FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Podmínky používání prezentace
Advertisements

Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Kinetická teorie látek
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
1.Stavební mechanika Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
1 ÚVOD.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Převody jednotek hmotnosti
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Digitální učební materiál
Hmotnost.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Měření fyzikálních veličin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Fyzikální veličiny.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Veličiny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Molární hmotnost, molární objem
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud a elektrické napětí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní chemické pojmy
Hmotnost tělesa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
JEDNOTKY, PŘEVODY JEDNOTEK ZÁKLADNÍ JEDNOTKY SI - jsou mezinárodně uznávaným standardem pro měření veličin, které se používají převážně v kontinentální.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Stavová rovnice ideálního plynu
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Měření fyzikálních veličin
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Hmotnost Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
PaedDr. Jozef Beňuška
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
VY_32_INOVACE_20 20 HMOTNOST TĚLES autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Fyzika – Veličiny a jednotky
Soustava SI Petr Čáp KVINTA B.
Interaktivní test na jednotky základních fyzikálních veličin
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?

Co je to fyzikální veličina?

Co je to fyzikální veličina? Je to vlastnost těles, která se dá změřit

Kdo určuje jak vypadá dohodnutá jednotka fyzikální veličiny?

Kdo určuje jak vypadá dohodnutá jednotka fyzikální veličiny? BIPM - Mezinárodní úřad pro váhy a míry Český metrologický institut

Zápis fyzikální velčiny Na základě mezinárodně platných ustanovení se každá veličina zapisuje matematickým zápisem, který obsahuje Značku jednotky Číselně vyjádřenou hodnotu veličiny Jednotku veličiny m = 12 kg

Značka fyzikální veličiny Je to malé nebo velké písmeno, které nahrazuje slovní označení jednotky. Stejný způsob označování známe z matematiky o ….. obvod obrazce S……obsah obrazce

Číselné vyjádřené hodnoty veličiny Naměřená nebo vypočítaná hodnota fyzikální veličiny. Je vyjádřena reálným číslem.

Jednotka fyzikální veličiny Je to určitá předem smluvená hodnota veličiny, kterou zvolíme za měřící jednotku (jednotku fyzikální veličiny). Tato jednotka představuje stálou a pevnou hodnotu veličiny. Už známe jednotky některých veličin délka……metr hmotnost……kilogram

Mezinárodní soustava SI Byla vytvořena v roce 1960 jako systém doporučený pro všechny státy světa. Sjednocuje užívané měřící jednotky. V mnoha státech se užívají tradiční jednotky (palec, yard, …), podobně je tomu i v některých specifických oblastech lidské činnosti (námořní míle, barel, …).

Základní jednotky a veličiny soustavy SI jednotka značka veličina metr m délka s, d, l, h kilogram kg hmotnost sekunda s čas t ampér A elektrický proud I kelvin K Termodynamická teplota T kandela cd svítivost mol látkové množství n

V dalších prezentacích se seznámíš s některými fyzikálními veličinami.