Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Operační systém MS Windows xp
Obecně o operačních systémech
Windows 8 ZMVS. Windows 8 Nové 3D uživatelské rozhraní s kódovým názvem Wind. Nové uživatelské rozhraní bude požadovat minimálně 170MB video paměti a.
Software start počítače a operační systém.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Začátek prezentace Karolína Křížková & Petra Radličková Třída.Vll.A. Den Rok
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Markéta Mead Anti-Piracy Manager Microsoft Česká republika.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
SIPVZ – Státní informační politika ve vzdělávání w w w. e - g r a m. c z E-gram E-gram Informační a komunikační web SIPVZ 1. Původní web:
Skupinové politiky 3 Správa softwaru. Životní cyklus softwaru v AD.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
ŠKOLSKÝ INTRANET ANEB CO JSEM KRESLIL NA TABULI. SÍŤOVÉ TOPOLOGIE Popis struktury sítě z pohledu propojení Nesouvisí se skutečným umístěním PC Často se.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Ventrilo.  Ventrilo je:  - Nezávislý hlasový komunikační program  Slouží:  - Pro lepší domluvu při hraní her.  - Pro normální pokec lidí.
Partner SBSC evening university , Čestlice.
Copyright 2009 FUJITSU TECHNOLOGY SOLUTIONS Luboš Výrostek Clearingové centrum centrální smlouvy.
Remote control and administration. Podle technického řešení Harware Software klient/server.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
SBS 2008, EBS 2008 Radim Petratur Microsoft Č R. Řešení pro každou firmu Midsize BusinessSmall Business CorporateEnterpriseHome
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Advanced Technologies 05 Migrace a instalace klientských stanic Pavel Cach, Praha
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
Windows 7.
Pavel Dušánek. ● 1999 – SUN kupuje StarDivision ● 2000 – otevření kódu StarOffice -> vznik projektu OpenOffice.org ● 2002 – OpenOffice.org 1.0 ● 2004.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Tomáš Kantůrek IT Evangelist, Microsoft. Správa a zabezpečení PC kdekoliv Jednoduchá webová konzole pro správu Správa mobilních pracovníků.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Tato prezentace byla vytvořena
Windows 7.
Srovnání operačních systémů
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Stručný přehled látky a požadavky ke zkoušce
Správa disků
Transkript prezentace:

Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod Správa operačních systémů Petr Jech

Windows XP Existují 2 základní edice: XP Home a Professional Home Edition neumožňují připojení do domény vzhledem k tomu, že je tato edice určena především pro domácí využití. Veškeré rozdíly mezi těmito edicemi naleznete na internetové stránce: www.microsoft.com/cze/windows/xp/pro/howtobuy/choosing2.asp Dále MS pracuje na Windows XP x64, Windows XP Reduced Media Edition

Instalace XP Zvládne i BFU Minimum závažných rozhodnutí: volba filesystemu (NTFS \ FAT32) rozdělení disku Posloupnost jednotlivých operací: Spuštění přes CDROM / Rozdělení disku / Formát disku / Kopírování souborů / Restart / Jazykové nastavení / Jméno firma / Heslo administrátora / Product key / Nastavení sítě / Seznam účtů Upgrade viz.: http://www.microsoft.com/cze/infolinka/faq/Windows_Family.asp

Update Poslední service pack je 2 Aktualizace přes IE z webu MS Automatické aktualizace v Centru pro zabezp. Aktualizace přes IE z webu MS V součastnosti se pracuje na nové verzi Microsoft Update: http://www.cdr.cz/a/novinky/starsi/675 Pomocí balíčků - „záplaty“

! Legální verze ! Od 7. února je v ČR povinná kontrola pravosti – zabránění Download Center Uživatelům, kteří při kontrole zjistí, že používají Windows nelegálně, bude nabídnuta legální licence za sníženou cenu. Legální Win = další „výhody“ viz. např.: http://www.cdr.cz/a/12271

Možné záludnosti Vadný \ nekompatibilní hardware Instalace v cizím jazyce 

Live distribuce - Danix Verze OS Linux bez nutnosti instalace na HDD Danix je snadno použitelný a lehce instalovatelný linuxový operační systém. Oficiální web: www.danix.cz Vývoj: http://www.danix.cz/Team Český s množstvím aplikací

Požadavky Počítač s min. 350MHz, 128MB RAM, CD mechanika. Nastavit počítač na spuštění z CD (boot). Danix provozovaný z CD nezasahuje na HDD (HDD nepotřebuji).

Danix vs. Knoppix Danix je především lokalizovaný do češtiny. Neobsahuje serverové aplikace (web, ftp...), ale mnohem více software pro běžné desktopové použití, je postaven na nejnovějších verzích, které většinou Knoppix zatím neobsahuje...

Start \ instalace na HDD V BIOS nastavit boot z CD Volby startu http://www.danix.cz/Dokumentace/volbyStartu Instalace viz. pdf: http://www.volny.cz/kili/instalace_danixu_na_hdd.pdf sudo /usr/sbin/knoppix-installer

Použité zdroje & užitečné odkazy www.cdr.cz www.microsoft.cz www.danix.cz http://www.winsupersite.com/reviews/windowsxp.asp http://www.knoppix.com/