Emoce a psychické stavy ve sportu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Pozornost - koncentrace pozornosti
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
City Pavel Šuranský.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Náročné životní situace
Emoce ve sportu Agresivita
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Agrese.
Agrese a agresivita.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Strachy v období rané adolescence
Tělesné sebepojetí.
Psychologie koučování
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Agrese a agresivita.
Psychologie pro sportovní praxi
Emoce a psychické stavy ve sportu seminář
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Vyrovnávání se stresem
MOTIVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
Psychologie koučování
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Emoce a psychické stavy ve sportu

Emoce širší pojem než cit všestranné citové projevy člověka doprovázeny pohybovými, výrazovými a fyziologickými projevy subjektivní odpovědi organismu na různé podněty

Teorie a terminologie v oblasti emocí Složky emocí subjektivní prožitek, obsahující jak afektivní (libé-nelibé) tak kognitivní hodnocení (významu situace a vlastních možností ji zvládat) tělesné změny (spojené se změnami v autonomní a neurální aktivaci) emocionální výraz připravenost k jednání (jako stav aktivace i tendence ke specifickému jednání).

Tělesné změny – aktivace a emoce

Dělení emocí Nižší – vývojově starší, souvisí s uspokojováním biologických potřeb, prostřednictvím nich reagujeme na změny v prostředí (např. údiv, strach, hněv, radost) Vyšší – city tzv. společenského vědomí, jsou výsledkem socializace (přátelství, láska k vlasti, pocit zodpovědnosti, morální a estetické city…)

City prožitky týkající se hlavně našeho subjektivního stavu, který zakoušíme hodnotí náš stav, doprovází naše konání, vnímání, představy i myšlení příjemné (libé) vs. nepříjemné (nelibé) dlouhodobý citový vztah (láska, nenávist, úcta)

Dělení citů Nálady - nižší intenzita, dlouhé trvání, jsou poměrně stabilní . „podbarvují“ celkové prožívání nejsou vázány na konkrétní objekt sklony k určitým náladám (sangvinik k veselé náladě, melancholik naopak ke smutné náladě) Podle intenzity, hloubky a délky trvání

Dělení citů Afekty - silné, bouřlivé, probíhající krátce vznikají rychle, probíhají intenzivně a rychle odezní (např. výbuch vzteku) afektům více podléhají labilní temperamentové typy (cholerik a melancholik)

Dělení citů Vášně - hluboké, velmi intenzivní a dlouhotrvající emoční stavy vztahující se ke konkrétním objektům a činnostem (vášnivá láska i nenávist k druhé osobě, vášnivý sportovec)

Psychické stavy v soutěži Pro sport je charakteristická silná emocionalita. Významně podmiňují sportovní výkon (negativně i pozitivně). Vznik emočních stahů spjatých se sportem je přirozený (podmínky soutěže pro většinu sportovců znamenají určitou míru tenze v níž vznikají obavy a úzkost).

Předstartovní stavy Rozeznáváme širokou škálu předstartovních stavů, které vycházejí z úrovně nabuzení organismu (tzv. aktivační úroveň). Hlavními příznaky jsou obavy o výsledek, strach ze selhání, napětí z očekávání a předstartovní úzkost. Extrémem na této škále je předstartovní apatie na jedné straně a předstartovní horečka na straně druhé. Oba tyto stavy mohou narušovat zaměření pozornosti, vyvolávat nežádoucí myšlenky či zvyšovat napětí ve svalech, což může vést následně ke špatné koordinaci pohybů a tím pádem i k chybovosti. Obecně jde o příznaky trémy a trvají až do doby, kdy přestává sportovec trénovat. . Předstartovní apatie se vyznačuje nezájmem či lhostejností k dané činnosti, snížené je také motorické tempo, jedinec je bez nadšení a očekávání. Naopak předstartovní horečka je charakteristická velkým neklidem, dychtivostí, roztěkaností, sportovec by chtěl už honem závodit. Oba dva tyto stavy je potřeba regulovat. V případě apatie je potřeba aktivaci sportovce zvyšovat, v případě horečky naopak aktivacisnižovat.

Soutěžní stavy Začínají několik hodin či minut před soutěží a trvají u některých sportovních specializací do zahájení soutěže (např. u lehkoatletických běhů) a v jiných, např. ve fotbale, mohou trvat i během zápasu. Na to navazují stavy posoutěžní.

