TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
Průmyslové využití sítí
LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Metalické kabely.
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
Základy počítačových sítí Strukturovaná kabeláž
PC SÍTĚ II.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Topologie počítačových sítí
Dělení podle topologie
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-09.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Topologie sítí Adam Eisenreich.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Základní pojmy Počítačová síť
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Síťové technologie Martin Galda. Síťovou technologii určuje Hardware Topologie Metoda přístupu.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_183_Topol.siti_teorie.
Kabely.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Strukturovaná kabeláž
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_9A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Topologie počítačových sítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Počítačové sítě.
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Počítačové sítě.
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura pracující v zá-kladním pásmu Původně byla vyvinutá jako firemní síť.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ - TOPOLOGIE SÍTÍ
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura vyvinutá společ-ností Datapoint Corporation v roce 1982 Používá topologii:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ zpracoval Martin Veselý www.vesi-elt.wz.cz martin.veslo@seznam.cz

O ČEM BUDE ŘEČ? Co je topologie? Jednotlivé druhy topologií Sběrnice Hvězda Strom Kruh Polygon Koaxiální kabel a UTP (STP) kabely

CO JE TOPOLOGIE? Topologie sítě je její fyzické uspořádání Určuje jakým způsobem jsou jednotlivé prvky sítě (počítače a aktivní prvky) propojeny

DROBNÁ POZNÁMKA Dále bude řečeno, že pro dané topologie se používají určité druhy kabeláže. To však neznamená, že nelze použít jiné kabely, např. optické místo metalických. U jednotlivých topologií jsou uvedeny pouze nejčastěji používané kabely.

SBĚRNICOVÁ TOPOLOGIE Propojení jednotlivých uzlů – koaxiální kabel s BNC konektorem Každý konec kabelu musí být někam připojen (PC, terminátor) Využívá se pro 10 Mbps Ethernet Výhoda: nízké náklady na vybudování (nejsou nutné aktivní prvky) Nevýhody: koax. kabel je sdílen, tudíž může vysílat max. 1 PC porušení koax. kabelu vede k přerušení komunikace

HVĚZDICOVÁ TOPOLOGIE Propojení jednotlivých uzlů – UTP (STP) kabel s konektorem RJ45 Nutný centrální prvek (hub, switch, ……) Využívá se pro 100 Mbps a 1 Gbps Ethernet Výhoda: najednou může vysílat i více uzlů (avšak nutný switch) Nevýhody: síť je centralizována, porucha centrálního prvku vede k přerušení komunikace

STROMOVÁ TOPOLOGIE Jedná se o upravenou hvězdicovou topologii Uzly nemusí být jen počítače, ale i další aktivní prvky (hub, switch..) Zachovává všechny výhody i nevýhody hvězdicové topologie Společně s hvězdou nejpoužívanější topologie

KRUHOVÁ TOPOLOGIE Síť využívá protokolu Token – Ring v kruhu je předáván tzv. token (vysílací právo) toto právo má každý uzel po určitou dobu, a pak jej předá dál výsledkem je, že se „ dostane na každého“ (rozdíl oproti Ethernetu) Pomocí zařízení MSAU lze převést jakoukoliv topologii na kruh Výhody: výhody plynou z použití protokolu Token Ring Nevýhody: porušení kabeláže vede k přerušení komunikace každé PC musí mít dvě síťové karty (vyšší náklady)

POLYGONÁLNÍ TOPOLOGIE Při použití této topologie je každý uzel propojen s každým Výhoda: velmi velká spolehlivost Nevýhoda: značné náklady na vybudování sítě Použití: aplikace vyžadující vysokou spolehlivost (např. výpočetní střediska, páteřní sítě apod.)

POUŽITÉ ZDROJE http://www.ges.cz/ http://www.wikipedia.cz/ http://mvt.ic.cz/tri/tup/pc_site.pdf poznámky ze SPŠ Příbram to málo co vím :-))

CO SI ZAPAMATOVAT? Co je topologie Jak které topologie vypadají Nejčastější aplikace dané topologie Jaké jsou nejčastěji používané kabely

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST