Umět charakterizovat víno a jeho význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
• Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy.
Výroba vína.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína a destilátů
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Složitá a slavnostní menu
VÍNO A ZDRAVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VINÁRNY Dle provozní doby a charakteru provozu dělíme vinárny na
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Ovoce Andy Poláková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednice Vína originální certifikace Bakalářská práce Vedoucí práce bakalářské páce: Vypracoval: Doc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Main region of south Moravia Michal Šoukal, Michal Matocha, Lenka Pokorná Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Umět charakterizovat víno a jeho význam Znát pěstitelské oblasti vína u nás Rozumět výrobě vína a jeho skladování Vyznat se v rozdělení vína a jednotlivých odrůdách.

Jak to vypadá u nás ve sklepě a ve vinohradu Co je to barikované víno Jaká plíseň je na hroznech Žádoucí. A mnoho dalšího 

Nápoj vyráběný zkvašováním moštu z révy vinné. Slovo pochází z latinského „vinum“.

Barviva Cukry Organické kyseliny Třísloviny ML Aromatické látky (resveratrol).

Francie Itálie Maďarsko Německo Rakousko Portugalsko Španělsko USA (Kalifornie) Argentina Uruguay Chile Austrálie JAR

Proti trombóze Snižuje hladinu cholesterolu Snižuje riziko rakoviny Zpomaluje tvorbu vrásek Povzbuzuje trávení Antibakteriální účinky Francouzský paradox.

Prevence Alzheimerovy choroby Prevence cévní mozkové příhody Prevence diabetu druhého typu Prevence šedého zákalu Působení proti kardiovaskulárním chorobám.

Sklizeň a úprava při sklizni

Rozdrcení a odstopkování ( rmut)

Nakvášení červeného vína

Scezování a lisování ( mošt)

Úprava moštu

Kvašení moštu vinařskými kvasinkami

Stáčení ( mladé víno)

Zrání v sudech

Školení vína a plnění do lahví

Dozrávání v lahvích

http://www.stream.cz/jak-se-co- dela/21229-jak-se-co-dela-vino

Tichá vína Šumivá vína (samozřejmé je dělení na bílá, červená a růžová )

Stolní vína

Min. 14°NM Jen domácí hrozny.

Min 15°NM Jen tuzemské hrozny jedné vinařské oblasti (zde také výroba) Zatříděno SZPI

Z jedné vinařské podoblasti, ověřeno SZPI (odrůda, původ, cukernatost, hmotnost), nedoslazované. Druhy: Kabinetní víno (19 – 21 °NM) Pozdní sběr (až 24 °NM) Výběr z hroznů (do 27 °NM) Výběr z bobulí (nad 27 °NM) Výběr z cibéb (minimálně 32°NM)

Ledové víno – vylisováním hroznů sklizeným při -7°C a menší teplotě Ledové víno – vylisováním hroznů sklizeným při -7°C a menší teplotě. Min. 27 °NM. Slámové víno – hrozny jsou dosoušeny minimálně 3 měsíce po sklizni na slámě či rákosu. Min. 27°NM.

Suchá – max 4 g / l Polosuchá – max 12 g Polosladká – max. 45 g Sladká - více

Extra brut (nejméně sladké) Extra dry Sec Demi-sec Doux (nejvíce sladké)

Druhotnou fermentací: V lahvi V tanku

Barikované víno = víno, které dozrávalo v dubových sudech barrique Barikované víno = víno, které dozrávalo v dubových sudech barrique. Sud se může používat jen třikrát. Fortifikované víno – víno obohacené lihovinou. Např. Portské. Cuvée – vzniká scelováním (mísením) několika odrůd dohromady. Botrytický sběr/výběr – víno vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (např. tokajské).

André Cabernet Sauvignon Cabernet Moravia Frankovka Merlot Modrý Portugal Rulandské Modré Svatovavřinecké Zweigeltrebe

Aurelius Hibernal Chardonnay Müller Thurgau Muškát moravský Neuburské Pálava Rulandské bílé Rulandské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlínské červené rané Veltlínské zelené

Bílkovinný zákal Křísovatění Octovatění Vinný kámen (pod 8 °C, archivní vína mají vždy) Změny barvy a pachutě

Šumivá 6 – 10 °C Bílá 10 °C Červená 10 – 15 °C Vína s korkem vždy naležato Před servisem se dělá temperování (úprava teploty) Archivní vína se dekantují v dekantačních karafách (nechávají se usadit pevné složky)