Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/21.2905 Projekt MŠMT ČR
EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Cesta k úspěchu na Základní škole Unhošť Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikátor VY_32_INOVACE_13C_Ur Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Urbanová.

2 Tematická oblast, téma: Tvarosloví, druhy číslovek Klíčová slova: určité, neurčité, základní, řadové, druhové, násobné Jazyk: český Ročník: Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva o druzích číslovek. V závěru si žáci procvičí určování druhů číslovek.

3 ČÍSLOVKY: - jsou slova vyjadřující počet, pořadí, množství
druhů, kolikrát se něco vyskytuje - skloňují se - ve větě jsou nejčastěji přívlastkem shodným (Jan obsadil třetí místo), mohou být doplňkem (Petr doběhl do cíle druhý/ jako druhý), součástí přísudku jmenného se sponou (Marek byl ve třídě první)

4 DRUHY ČÍSLOVEK: určité- vyjadřují přesný počet, pořadí,násobek,
můžeme je vyjádřit číslicemi ( třetí- 3., pátý- 5., dvakrát- 2x, troje-3) neurčité- nevyjadřují přesný počet, nemůžeme je vyjádřit číslicemi ( málo, několik, mnohokrát)

5 Druhy číslovek podle významu:
základní- vyjadřují počet, pojmenovávají čísla, odpovídají na otázku kolik? ( jeden, dvacet dva, tisíc, několik) řadové- označují místo v číselné řadě, pořadí, odpovídají na otázku kolikátý? ( první, sedmý, dvacátý, několikátý)

6 druhové- označují množství druhů,
odpovídají na otázku kolikerý? ( dvojí, patery, desatero, několikerý) násobné- označují opakování děje, vyjadřují, kolikrát se nějaká věc stala či znásobila, odpovídají na otázku kolikrát, kolikanásobný? ( třikrát, dvojnásobný, několikrát, mnohonásobný)

7 Určete druhy následujících číslovek, rozdělte je do čtyř skupin:
Procvičování: Určete druhy následujících číslovek, rozdělte je do čtyř skupin: Tisíc, šestinásobný, stý, několikanásobný, sto, dvakrát, několikátý,tisící, dvoje, trojí, kolik, dvě, patery, málo, kolikátý, první, kolikerý, několikrát, stokrát.

8 Řešení: základní: tisíc, sto, kolik, dvě, málo řadové:
stý, několikátý,tisící, kolikátý, první druhové: dvoje, trojí, patery, kolikerý násobné: šestinásobný, dvakrát několikanásobný, stokrát,několikrát

9 Citace: Cake. In: [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google