Posoutěžní stavy Jsou závislé na průběhu, ale především na výsledku utkání či sportovního výkonu. Jedná se nejen o subjektivní hodnocení, ale i hodnocení druhými osobami (trenér, mediální hodnocení, hodnocení veřejnosti) V těchto případech jde především o nálady (euforická, agresivní, depresivní). Regulace posoutěžních stavů je jednou z činností sportovního psychologa. Důležitou roli hraje tzv. kauzální atribuce (hledání příčin sportovního výsledku) – ovlivňuje další motivaci.

Agresivita Tendence k útočnému jednání vůči druhé osobě nebo okolí, u člověka je její příčinou frustrace. Agrese altruistická – zaměřená k ochraně druhých Agrese anticipující – agresivní reakce s cílem hájit vlastní teritorium vůči vetřelci Agrese instrumentální – agrese naučená, získaná, je výsledkem učení (posiluje ji okolí) Agrese indukovaná – vyvolaná nejčastěji s úmyslem pozorovat agresivní chování Agrese přesunutá – agrese zaměřená proti organismu nebo objektu, který není zodpovědný za podněty, které způsobily agresivní chování

Agresivní chování člověka je přirozenou součástí jeho sociálního chování a zároveň je součástí chování zaměřeného na uspokojení potřeb a dosahování cílů.

Agrese Není přemýšlení o tom, jak udělat někomu něco špatného, ani plánování a představování si, jak někoho zranit a poškodit. Je to chování! Znakem agrese je cílevědomost a úmysl. = chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. Agrese může mít mnoho podob od fyzické, poškození majetku, a psychické

Agrese Náhodné poškození jiné osoby, stejně jako poškození díky neopatrnosti není agresí. Agresí rozumíme jak chování, ale lze ji i definovat jako čin nebo jako situaci (událost). = uskutečněné nebo uskutečňované záměrné poškozování jiné osoby.

Znaky agresivního chování Poškozuje jinou osobu. Je záměrné. Porušuje situačně - relevantní normy. Není motivované snahou pomoci dané osobě ani jinými prosociálními úmysly.

Agresivita = vnitřní pohotovost jednat agresivně v různých typech situací (rys osobnosti) Agresivita je tendence k agresi. Přirozená a nutná vlastnost živočichů, aby přežili v přírodních podmínkách. Každý máme v sobě nějakou míru dispozice jednat agresivně.

Cíl agrese Zničení prekážky nebo demonstrace hrozby, síly, převahy.

Hostilita = všeobecný nepřátelský postoj vůči lidem. Může být příčinou agresivity. Nemusí se projevovat ubližováním jiné osobě (agresí). Projevuje se např. tím, že jedinec nemá rád jinou osobu, negativně se o ní vyjadřuje, přeje jim neúspěch, nemoc…

Agresivita ve sportu trápí většinu sportovních disciplín (tři přístupy) Sportovní aktivita je ve vztahu se zvýšenou agresivitou (Zillman, Katcher & Milavský, 1972) – kritika sportu za jeho údajný spolupodíl na nárůstu násilí Sportovní aktivita je ve vztahu se sníženou agresivitou (Martin, 1976, Corry, 1968) – sport je považován za univerzální prostředek pro zdravý rozvoj osobnosti Mezi sportovní aktivitou a agresivitou neexistuje žádný vztah (Čermák, 1998, Šafář, 2003) – konkrétní vazby a vztahy mezi disciplínami nebo výkonností a agresivitou

Projevy agresivity Symboly – znaky a názvy klubů – draci, supi, tygři (vlajky, dresy) Verbální komunikace – zvedání hlasu, křik, nadávání, vyhrožování, vyčítání, ironie, jízlivost, ponižování Neverbální projevy motorické – rvačky, krutost k lidem nebo ke zvířatům, ničení majetku, (vznik delikvence)

Příčiny vzniku agresivity Disharmonické a dysfunkční rodinné prostředí Absence jednoho z rodičů (častěji otce) Nechtěné dítě nebo dítě citově deprimované Pohlavní rozdíly, které souvisejí s hladinou hormonů- ovlivňují vývoj hypotalamických center (chlapci jsou agresivnější) Hyperkinetická porucha chování – riziko vzniku delikvence Věk a prostředí sociální- adolescence