Autor: Mgr. Helena Koždoňová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Neživá příroda – Slunce
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Neživá příroda - vzduch
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Neživá příroda - vzduch
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravý životní styl Pří_138_Člověk a jeho zdraví_Zdravý životní styl Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Člověk – Svalová soustava
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk – Oběhová soustava
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Koždoňová Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Zdravé stravování Pří_136_Člověk a jeho zdraví_Zdravé stravování Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s učivem o zdravé stravě. Materiál seznamuje se zásadami zdravé výživy a jednotlivými složkami potravy. Je určen pro předmět přírodověda, ročník 5. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289- 313-3.

Výživa člověka Člověk potřebuje ke své výživě potravu rostlinného a živočišného původu. Nejzdravější pro lidské tělo je přijímat vyváženou stravu obsahující bílkoviny, vitamíny, minerální látky, v menším množství i tuky a cukry (sacharidy) a dostatečné množství vody. Naše strava by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů nezbytných pro zdraví člověka. Ovoce a zelenina spolu s celozrnným pečivem obsahují další důležitou látku – vlákninu, která usnadňuje chod potravy trávicí soustavou, a tím zabraňuje vzniku nebezpečných nemocí.

Zásady zdravé výživy jíst pravidelně (nejlépe 5krát denně) pestrou stravu nepřejídat se dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin nepřesolené pokrmy méně tuku a tučných jídel méně cukru a sladkých pokrmů pít dostatek tekutin (asi 2 litry denně, sportovci více)

Bílkoviny živočišné: maso, vnitřnosti, mléko, mléčné výrobky, vejce rostlinné: luštěniny (čočka, hrách, sója) výstavba a obnova tělesných tkání, růst organismu

Tuky živočišné: maso, mléko, mléčné výrobky, vejce (čisté živočišné tuky v potravě omezujeme - nadbytek nepříznivě působí na cévní soustavu) rostlinné: semena (slunečnice, ořechy), plody (olivy), stolní oleje zdroj energie

Cukry (sacharidy) ovoce, zelenina, obilniny a výrobky z obilnin (pečivo, těstoviny), brambory zdroj energie

Vláknina luštěniny, ovoce, zelenina, celozrnný chléb Vláknina tělo sice nevyživuje, ale pomáhá zabezpečovat průchod potravy zažívacím ústrojím a brání i vzniku rakoviny tlustého střeva.

Minerální látky sodík, jód – jodidovaná kuchyňská sůl (nadměrné solení je zdraví škodlivé); činnost štítné žlázy vápník – mléko, mléčné výrobky (stavba kostí) železo – zelený salát, špenát, maso, vnitřnosti (tvorba krve) fluór – maso mořských ryb (zdravý vývoj zubů)

Vitamíny A – zelenina (mrkev, rajčata, špenát), ovoce (ostružiny); zdraví oční sítnice a pokožky B – maso, droždí, ořechy, slupky obilovin; má mnoho složek; činnost nervové soustavy a tvorba červených krvinek C – šípky, čerstvé ovoce (citrusové plody, kiwi) a zelenina (paprika, zelí, brambory); teplem se ničí; obranyschopnost proti nachlazení a proti krvácení ze sliznic D – rybí tuk, mléko, máslo, vejce; správný vývoj kostí; zabraňuje křivici

Potravinová pyramida Člověk by měl přijímat přiměřené množství vhodné potravy. Její složení a podíl jednotlivých potravin naznačuje potravinová pyramida.

Použité zdroje: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-313-3. KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník: Život na Zemi. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1997, 63 s. ISBN 80-857-7561-1. ČECHUROVÁ, Milana, Jana HAVLÍČKOVÁ a Ladislav PODROUŽEK. Přírodověda 5 pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2011, 111 s. Člověk a jeho svět. ISBN 978-807-2354-689. Thai market vegetables 01.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 04:51, 15 March 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thai_market_vegetables_01.jpg FoodMeat.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:54, 17 February 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg Blauschimmelkäse IMGP5469 wp.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:31, 6 June 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpg Egg on white background.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:32, 28 February 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Egg_on_white_background.jpg A closeup of lentil.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:08, 3 January 2012 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_closeup_of_lentil.JPG

Dries red beans ready for use. jpg Dries red beans ready for use.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 07:20, 10 July 2012 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dries_red_beans_ready_for_use.jpg Greenpea-sprouted.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:42, 6 July 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenpea-sprouted.JPG MixedNuts.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:53, 21 September 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MixedNuts.JPG Butterdose.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:33, 12 September 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg Butter and Oil - NCI Visuals Online.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 03:36, 3 June 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_and_Oil_-_NCI_Visuals_Online.jpg Olives in bowl.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:23, 25 October 2006 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olives_in_bowl.jpg Olive oil.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:41, 5 August 2007 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olive_oil.jpg Gronsaker (1).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 00:24, 6 March 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gronsaker_%281%29.jpg

Ricegrains1100ppx. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Ricegrains1100ppx.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 05:35, 7 January 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ricegrains1100ppx.jpg Bulgur2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:02, 12 April 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulgur2.jpg Fusilli pasta.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 13:13, 5 March 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fusilli_pasta.jpg Buchweizen-China.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:45, 29 January 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buchweizen-China.png Essene Bread 70pct Rye Sproud 30pct Spelt cut.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:16, 12 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG Korb mit Brötchen .JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:02, 29 June 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korb_mit_Br%C3%B6tchen_.JPG India - Koyambedu Market - Potatoes 03 (3986298003).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:10, 31 December 2012 [cit. 2013- 07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:India_-_Koyambedu_Market_- _Potatoes_03_%283986298003%29.jpg

Greenpea-sprouted. JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Greenpea-sprouted.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:42, 6 July 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenpea-sprouted.JPG Kiwi aka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:18, 23 February 2005 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_aka.jpg Red Apple.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:52, 29 December 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Apple.jpg Essene Bread 70pct Rye Sproud 30pct Spelt cut.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:16, 12 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG Speisesalz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:03, 26 November 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Speisesalz.jpg Lactuca sativa-whole plant top.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:49, 19 December 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG Blackberry close-up.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:54, 2 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blackberry_close-up.JPG MixedNuts.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:53, 21 September 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MixedNuts.JPG

Kiwi aka. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Kiwi aka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:18, 23 February 2005 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_aka.jpg Butterdose.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:33, 12 September 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg USDA Food Pyramid SK.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:02, 19 September 2008 [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Food_Pyramid_SK.jpg Ostatní obrázky: Zdroj: www.office.microsoft.com (Kolekce Klipart Microsoft Office)