeus pak vyhlásil Kronovi válku o vládu nad bohy. Zeus a jeho sourozenci nakonec s pomocí Kyklopů a Hekatoncheirů, které vysvobodili s Tartaru, ve válce zvítězili, načež byli Kronos a Titáni svrženi do Tartaru.

OLYMPŠTÍ BOHOVÉ Zeus, Héra, Poseidón, Démétér, Apollón, Artemis, Arés, Afrodíté, Hermés, Athéna, Héfaistos, Hestia (Dionýsos)

ZEUS Vládce bohů Bůh nebe, počasí Vládce blesků Manželka Héra Mnoho milenek, zjevoval se v různých podobách (býk, labuť, ...) Největší chrám v Olympii, na jeho počest konány olympijské hry

HÉRA Bohyně manželství, věrnosti, sňatku Neměla ráda Diovy milenky Manželka Dia

POSEIDÓN Bůh moře, vod Tvořil zemětřesení Zobrazován s trojzubcem Bratr Dia

HÁDES Bůh podsvětí, bohatství Nesídlí na Olympu, ale v podsvětí Manželka Persefona – polovinu roku žije v podsvětí (podzim, zima), druhou polovinu u své matky Déméter (jaro, léto) Podsvětí mu střeží trojhlavý pes Kerberos

ATHÉNA Narozena z Diovy hlavy ochránkyně Athén. Dárkyně řemesel, posléze i věd a moudrosti bohyně uvážlivě vedené spravedlivé války a vítězství. Athény získala ve sporu s Poseidónem v Athénách byl na její počest slaven každý čtvrtý rok jeden z nejvýznamnějších řeckých svátků – tzv. velké panathénaie.

APOLLÓN bůh slunečního jasu, dárce zdraví,otec Asklépia ochránce domů a mořských cest, patron básníků, hudebníků, věštců, stojí v čele Múz Syn Dia a bohyně Létó, bratr Artemidy. V řeckém životě měly značný vliv jeho věštírny, zejména věštírna v Delfách.

DIONÝSOS bůh vína a nespoutaného veselí původně byl i bohem úrody a plodnosti Cestoval se svou družinou Oženil se s Ariadnou Na jeho slavnostech vzniklo řecké divadlo Dionýsos poté usedl po pravici nejvyššího boha Dia na Olympu.

DĚKUJI ZA POZORNOST László Iván Prima B