Stavba atomu 1. Historický přehled 2. Stavba atomu 3. Stavba jádra 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA HMOTY.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Pravidla pro obsazování atomových orbitalů
Stavba atomu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Stavba atomu.
Struktura atomů.
Architektura elektronového obalu
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Atom.
Struktura atomu.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
ATOM.
PSP a periodicita vlastností
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Modely atomů.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Chemicky čisté látky.
Obal atomu, uspořádání elektronů
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jaderná energie.
Periodická soustava prvků
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Historie elektronového obalu atomu
Jaderné reakce.
Stavba atomového jádra
Znázorňování orbitalů
Stavba atomového jádra
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Kvantová čísla Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
Stavba atomu Atomové jádro Elektronový obal.
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
Elektronová konfigurace
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektronová konfigurace atomu
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronový obal atomu
stavba atomu – historie 1
Znázorňování orbitalů
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Atomová jádra, radioaktivita
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
Elektronový obal.
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Stavba atomového jádra
Anorganická chemie Stavba atomu
Transkript prezentace:

Stavba atomu 1. Historický přehled 2. Stavba atomu 3. Stavba jádra 4 Stavba atomu 1. Historický přehled 2. Stavba atomu 3. Stavba jádra 4. Radioaktivita 5. Stavba elektronového obalu 6. Poloha prvku v periodické soustavě

1. Historický přehled Leukippos, Epikuros, Demokritos (Řecko), atomos 4. st. p.n.l. středověk Názor zapomenut období alchymie 17.-18. st. 19. st. 1897 1911 1932 Leukippos Epikuros

1. Historický přehled Leukippos, Epikuros, Demokritos (Řecko), atomos 4. st. p.n.l. středověk Názor zapomenut období alchymie Navázání na Aristotela a Platóna, 4 živly 17.-18. st. Návrat k představě atomů (pokusy) 19. st. John Dalton – Atomová teorie Nuklid je soubor atomů které mají stejné protonové číslo (počet protonů v jádře, znamená to, že se jedná o jeden prvek), i nukleonové číslo (počet nukleonů v jádře). Prvky se v přírodě vyskytují většinou jako směs nuklidů. Například uhlík se vyskytuje jako směs nuklidu 12C a nuklidu 13C, proto je v tabulkách uváděna atomová hmotnost uhlíku jako 12,011 atomové hmotnostní jednotky, nikoli 12,000 atomové hmotnostní jednotky, jak by odpovídalo 12C podle definice atomové hmotnostní jednotky. 1897 1911 1932 Aristoteles a Platón

John Dalton – Atomová teorie 1. prvky se skládají z velmi malých dále nedělitelných částic – atomů, 2. atomy téhož prvku jsou stejné, atomy různých prvků se liší, 3. v průběhu chemických dějů se atomy spojují, oddělují nebo přeskupují, přičemž ale nemohou vznikat nebo zanikat, 4. slučováním dvou či více prvků vznikají chemické sloučeniny.

John Thomson – objev elektronu, pudink. model pudinkový model Jádrový model 4. st. p.n.l. středověk období alchymie 17.-18. st. 19. st. 1897 John Thomson – objev elektronu, pudink. model 1911 Ernest Rutherford – Jádrový model (objev jádra) 1932 James Chadwick – objev neutronu

2. Stavba atomu Atom = elektroneutrální částice prvku, kterou nelze rozdělit chemickou cestou. (chemicky je nedělitelný) Atom = jádro (p+,n) + obal (e-) m(e-) = 9,11.10-31kg m(p+) = 1,673·10-27kg m(n) = 1,675·10-27kg m(n) = m(p+) = 1836 . m(e-) 0,1 nm Atom helia (model)

3. Stavba jádra X A A = Nukleonové číslo (n a p) Z Z = Protonové číslo (p) A = Z + N N = Neutronové číslo (n) Prvek = látka tvořená výhradně atomy se stejným Z (např. uhlík) Nuklid = soubor atomů, které mají stejné Z i A. (např. 12C a 12C jsou dva totožné nuklidy!) 6 6 Izotop = atomy téhož prvku (stejné Z), které se liší číslem A = soubor nuklidů daného prvku (např. 12C a 13C jsou vůči sobě izotopy) (protium, deuterium a tritium) Izobar = atomy různých prvků (odlišné Z), ale stejné A (např. 14C-14N;3H-3He) Příklady!!!

