Číslovky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Advertisements

Elektronická učebnice - I
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK Mgr. Michal Oblouk.
Tvarosloví – číslovky Střední odborná škola Otrokovice
ČÍSLOVKY Český jazyk - 8. ročník ( základní seznámení )
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Co víme o číslovkách.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_02
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_752_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
ČÍSLOVKY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Druhy číslovek VY_32_INOVACE_135 pro 5. ročník ZŠ
Číslo v digitálním archivu školy
Číslovky Český jazyk 5. ročník ZŠ
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Číslovky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Mgr. Michal Oblouk. slova číselného významu, vyjadřují počet, pořadí, množství druhů, násobenost a kolikrát se něco vyskytuje rozlišujeme číslovky: 1)URČITÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_307_Číslovky-základní dělení AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_584_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Číslovky.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují druhy číslovek, žáci si.
PRAVOPIS ČÍSLOVEK Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_491_Druhy číslovek AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.05 Anotace: Prezentace je zaměřena na číslovky a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní číslovek ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
ČÍSLOVKY Druhy číslovek a jejich užití 6. ročník.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Čj8-číslovky.
Š ABLONA : ICT ČJ Č ÍSLOVKY 5.R. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Pozor, čárka I..
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslovky s obrázky I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník ČÍSLOVKY Co už známe Pokud v závodě předběhneš závodníka na druhém místě, na jakém místě.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_18 TÉMA:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Autor: Mgr. Leon Maršík Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_Čj5
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_199_ ĆÍSLOVKY
Číslovky Bc. K. Matějková.
DRUHY ČÍSLOVEK Tvarosloví
Český jazyk – 3.ročník, Číslovky
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_CISLOVKY Název materiálu: Číslovky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČÍSLOVKY Vyjadřují množství čtyři (koně), tři (mušketýři) pořadí
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C56Čj6_Číslovky
ČÍSLOVKY - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Číslovky

anotace Materiál tvoří 12 slidů, v nichž je zopakována a prohloubena látka předchozích týkající se číslovek a jejich skloňování cílová skupina: 6. roč. Autor: Mgr. Tomáš Kozák očekávaný výstup: žák získá přehled o číslovkách a práci s nimi – skloňování, druh číslovek, je nutno využívat formu prezentace k zachování interaktivity použitý materiál: učebnice SPN Čj pro 6. roč. a Přehled učiva čj pro ZŠ průběh: za pomoci prezentace provedeme výklad, pracujeme se žáky na cvičeních

Číslovky – základní pojmy druhy číslovek: základní řadové druhové násobné

Číslovky slova číselného významu slova ohebná označují počet, pořadí, násobenost, počet různých druhů apod. rozlišujeme číslovky: určité – počet, pořadí, násobenost a počet různých druhů vyjadřují přesně, můžeme při zápisu užít číslice – padesát, dvacátý první, dvakrát, troje neurčité – číslice užit nelze – málo, několikátý, kolikrát, tolikery některé číslovky lze skloňovat (jeden, čtvrtý,…), jiné jsou neohebné (desetkrát, dvojmo)

Vyber číslovky, které mají význam určitého počtu určitý počet x velké množství Firma rozhodla, že postaví padesát nových bytů. Mám sto chutí mu všechno prozradit. Tisíceré díky za to, že jste nám tak pomohli. Tisíce housenek ničily naši zeleninu. Výstavu navštívilo už sto tisíc lidí. U vody se na nás vrhaly miliony komárů. Praha má více než milion obyvatel.

Do následujících vět postupně doplň tvary číslovek a předmětu několik, 2, 3, 4, 31, 42, 53, 64, 75, 100, 141, 162, 200, 300, 400, 1000 Kč Chlapec měl v pokladničce… Získanou částku přidal k(e)…, které měl. Vrátil se bez… Počítal na to jen s…

Doplň správný tvar číslovky dva a oba Na………. místech měl obvazy. Na obou dvou místech měl obvazy. Stál pevně na ………. nohách. Stál pevně na obou dvou nohách. ………… vojákům byla vyslovena pochvala. Oběma dvěma vojákům byla vyslovena pochvala. Od……… hodin máme schůzi. Od dvou hodin máme schůzi. S …………. chlapci jsem chodil do třídy. S oběma dvěma chlapci jsem chodil do třídy. Proti …………… útočníkům byl brankář bezmocný. Proti oběma dvěma útočníkům byl brankář bezmocný.

Druhy číslovek – číslovky základní vyjadřují prostý počet odpovídají na otázku kolik? jeden, šest, sto, tisíc, milion,… málo, mnoho, kolik, tolik, několik PAMATUJ!!! 22 dvacet dva (dvaadvacet) 98 devadesát osm (osmadevadesát) 435 čtyři sta třicet pět 2007 dva tisíce sedm 10 541 deset tisíc pět set čtyřicet jedna

Druhy číslovek – číslovky základní PAMATUJ !!! JEN NA ÚČTECH, POŠTOVNÍCH POUKÁZKÁCH APOD. SE ČÍSLOVKOVÉ VÝRAZY PÍŠÍ DOHROMADY JAKO JEDNO SLOVO S VELKÝM POČÁTEČNÍM PÍSMENEM!!!

Druhy číslovek – číslovky řadové označují umístění v pořadí odpovídají na otázku kolikátý? první, desátý, padesátý první (jedenapadesátý), stý, tisící tolikátý, několikátý,kolikátý PAMATUJ !!! za řadovou číslovkou se píše tečka Tomáš má svátek 7. března. tečka se nepíše: za letopočtem V roce 1278 došlo k bitvě na Moravském poli. za datem napsaným zlomkem - 9/3 2011

Druhy číslovek – číslovky druhové označují množství druhů odpovídají na otázku kolikerý? a kolikery? dvojí, dvoje,čtverý, čtvery, paterý, patery několikerý, několikery, kolikerý, kolikery, tolikerý, tolikery Pozor na rozdíl ve významu: dvoje ponožky = 2 páry ponožek dvojí ponožky = 2 druhy ponožek (např. letní, zimní)

Druhy číslovek – číslovky násobné vyjadřují, kolikrát se něco událo, kolikrát se nějaká věc vyskytuje používají se při srovnávání nestejné míry odpovídají na otázky kolikrát?, kolikanásobný? dvakrát, trojnásobně, čtvermo, pětinásobný několikrát, kolikanásobný, mnohonásobně