4. Radioaktivita Proces při kterém se nestabilní atomová jádra samovolně rozpadají. Jejich přeměnou vznikají jádra a uvolňuje se neviditelné záření. 1896 Henri Becquerel Poprvé pozorována radioaktivita u sloučenin uranu. 1898 Marie Curie – Sklodovská, Pierre Curie Objev Polonia a Radia (Smolinec u Jáchyma) - Radioaktivita je vlastností atomu a nezávisí na tom, zda jsou atomy součástí prvku nebo sloučeniny. Které atomy jsou nestabilní? a) Z ≤ 20, nejstabilnější jsou: N/Z = 1 b) Z > 2O nejstabilnější jsou: N/Z = 1,5

4.1 Přirozená radioaktivita V přírodě existuje cca 50 radioaktivních látek (radionuklidů). Radionuklidy jsou prvky, které vyzařují 3 druhy neviditelného záření. Záření α Proud kladně nabitých jader helia (42He) Má velmi malý dosah (proniká vrstvou vzduchu silnou několik cm) Rychlost = 2 000 km/s Záření β dva druhy: proud pozitronů 0+1e a proud elektronů 0-1e 100x větší pronikavost než záření alfa. Rychlost = 280 000 km/s Záření γ = elektromagnetické vlnění (proud fotonů), vysoká E je nejpronikavější (projde i vrstvou olova širokou několik cm) obvykle doprovází záření α a β Rychlost = 300 000 km/s = rychlost světla

4.2 Umělá radioaktivita Umělá radioaktivita = samovolný rozklad UMĚLE PŘIPRAVENÝCH NUKLIDŮ, které se v přírodě nevyskytují.

4.3 Radioaktivní rozpady (přeměny) Z jádra (většinou těžkého prvku) je vymrštěna částice 42He AZX → A-4Z-2Y + 42He 22688Ra → 22286Rn + 42He Rozpad β- neutron se přemění na proton a elektron. Proton zůstává v jádře, elektron jádro opouští. 10n → 11p + 0-1e Charakteristické pro jádra s nadbytkem neutronů. AZX → AZ+1Y + 0-1e 23491Pa → 23492U + 0-1e

4.3 Radioaktivní rozpady (přeměny) proton se přemění na neutron a pozitron. Neutron zůstává v jádře, pozitron jádro opouští. Charakteristické pro jádra s nadbytkem protonů. 11p → 10n + 0+1e AZX → AZ-1Y + 0+1e 3015P → 3014Si + 0+1e Elektronový záchyt Přebytek protonů. Proton zachytí elektron z EO. Vzniká neutron. 0-1e + 11p → 10n AZX → AZ-1Y

4.4 Poločas rozpadu τ½ je doba, za kterou se rozpadne polovina přítomných jader radioaktivního nuklidu. Radiouhlíková metoda (pro zajímavost) Užití pro určování stáří archeologických nálezů. Přírodní uhlík je tvořen třemi izotopy: 12C 13C a 14C (radioaktivní) Poměr izotopů je v atmosféře konstantní, z toho plyne, že každý organismus má též ve svém těle konstantní poměr těchto izotopů. Zemře-li organismus – přísun14C z atmosféry se zastaví, 14C se rozpadá a poměr se zvětšuje. τ½ (14C) =5730 let

5. Stavba elektronového obalu (=EO) Demokritos – zanedbatelné kuličky John Thomson – rozinky v pudinku Ernest Rutherford – kruhové dráhy elektronů Niels Henrick David Bohr – eliptické dráhy elektronu (1913 Bohrův model) Albert Einstein – Elektron má dualistický charakter. Nelze současně stanovit rychlost a hybnost (polohu)!

5.1 Orbitaly Opuštění klasické teorie a představy o pohybu elektronu po kruhových či eliptických drahách. Tyto dráhy byly nahrazeny ORBITY. ORBITAL = část prostoru v okolí jádra, ve které se elektron vyskytuje s 95% pravděpodobností!!!

Vodík a uhlík

5.1 Kvantová čísla Elektrony se v EO atomu nacházejí v několika hladinách (tzv. vrstvách). Energie s rostoucí vzdáleností od jádra roste. Každý elektron je popsán čtyřmi kvantovými čísly: 1. Hlavní kvantové číslo (n) 2. Vedlejší kvantové číslo (l) 3. Magnetické kvantové číslo (ml) 4. Spinové kvantové číslo (ms) Kterýkoliv elektron z EO lze poté JEDNOZNAČNĚ charakterizovat na základě souboru čtyř kvantových čísel.

5.1.1 Hlavní kvantové číslo (n) Rozhoduje o ENERGII a o VZDÁLENOSTI od jádra. Udává SLUPKU (sféru, hladinu), ve které se elektron nachází. n = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (nabývá celých kladných čísel). n = K, L, M, N, O, P, Q (čísla lze nahradit velkými písmeny). Čím větší číslo tím větší energie a vzdálenost od jádra.

5.1.2 Vedlejší kvantové číslo (l) Rozhoduje o ENERGII a o TVARU ORBITALU. n l 1 2 3 4 5 6 7 Nabývá hodnot od 0 po n-1: Tvar orbitalu: l=0 orbital s koule l=1 orbital p rotující osmička l=2 orbital d 2 rotující osmičky l=3 orbital f 3 rotující

5.1.2 Vedlejší kvantové číslo (l) Rozhoduje o ENERGII a o TVARU ORBITALU. Nabývá hodnot od 0 po n-1: Tvar orbitalu: l=0 orbital s koule l=1 orbital p rotující osmička l=2 orbital d 2 rotující osmičky l=3 orbital f 3 rotující

5.1.3 Magnetické kvantové číslo (ml) Udává PROSTOROVOU ORIENTACI orbitalu v prostoru. Nabývá hodnot od -l po +l: orbital l ml prostorová orientace s koule má jednu orientaci p 1 -1 osmička rotuje třemi směry d 2 -2 5 možných orientací f 3 -3 7 možných orientací

5.1.4 Spinové kvantové číslo (ml) Udává ROTAČNÍ IMPULS ELEKTRONU. (vnitřní moment hybnosti) Nabývá hodnot dvou hodnot: -1/2 a +1/2 V každém orbitalu leží dva elektrony lišící se spinem!!!

5.2 Tvary a prostorová orientace orbitalů Orbital s: koule V každé hladině EO je 1 orbital typu s l=1 Orbital p: rotující osmička (l=1) V každé hladině EO jsou 3 degenerované orbitaly typu p (stejná E, jiná prostorová orientace) l=2 Orbital d: dvě rotující osmičky V každé hladině EO je 5 degenerovaných orbitalů typu d (stejná E, jiná prostorová orientace) Degenerované orbitaly = mají stejné hodnoty n a l, liší se ml !

5.3 Znázorňování orbitalů 1. Nákres - nepřehledné 2. Symbolicky: číslo n, typ orbitalu (s, p, d …), počet e 1s2 3. Rámečky: číslo n, typ orbitalu (s, p, d …), e jako šipky 1s ↑↓ 4. Pomocí vzácného plynu (viz dále) Příklady!!!

5.3 Znázorňování orbitalů PRAVIDLA ZAPLŇOVÁNÍ ORBITALŮ: 1. Výstavbový princip Nejprve se zaplní orbitaly s NEJNIŽŠÍ ENERGIÍ. 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p, 5s, 4d, 5p, 6s, 4f, 5d, 6p, 7s, 5f, 6d, 7p (max. 118 elektronů) Jak se naučit? Pravidlo n+l 2. Pauliho princip výlučnosti V jednom orbitalu mohou být max. 2 e lišící se spinem (hodnotou ms) s ↑↓ p ↑↓ ↑↓ ↑↓ d ↑↓ ↑↓↑↓ ↑↓ ↑↓

7s 6p 6s 6f 5p 5d 5s 4p 5f 4d 4s 3p 4f 3s 3d 2p 2s 1s

3. Hundovo pravidlo V orbitalech o stejné E vznikají elektronové páry až po obsazení všech orbitalů jedním elektronem. Nespárované elektrony mají stejný spin. p ↑↓ špatně p ↑ ↓ špatně p ↑ ↑ správně p ↑ ↑ ↑ správně p ↑ ↑↓ ↑ špatně p ↑↓ ↑ ↑ správně Příklady!!!

6. Poloha prvku v periodické soustavě Dmitrij Mendělejev 1896 Periodický zákon Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí (tzn. periodicky se mění) jejich atomových vlastností Co – Ni Te – I Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonových čísel Period. tabulka je graf. vyjádření period. zákona

6.1. Periody 1. 2 prvky (1-2 e) 7 slupek → 7 period! 2. 8 prvků (3-10 e) 3. 8 prvků (11-18 e) 4. 18 prvků (19-36 e) 5. 18 prvků (37-54 e) 6. 32 prvků (55-86 e) 7. prozatím 23 prvků (87-109? e) Lanthanoidy Aktinoidy

d-prvky s-prvky p-prvky f-prvky s-prvky - doplňují e do orbitalu ns Nepřechodné prvky p-prvky - doplňují e do orbitalu np d-prvky - doplňují e do orbitalu (n-1)d Přechodné prvky Prvky vnitřně přechodné f-prvky - doplňují e do orbitalů (n-2)f

6.2. Skupiny Vzácné plyny Alkalické kovy Halogeny Kovy alkalických zemin (Ca, Sr, Ba, (Ra)) Chalkogeny

Valenční elektrony Valenční elektrony = elektrony s nejvyšší energií a nacházejí se: u nepřechodných prvků (s- a p- prvků) v orbitalech ns a np u přechodných prvků (u d-prvků) v orbitalech ns a (n-1)d u f-prvků v orbitalech ns, (n-2)f a (n-1)d

6.3. Zkrácený zápis elektronové konfigurace Vzácné plyny leží v 18. skupině a vždy ukončují periody. Mají plně obsazeny všechny orbitaly!!! 2He: 1s2 2He: 1s2 10Ne: 1s2 2s2 2p6 10Ne: 1s2 2s2 2p6 18Ar: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 18Ar: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 36Kr: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 36Kr: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 54Xe: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 54Xe: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 86Rn: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 6s2 4f14 5d10 6p6 86Rn: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 6s2 4f14 5d10 6p6 Poslední vrstva EO může obsahovat maximálně 8 elektronů v orbitalech ns a np (ns2 a np6). Elektronový oktet Zcela zaplněná poslední vrstva je charakteristická vysokou stabilitou – charakteristické pro vzácné plyny. Příklady!!!